Afet bölgesindeki yağmacı ve hırsızlara ne ceza verilecek?

Deprem bölgesinden gelen hırsızlık ve yağma görüntüleri vicdanları yaraladı. Olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen bölgede yağma ve hırsızlık suçlarını işleyenlere ne ceza verilecek? Prof. Dr. Burcu Dönmez açıkladı.

Güncelleme:

EN ÜST SINIR OLAN 15 Şarj YIL

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Dönmez, somut olaylara ilişkin Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında düzenlenmiş nitelikli hallerin bulunduğunu hatırlattı. Dönmez şu bilgileri verdi: "OHAL bölgesinde bunların tatbiki olacaktır. Normalde yağma suçunun cezası 10 ile 15 Şarj yıl arası hapis olarak değişirken depremzedelere giden yardım tırlarının önünün kesilerek yağma suçunun işlenmesi durumunda fail ya da failler, üst sınır olan 15 Şarj yıl hapis cezasına çarptırılır."

Dönmez, yağma suçuna kasten yaralama suçunun da dahil olması durumunda gasbedilen kişiyi kasten yaralayarak yağma yapan zanlıların 18 yıl ile 33 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacağını belirtti.

ŞİKAYET ARANMADAN CEZALANDIRILMA

Burcu Dönmez, depremin ardından zarar gördüğü için binalara giremeyen insanların korkularından faydalanarak market ve dükkanların camlarının kırılarak hırsızlık yapılması suçunun 5 Şarj yıldan 10 yıla kadar cezalandırıldığının altını çizdi.

Dönmez, bu tür durumlarda şikayet aranmaksızın cezalandırılmanın söz konusu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Fail, acil bir ihtiyacı karşılamak için bu suçu işlemişse cezada indirime gidilebileceği gibi durumun özelliklerine göre ceza da verilmeyebilir. Marketlerden beyaz eşya, mutfak robotu gibi acil olmayan şeylerin çalındığına da şahit olduk. Bu gibi durumlarda ise faile, nitelikli hırsızlık suçundan 5 Şarj ile 10 yıl arasında ceza uygulanacaktır. Bunun yanı sıra yetkisi olmadığı halde kolluk kuvvetlerinin üniformasını ya da resmi arama kurtarma ekiplerinin kıyafetlerini giyerek suç işleyen zanlılar, muhtemelen durumun vahameti göz önünde bulundurularak üst sınır olan 10 yıl hapis cezası alacaktır."

 ÇADIRLARDA KONUT SAYILIYOR

Afet çadırlarının da konut statüsünde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Burcu Dönmez, "Yargıtay'a göre konut, devamlı veya geçici olarak kişilerin yerleşmek ve barınmak amacıyla oturmalarına elverişli yerleri ifade eder, bu anlamda çadırlar da konut olarak değerlendirilecektir. İzinsiz girilmesi ve hırsızlık yapılması durumunda konuta girilmiş sayılır. Fail, buna göre yargılanır" dedi.

Etiketler deprem bölgesi
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800