Avrupa bankaların yüksek kârına ekstra vergiyi tartışıyor

Avrupa yüksek kâr oranları açıklayan bankalar için ‘İtalyan modeli’ tartışıyor. Türkiye’nin bo konudaki tavrı merak edilirken, Yunanistan hükümetinin bu konuda kararlı tavrı dikkat çekiyor.

Bankaların ekstra kâr rakamları bazı Avrupa ülkelerinde ekstra vergilerin getirilmesi tartışmasını başlattı. Özellikle Yunanistan kamuoyunda tartışılmaya devam eden ekstra vergi için İtalya örnek  gösteriliyor. Ancak hükümet çeşitli gerekçeleri öne sürerek ek vergiye yanaşmıyor.

İtalya’da Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, vergi indirimlerini finanse etmek ve ilk defa konut alacaklar için ipotek kredilerini desteklemek amacıyla 2023 yılı için bankaların milyarlarca euroluk kârlarına yüzde 40 vergi getirildiğini açıkladı.

Bu hareket tüm Avrupa benzer uygulamaların tartışılmasına neden oldu. Türkiye’de de bankların kârı yıllık 50 milyar lirayı aştı.

Benzer bir uygulama Türkiye’de gündeme gelip gelmeyeceği merak konusu olurken, Yunanistan hükümetinin bu konuda kararlı bir tavır sergilediği görülüyor.

Yunan ekonomi yönetimi ek vergiye ‘Yunan bankalarının öz sermaye ve kârlılık oranlarının diğer Avrupa ülkelerine oranla düşük olması’ gerekçesiyle karşı çıkıyor. Ayrıca ek verginin halka faiz artışı olarak yansımasından endişe duyuluyor.

Vergi artışını savunanlar ise Yunanistan’ın kredi derecelendirme notunun artırılması için bu ve benzeri adımların atılmasının şart olduğu görüşünü savunuyor. Ayrıca vergi artışının banka hisselerinde sert düşüşe neden olacağı bunun da borsa endekslerini aşağı çekeceği ifade ediliyor.

Etiketler vergi banka
Yorumlar
Kalan Karakter 800