BES’te yeni dönem: Süreç nasıl işliyor?

Bireysel emeklilik katılımcıları, kredi alma ihtiyacı duyduklarında artık BES sözleşmelerini teminat olarak kullanabilecekler. Yeni uygulama, 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. İşte detaylar...

Mart 2023'te gerçekleştirilen düzenleme ile birlikte, BES sözleşmeleri bankalarda teminat olarak kullanılabilecek ve uygulama 1 Ocak 2024'te başlamak üzere bir süre tanındı.

Hürriyet'in haberine göre, 2024 itibariyle BES katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak sunabilecek ve uygun faiz ve şartlarla kredi kullanabilecekler.

Yeni uygulama ile BES katılımcıları, devlet katkısı hariç birikimlerinin bir kısmını veya tamamını alacakları devir sözleşmesi ile bankaya devredebilecekler. Devir yapmak isteyen katılımcılar, bankaya başvuruda bulunacaklar. Banka, talep edilen kredi için devre konu olabilecek yeterli tutarın olup olmadığı veya katılımcının devredilebilir toplam tutarının bilgisini Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) iletecek. EGM, kredinin tahsisi için gerekli veri ve bilgileri bankaya iletecek. Katılımcı krediyi kullandığında, bankaya devredilecek tutar emeklilik şirketi tarafından alacak devri fonunda yatırıma yönlendirilecek.

Süreç nasıl işliyor?

Eğer katılımcı, kredi borcunun iki taksitini üst üste ödemezse, banka katılımcıya 30 gün süre verecek. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa, banka kalan borç tutarını alacak devri fonundan tahsil edecek. Katılımcının vefat etmesi durumunda, banka kalan kredi borç tutarını emeklilik şirketinden talep edecek ve bu borç tutarı alacak devri fonundan bankaya ödenecek.

Bir BES sözleşmesi ile sınırlı olarak, tek bir bankadan kredi kullanılabilir ve işveren grup emeklilik sözleşmeleri bankaya devredilemez. Ancak, birden fazla BES sözleşmesi bankaya teminat olarak gösterilebilir ve bu sözleşmelerin devir konusu olabilir. BES sözleşmesi teminat gösterilerek bankadan kredi kullanıldığında, sözleşme iptal edilemez ve birikim başka bir BES şirketine aktarılamaz.

Etiketler BES
Yorumlar
Kalan Karakter 800