Açlık sınırı asgari ücreti geçti! Birleşik Kamu İş açıkladı

Birleşik Kamu İş’in Ar-Ge birimi KAMU-AR, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, açlık sınırı asgari ücreti geçti.

Birleşik Kamu İş'in Ar-Ge birimi KAMU-AR, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin ocak ayındaki açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Bu araştırmaya göre, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun ocak ayına dair açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verileri önemli sonuçlara işaret ediyor.

Asgari ücreti geçti

Buna göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ocak ayında 17,442 liraya kadar yükseldi. Bu, 1 Ocak 2024'te belirlenen yeni asgari ücret olan 17,002 lirayı aşan bir değer. Aynı ailenin yoksulluk sınırı ise 48,459 liraya kadar çıktı.

Gıda dışı harcamalar

Araştırmaya göre, açlık sınırı bir önceki aya göre 959 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 31,053 lira olarak belirlendi. Yıllık bazda yapılan incelemede ise açlık sınırının 7,646 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için harcamanın ise 13,855 lira arttığı görüldü. Yoksulluk sınırı ise bir önceki aya göre bin 658 lira artış gösterdi.

Temel gıda harcamaları arttı

Ankara'da en çok alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlar doğrultusunda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için et, balık, yumurta gibi gıdalara yapması gereken aylık harcama ocak ayında bir önceki aya göre 122 lira, yıllık bazda ise 2,278 lira artarak 4,659 liraya yükseldi.

Araştırma, farklı harcama kategorilerine odaklanarak, yaşanan ekonomik değişiklikleri ve harcamalardaki artışları detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800