AB'nin umudu rüzgar ve güneşte

Yeni bir çalışma, rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana rüzgar ve güneş enerjisinin AB elektriğinin dörtte birini ürettiğini ve sadece geçen yılki rekor büyümeyle 11 milyar Euro’luk doğalgaz maliyetinden kaçınıldığını ortaya koyuyor.

E3G ve Ember tarafından yayınlanan "Daha Çok Yenilenebilir, Daha Az Enflasyon" başlıklı rapora göre İspanya yüzde 35 ile yenilenebilir enerjide rekor kırdı.

Rapora göre, rüzgâr ve güneş enerjisi, geçen yılın aynı döneminde AB elektriğinin %21'ini üretirken bu yılın Mart ayından Eylül ayına kadar AB elektriğinin %24'ünü (345 terawatt saat) üreterek bir önceki yıla göre 39 TWh'lik rekor bir artış gösterdi.

ENFLASYONA KARŞI RÜZGAR

Aralarında Fransa (%14), İtalya (%20), Polonya (%17) ve İspanya'nın (%35) da bulunduğu 19 AB ülkesi rüzgâr ve güneş enerjisinde rekor kırdı. Geçen yıla kıyasla rüzgâr ve güneş enerjisindeki rekor artış, 11 milyar Euro maliyetle 8 milyar metreküp ilave fosil gaz ihtiyacının önüne geçti.

Çalışma, AB'nin gaza olan bağımlılığını arttıran ve AB'nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerini engelleyen geçmiş politika tercihlerinin, Avrupa'nın şu anki rekor seviyedeki enflasyonunun ana nedenleri olduğuna dikkat çekiyor.

Rapora göre, mevcut rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi, yüksek fiyatlı gaz ithalatını önemli ölçüde önleyerek daha da yüksek bir enflasyon ve daha derin bir krizi önledi.

Bu arada AB aynı dönemde elektriğinin %20'sini sağlamak için fosil gaza yaklaşık 82 milyar Euro harcadı.

Çalışma masanızda mutlaka bulundurunÇalışma masanızda mutlaka bulundurunYeterince su içmemek vücudu son derece olumsuz etkiliyor. Çalışma masanızda daima sürahi bulundurmaya özen gösterin ve bu işaretler varsa, su tüketiminizi mutlaka artırın.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800