Akaryakıt fiyatlarını düşürecek yeni öneri: 'Beyaz bayraklı' istasyon

Rekabet Kurumu'nun akaryakıt sektörünü incelediği son raporda, "beyaz bayraklı" istasyonların belirtilmesi ve sürücülerin bulundukları konuma göre en ekonomik akaryakıtın hangi istasyonda satıldığının belirtilmesi talep edildi.

Güncelleme:

Rekabet Kurumu, yaklaşık iki yıldır hazırlıklarını sürdürdüğü Akaryakıt Sektör İncelemesi Raporu'nu tamamladı.

Beyaz bayraklı istasyonların listelenmesi ve sürücülerin konumlarına göre en ucuz akaryakıtın hangi istasyonda satıldığını göstermesi talep edildi.

Markalara ve dağıtım şirketlerine bağlılığı bulunmadığı için sektörde tarafsız istasyon yani "beyaz bayraklı" olarak adlandırılan bu istasyon sistemini öneren kurum, mevcut durumda mevzuat kapsamında bu uygulamanın mümkün olmadığına dikkat çekti.

Raporda şöyle denildi: “Bayilik ilişkisi olmadan da akaryakıt ürünü satışını mümkün kılmak adına alternatif bir model olan 'beyaz bayraklı' istasyonların önünün açılması ve bu doğrultuda Kanun'da değişiklik yapılarak yalnızca münhasırlık şartına bağlı dağıtım/bayilik sisteminin ihtiyari hale getirilmesi gerektiği, böylece dağıtım şirketlerini daha rekabetçi bir fiyatlandırmaya zorlayacak yapının oluşturulabileceği değerlendirilmektedir.”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu yönde bir düzenleme yapmak için göreve çağırıldı.

En ucuz akaryakıtın hangi istasyonda olduğu bilinecek

Sabah'ta yer alan habere göre; raporda, bir mobil uygulama ile de beyaz bayraklı istasyonların listelenmesi ve sürücülerin konumlarına göre en ucuz akaryakıtın hangi istasyonda satıldığını göstermesini istedi.

Sistemin Avrupa ülkelerindeki örneklerinin incelenmesi sonucu, Yunanistan'da 6 bin 100 istasyonun 400'ü, İtalya'da 21 bin 700 istasyonun 5 bini, İspanya'da 11 bin 484 istasyonun yüzde 42'si, Fransa'da 11 bin istasyonun yüzde 70'i bağımsız istasyon olduğu belirlendi.

Rekabet Kurumu, bu modelle markasız istasyonların markalı istasyonlara göre daha ucuza ürün sattığı ve böylece piyasayı da aşağı çektiğini belirledi.

Etiketler akaryakıt
Yorumlar
Kalan Karakter 800