Bedelli askerlikte yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı

Bedelli Askerlik konusunda yapılan düzenlemelerin uygulanmasına ilişkin detayların işlendiği yeni yönetmelik maddeleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

Güncelleme:

Resmi Gazete'de yayımlanan bedelli askerlik yönetmeliğine göre kurada hak kazananlar bu haklarından vazgeçtiğinde tekrar başvuru yapamayacak.

Yönetmelik uyarınca temel askerlik eğitimini tamamlamadan Türk vatandaşlığından çıkan veya çıkarılan yükümlülere, tekrar Türk vatandaşlığı kazandıklarında bedelli askerlikten yararlanabilmeleri için yeni bir hak verilmeyecek.

Yönetmeliğe göre, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar sadece askerlik şubelerinden bedelli başvurusu yapabilecek.

Ne zamana kadar bildirilecek? 

Askerî öğrenci, muvazzaf/sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş/er ile bunların adayı iken ayrılanlar, önceki safahatında fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak şartıyla, istekleri halinde bedelli askerlik hizmeti kapsamından yararlanabilecek. Bedelli askerlikten yararlandırılacak yükümlü sayısı Genelkurmay Başkanlığı ile koordine edilerek Bakanlıkça tespit edilecek. Bunların temel askerlik hizmetini yapacakları birlikler ile bu birliklerin kontenjanları Genelkurmay Başkanlığınca 31 Aralık tarihine kadar Bakanlığa bildirilecek.

Bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır?
 

Bedelli askerlik başvuruları hem askerlik şubelerinden hem de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Başvuru şartlarını taşıyan yükümlüler ödemelerini, peşin olarak Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Defterdarlıklar veya Malmüdürlüklerine T.C. Kimlik Numarası beyan ederek yatırabiliyorlar.

Bedelli askerlik ücreti neye göre hesaplanıyor?
 

7179 sayılı Askeralma Kanunu 9’uncu maddesi gereğince bedelli askerlik bedel miktarı memur aylık katsayısına göre her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yeniden tespit edilmektedir.

Bedelli askerlik kaç gün? 

Bedelli askerlikte askerlik süresi 1 ay olarak belirlenmiştir. İçinde bulunulan ayın kaç gün olduğu, yol ve sevk durumlarına göre bu süre kısalabilir. 

Örneğin; 3 gün yol izni bulunan bir kişi için bedelli askerlik süresi 27 gün iken, 4 gün yol izni bulunan bir kişi için ise askerlik süresi 26 gündür. 

Etiketler bedelli askerlik
Yorumlar
Kalan Karakter 800