Benzin fiyatı neden artar? İşte sebebi

Otomobil sahiplerinin yakından takip ettiği benzin fiyatları, son birkaç yıldaki yükselişi ile dikkat çekiyor. Öte yandan, ulaşım başta olmak üzere birçok farklı sektörü ilgilendiren benzindeki zam hayat pahalılığını da artırıyor.

Bu durum birçok kişinin aklına, benzin fiyatları neden artar sorusunu getiriyor. Bir petrol ürünü olan benzinin fiyatını etkileyen temel faktör ham petrol maliyeti olsa da, birçok farklı kriter de mevcut.

Benzin fiyatlarını hangi faktörler belirliyor?

İçten yanmalı motorların endüstriyel alanda ve günlük kullanımda yaygınlaşmasının ardından petrol dünyanın en önemli varlıklarından biri haline geldi. Her ne kadar, elektrikli motorlu araçlar pazar payını artırıyor olsa da, benzin fiyatı onlarca yıl daha önemini koruyacak. Benzin fiyatını belirleyen en önemli kriter ham petrol üretim maliyeti. Yenilenebilir olmayan bu fosil enerji kaynağı, talep sürekli artarken limitli bir rezerve sahip olması nedeniyle yükseliş potansiyeline sahip. Petrol arama ve tesis kurulum faaliyetleri, işleme faaliyetleri ilk üretim maliyetini ortaya çıkarıyor. Ancak benzin fiyatını etkileyen birçok farklı faktör de var.

Nasıl araba alırım diye merak edenler bu yazımızı okuyabilir.

ABD doları kuru oynaklığı

Petrol, dünya piyasasında ABD doları bazında işlem görüyor. Petrolün dolar bazlı fiyatı sabit kalsa dahi Türkiye’de Dolar/TL kurunun volatil olması, dolaylı olarak benzin fiyatını da ciddi şekilde etkiliyor. ABD ve Arap yarımadası petrolünün dolar bazlı fiyatı olması, Türkiye’de son bir yılda doların hızlı tırmanışının ardından benzin fiyatlarını yükselten bir faktör oldu.

Dağıtım maliyeti

Petrol, çıkarılıp işlendikten sonra dünyanın dört bir yanına dağıtılan bir enerji maddesi. Bununla birlikte, dağıtım sürecindeki maliyetlerin değişkenliği de petrol fiyatlarını artırabiliyor. Petrol tankerlerinin sevkiyatlarında zaman zaman yaşanabilen sorunlar, yüksek bir talebe sahip olan petrolde, benzin fiyatlarını artırabiliyor. Geçmiş yıllarda Süveyş Kanalı’nın kaza nedeniyle bir süre kapalı kalması önemli bir sorun yaratmıştı.

Benzin kalitesi ve firma politikaları

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları brent petrol, dolar kuru ve diğer değişkenlere göre güncelleniyor. Bununla birlikte Opet, Total ya da Petrol Ofisi gibi firmalarda benzin fiyatlarının farklı olduğu görülebilir. Düşük seviyede olan bu farklılıkların nedeni, firmaların uyguladığı fiyat politikaları. Buna ek olarak benzinin kalitesi, işlenme sürecindeki farklılıklar da bazı yakıt şirketlerinin benzini daha farklı fiyata vermesine neden olabiliyor.

Etiketler petrol
Yorumlar
Kalan Karakter 800