Aynı markanın ürünlerinde fiyat farklı yüzde 32'ye kadar çıkıyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan araştırmada, aynı ürünlerin fiyatlarında yüzde 32'ye kadar değişen farklılıklar ortaya çıktı. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat farklarının önüne geçebilmek için tavan fiyat uygulanması gerekliliğine vurgu yaptı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ankara'da halkın temel tüketim maddeleri arasından seçilen 6 ürünün aynı marka ve miktarlarının farklı marketlerdeki fiyatlarını inceledi. Yapılan çalışma sonucunda, belirli markaların paketlediği ürünlerin marketten markete önemli ölçüde fiyat değişiklikleri gösterdiği ortaya çıktı. Aynı ürün ve gramajdaki fiyatlar arasında yüzde 32'ye kadar farklar tespit edildi.

Aynı marka ve gramajdaki ürünlerin farklı marketlerdeki fiyatları incelendiğinde, sütte yüzde 32, beyaz peynirde yüzde 27, zeytinyağında yüzde 24,7, kuru fasulyede yüzde 18,4, şekerde yüzde 17,9, kırmızı mercimekte ise yüzde 17,2 oranlarında değişimler görüldü.

Fiyat araştırması yapılmalı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tüketicilere, yüksek fiyatlarla satış yapan marketlerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarıda bulundu. Bayraktar, tüketicilerin farklı marketler arasındaki fiyat farklarını dikkate almalarını ve alışveriş yapmadan önce fiyat araştırması yapmalarını önemli bir adım olarak belirtti. Ayrıca, yüksek fiyat farklarının engellenmesi amacıyla tavan fiyat uygulamasının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yüksek fiyatlar konusunda yapılan denetimlerin artırılması ve tüketicilerin karşılaştıkları yüksek fiyatları yetkililere şikayet etmeleri gerektiğini ifade etti. Bayraktar, ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 404,2 ile portakalda olduğunu açıkladı. Ocak ayında markette fiyatı en çok artan ürünün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye olduğunu belirtti.

Narenciye üreticilerinin sorunlarının devam ettiğini belirten Bayraktar, şu açıklamalarda bulundu:

“Portakalda rekoltenin fazla olması ve yeterli talebin olmaması, fiyatların düşmesine neden oldu. Üretimin fazla olduğu narenciyede bu üretim sezonunda sorunlar bitmiyor. Erkenci limon hasadında yaşanan pazarlama sorunu hasat olgunluğuna gelen mandalina, portakal ve diğer ürünlerde de devam ediyor. Artan üretime karşılık beklenen talebin de yeterli olmaması ile ürünler dalında kaldı. Narenciye üreticileri bu yıl emeklerinin karşılığını alamadı. Bazı üreticiler ağaçlarını kesmeye devam ediyor. Pazar bulamayan çoğu üretici işçilik maliyetlerini karşılayamıyor, ürünlerini toplatamıyor." dedi.

Etiketler market
Yorumlar
Kalan Karakter 800