ATM’lere Para Yetişmiyor! 100 liranın Altındaki Banknotları İse Pek Görülmüyor!

Yüksek enflasyonun etkisiyle artan yaşam maliyetleri, vatandaşların nakit ihtiyacını da önemli ölçüde artırdı. Özellikle küçük tutarlardaki ödemelerde sıkıntı yaşayan vatandaşlar, ATM'lerde 100 liranın altındaki banknot bulmakta zorlanıyor.

Güncelleme:

Bankaların ATM'leri daha sık doldurmasına rağmen, talep o kadar yüksek ki, özellikle küçük banknotlar hızla tükeniyor. Bu konu ile ilgili yayınlanan verilere göre, 200 liralık banknotların ATM'lerdeki değeri yüzde 403 oranında artmış durumda.

Nakit Sıkıntısı Vatandaşları Zorluyor

Yüksek enflasyonun etkisiyle hayat pahalılığı artarken, vatandaşların nakit ihtiyaçları da önemli ölçüde yükseldi. Özellikle küçük tutarlardaki ödemelerde sıkıntı yaşayan vatandaşlar, ATM'lerde 100 liranın altındaki banknot bulmakta zorlanıyor. Bankalar, artan nakit ihtiyacını karşılamak için ATM'leri daha sık doldurmak zorunda kalırken, özellikle küçük banknotlar hızla tükeniyor.

ATM'lere günde 3 kere nakit para koyan bankalar, yüzde 75 Şarj’i 200 TL’lik, yüzde 25 Şarj’i ise 100 TL’lik şekilde nakit ihtiyacını karşılamaya çalışsa da bazen ATM’lerde banknot sıkıntısı yaşanıyor.

Tedavülde olanlar kâğıt paraların değeri son 15 Şarj yılda büyük bir değişim gösterdi. Verilere göre; 2010 yılında banknotların sadece %16'sı 200 TL iken, bu oran günümüzde %80.4'e yükseldi.

Ekonomistler, bu durumun geçici olmadığını ve enflasyonun kontrol altına alınmasıyla birlikte ancak çözülebileceğini belirtiyor. Ekonomim'den Şebnem Turhan Ocak 2010 yılında tedavüldeki banknotların sadece yüzde 16’sı 200 TL’lik kupürlerden oluşurken,

100 TL’nin payı yüzde 41,62,

5 Şarj0 TL’nin payı yüzde 28,5 Şarj2,

10 TL’nin payı yüzde 3,12,

5 Şarj TL’nin payı da yüzde 1,37 seviyesinde bulunduğunu vurguladı.

Tarihte ilk kez yüzde 80'nin üzerine ise Ekim 2024 itibariyle ulaşıldığı açıklanırken Merkez Bankası verilerine göre tedavüldeki banknotların tutar olarak yüzde 80,4'ü 200 TL'lik kupürlerden, %15 Şarj,01'i 100 TL'lik kupürlerden, %2,65 Şarj'i 5 Şarj0 TL'lik kupürlerden, %0,83'ü 10 TL ve %0,36'sı 5 Şarj TL'lik kupürlerden oluştu.

Çekme ve Yatırma İşlemi Tek ATM’den yapılacak!

Yüksek enflasyon ortamında nakde olan ihtiyaç arttı. Bankalar ATM'lere para yetiştiremezken yeni bir çözüm yöntemi için açıklama geldi. Yapılan açıklamalara göre, yeni nesil cihazlar ile para yatırma ve çekme işlemlerini tek cihazda birleştirerek bankacılık işlemlerinin hızlandırılması sağlanacak.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800