AB'den kara parayla mücadele için yeni karar! Sınırlama getiriliyor

Avrupa Birliği kurumları, yeni kurallar kapsamında nakit ödemeleri 10 bin avro ile sınırlama, sıklıkla 3 bin ile 10 bin avro arasında işlem yapanları belirleme ve 1000 avronun üzerindeki kripto işlemlerini sıkı bir şekilde denetleme konularında anlaşmaya vardı.

AB genelinde mali kurallar uyumlu hale getirilecek ve suçluların yasa dışı gelirleri ile terörist faaliyetleri finanse etmeleri için kullanabilecekleri boşluklar kapatılacak. Üye ülkeler arasında mali kurumlar arasındaki işbirliği artırılacak.

Kara para aklamayı zorlaştırmak için AB ülkelerinde 10 bin avroyu aşan nakit ödemeler yasaklanacak. Üye ülkeler, nakit ödemeler için 10 bin avrodan daha düşük sınırlar belirleyebilecek. Bu kapsamda, bankalar, emlak acenteleri, varlık yönetimi hizmetleri, kumarhaneler, tüccarlar, kuyumcular ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları gibi çeşitli kuruluşlar, sıklıkla 3 bin ile 10 bin avro arasında nakit işlem yapan kişilerin kimliğini tespit etmek, doğrulamak ve raporlamakla yükümlü olacak.

Futbol kulüpleri de isteğe bağlı olarak yükümlü kurumlar listesine eklenebilecek. Ayrıca, kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanı ile mücadele kuralları, kripto sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilecek. Kripto işlem kurumları, müşterileri hakkındaki bilgileri doğrulamak ve şüpheli işlemleri bildirmekle sorumlu olacak. Ayrıca, 1000 avrodan fazla işlem gerçekleştiren müşterilere detaylı inceleme yapacak ve bu bilgileri raporlayacaklar.

AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanacak

Düzenleme, AB Konseyi ile AP tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesinde yayımlanacak ve yürürlüğe girecek. Şu anki durumda, AB'nin nakit ödemeler konusunda genel bir sınırlama bulunmamakla birlikte, pek çok üye ülke kendi sınırlarını belirlemektedir. Bu düzenleme ile nakit ödemelerde belirlenen sınırların üzerindeki işlemlerde bankacılık sisteminin kullanılması gerekecek.

Fransa'da 1000 avro, İtalya, Belçika ve Portekiz'de 3 bin avro, Polonya'da 15 bin avroya kadar nakit ödeme yapılabilecek. Almanya'da ise şu an için nakit ödemelerde genel bir sınırlama bulunmasa da, 10 bin avro üzeri ödemelerde kimlik gösterme zorunluluğu getirilecek.

Etiketler Avrupa Birliği
Yorumlar
Kalan Karakter 800