Anket sonuçları: Amerikalılar ev almak yerine neden kirada oturmayı tercih ediyor?

NerdWallet'in 2024 Ev Alıcı Raporu'na göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde kiracıların üçte birinden fazlası (%37) sonsuza dek kirada kalmayı planlıyor. İşte anket sonuçları...

Güncelleme:

Geçen yıl, Amerika Birleşik Devletleri'nde potansiyel ev alıcıları için zorlu bir dönem yaşandı. Ev fiyatlarının yüksekliği ve ipotek oranlarının artması, mevcut ev sayısının düşük olmasıyla birleşince, birçok kişi ev alımından uzak durmayı tercih etti. Bu eğilimin, 2024'te oranların düşmesi ve stokların artması beklenmesine rağmen, devam edeceği öngörülüyor. Nitekim, ev sahibi olmayanların bazıları, satın almak yerine kirada oturmayı bilinçli bir tercih olarak görüyor.

NerdWallet'in 2024 Ev Alıcı Raporu'na göre, kiracıların üçte birinden fazlası (%37) sonsuza dek kirada kalmayı planlıyor. Kiracıların dörtte üçü, hayatlarına şu anda ev sahibi olmaktansa kiralamanın daha uygun olduğunu söylüyor.

Kiralama ve satın alma kararı, sadece finansal hususları değil, daha geniş kapsamlı faktörleri de içeriyor. Kiralamanın sadece kabul edilebilir bir seçenek olmakla kalmayıp, bazı durumlarda doğru seçim olabileceğini gösteren dört ana husus bulunuyor.

Yüksek ön maliyetler: NerdWallet anketine göre, kiracıların yarısından fazlası (%56), ev sahibi olacak maddi güce sahip olmadıklarını düşünüyor. CBRE Research'ün analizine göre, ortalama ipotek ödemeleri, çok aileli birimlerdeki ortalama kiradan %37 daha yüksek. Ön maliyetlerin yüksek oluşu, peşinat ve kapanış maliyetleri gibi unsurlarla bir ev satın almanın başlangıç maliyetlerini artırıyor.

Bağlanma endişesi: Ev sahipliği, hayatın belirsizlikleri karşısında taşınmayı zorlaştırabilir. NerdWallet anketine katılan kiracıların %75'i, kiralamanın yaşam tarzlarına daha uygun olduğunu belirtiyor. Özellikle gelecekte nerede yaşayacaklarından emin olmayanlar için, kiralama daha esnek bir seçenek sunuyor.

Sürekli bakım masrafları: Genel olarak, ev sahiplerinin evlerinin değerinin %1 ila %4'ü arasında devam eden bakım masrafları için bütçe ayırması öneriliyor. Kiracılar için ise, bakım ve onarım masrafları genellikle ev sahibinin sorumluluğunda. Ankete göre, kiracıların %55'i ev sahibi olmanın getirdiği masraflar ve çabalar yerine kiralamayı tercih ediyor.

Yatırım olarak görmeme: Ankete göre kiracıların %59'u, mevcut piyasada ev satın almanın akıllı bir yatırım olmadığına inanıyor. Gayrimenkul yatırımları da diğer yatırım çeşitleri gibi her zaman garantili getiri sunmuyor. Ekonomik gelişmeler ve salgın gibi kontrol dışı faktörler, yatırımın sonucunu etkileyebilir.

Etiketler ABD Kira
Yorumlar
Kalan Karakter 800