Alışveriş sitesi dolandırıcılığına dikkat!

Alışveriş sitesi üzerinden çeşitli yöntemlerle yapılan dolandırıcılık olayları giderek artıyor. Tatil başta olmak üzere ünlü markaların sitelerini kopyalayan dolandırıcılar, insanları mağdur ediyor. Peki alışveriş sitesi dolandırıcılığına karşı nasıl önlem alınır?

Güncelleme:

Dolandırıcılık mağduru olmamak için alınacak bazı tedbirler olduğu gibi başvurulacak hukuki yollar da bulunuyor.

Günümüzde herkes en az bir kez de olsa internet üzerinden bir ürün satın almıştır. Özellikle çalışan kesim, mağazaya gidecek vakit bulamamak ya da boş zamanını orada harcamamak için internet üzerinden alışverişi tercih ediyor. İnternet üzerinden alışverişin zamandan tasarruf, indirimli ürünlere kolay ulaşma gibi avantajları olduğu da bir gerçek. Ancak önemli olan alışveriş yaparken dolandırılma tehlikesine karşı dikkatli davranmaktır.

Kopya alışveriş siteleri, ‘fırsat’, ‘büyük indirim’ adı altında cazip teklifler ile insanların ilgisini çekiyor. Bir internet dolandırıcılığı mağduru ne yapmalı, nereye başvurmalıdır? İnternet üzerinden dolandırıcılık mağduru olmamak için ne yapmak gerekir? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

İnternet dolandırıcılığı şikayeti nereye yapılır?

İnternet sitesi dolandırıcılığı olayları cumhuriyet savcılıklarına yapılmalıdır. Savcılığa şikayet dilekçesiyle suç duyurusunda bulunmak gerekiyor. Ödenen meblağın geri alınması için de Tüketici Hakem Heyeti’ne de başvurulabilir.

İnternet sitesi dolandırıcılığa karşı hangi tedbirler alınabilir?

  • Alışveriş güvenilir e-ticaret siteleri üzerinden yapılmalıdır.
  • Ürünün fiyatı değerlendirerek de alışveriş sitesinin güvenilir olup olmadığına karar verilebilir.
  • Örneğin beğendiğiniz, almak istediğiniz ürünün fiyatı piyasa değerinden çok düşük ise sitenin güvenilirliği sorgulanmalıdır.
  • Ayrıca alışveriş sitesi üzerindeki tüm ürünler indirim uygulanıyor ise şüphe ile yaklaşılmalıdır.
    Kanunu hiçbir alışveriş sitesi kredi kartı veya banka kartının şifresini istemez. Eğer alışveriş yapacağınız site bunu talep ediyorsa kesinlikle buradan uzak durmalısınız.
  • İnternet üzerinden alışverişte mutlaka sanal kart kullanmalısınız. Alışveriş sırasında karta ürünün değeri kadar para aktarımı yapabilirsiniz.

İnternet dolandırıcılığın cezası nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 15 Şarj8’inci maddesine göre, alışveriş sitesi dolandırıcılığı, nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturmaktadır. Bu suçun cezası 4 yıldan 10 yıla kadar hapistir. Aynı zamanda adli para cezasına da hükmedilir. Para cezası miktarı, suçtan elde edilen menfaatin 2 katından az olmaz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800