Arabası olanı mutlu edecek karar: Bu cezalar artık iptal olacak!

Trafik radarları tarafından hız sınırı aşımında dolayı verilen cezaların artık iptal edileceği yeni bir mahkeme kararıyla vatandaşlara duyuruldu. Bu karar, bütün trafik cezaları için emsal özellik taşıyan önemli bir adım olarak görülüyor.

Güncelleme:

İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği, trafikte hız sınırını 3 kilometreden fazla aştığı gerekçesiyle idari para cezası verilen avukat Oğuzhan Bizkevelci’’nin (29) yapmış olduğu itirazını haklı gördü. Hakimlik, hız ölçümü yapan cihazlarında da yüzde 2 civarında bir hata payı olacağı kanaatine vardı.
Olay, 3 Ocak’’ta, Menemen Çevre Yolu civarında yaşandı . Avukat Oğuzhan Bizkevelci’’ye en fazla 120 kilometre hız sınırının olduğu yolda 135 kilometre hız yaptığı ve yüzde 10 aşım tolerans sınırını 3 kilometre ulaştığı gerekçesiyle idari para cezası verildi Avukat Bizkevelci, konuyu yargıya taşıyarak, kararın yasa ve usullere aykırı olduğu gerekçesini sunarak iptal talebi istedi.
İtirazı değerlendirmeye alınan Menemen Sulh Ceza Hakimliği, yaşanan bu somut olayda hız sınırı aşılmış olduğunun radar cihazıyla tespitinin yapıldığı, hız sınırı aşımının tolerans sınırının en fazla 3 kilometre üzerinde olacağına vurgu yaptı. Hakimlik, ‘’Hız İhlal Tespit” değerlendirmesi sonucunda itirazcıyı haklı buldu.

Ceza hukuk dışı bulundu!

Hakimlik, yaşanan olayda hız sınırının yüzde 10 civarında bir toleransla 132 kilometre, yüzde 2 asım yapılarak 135 kilometre olduğunu fakat trafik, hava, yol ve hata şartlarının etkisi beraber değerlendirme yapıldığında itiraz eden kişinin itirazında haklı olduğu anlaşıldığı vurgusu yapıldı. Bütün bunlar ışığında Menemen Sulh Ceza Hakimliği, idari para cezasının hukuka aykırı olduğu kararına vardı ve kaldırılmasına net olarak karar verdi.


Emsal kabul edilecek!

Kararı değerlendirme sürecinden geçen avukat Oğuzhan Bizkevelci, “Yapmış olduğum sonucunda Menemen Sulh Ceza Hakimliği, hız ölçümü yapan cihazlarda hata payı olabileceğine karar vererek yazılan cezayı iptal etti. Bu karar doğrultusunda bu tür davalarda verilen 2 hata payı koyulması gerektiğine karar verildi. Kararın emsal niteliğinde olduğu bir gerçek. Böyle durumlar yaşayan vatandaşlar olayı yargıya taşıyarak haklarını arayabilirler” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800