ABD'de dev bütçe krizi! Devlet kapanma tehlikesi ile karşı karşıya! Milyonlarca çalışan...

ABD'de dev bütçe krizi! Devlet kapanma tehlikesi ile karşı karşıya! Milyonlarca çalışan maaşlarını alamayabilir. Devlet kaç gün kapalı kalacak? Tüm soruların cevapları...

Güncelleme:

ABD, son dönemde Senato ile Temsilciler Meclisi'nin bütçe konusunda uzlaşamamalarını konuşuyor. Ayrı bir şekilde 2 koldan yürütülen geçici bütçe çalışmalarında henüz net bir sonuç alınamadı. Orta nokta bulunamazsa eğer devlet uzun süre kapanabilir. Bu durum ise milyonlarca devlet çalışanına ödeme yapılamamasına neden olabilir.

Senato, bu duruma sebep olmamak için kısa vadeli bir bütçe uzatımını önerse dahi bu henüz meclis tarafından kabul edilmedi. Hal böyle olunca da durum iyiden iyiye içinden çıkılamaz hale geldi. 30 Eylül yani bugün bir sonuç alınamazsa eğer ABD devleti birkaç gün, hafta veya ay boyunca kapanabilir.

ABD'de dev bütçe krizi! Devlet kapanma tehlikesi ile karşı karşıya! Milyonlarca çalışan... resim: 0

ABD devleti kapanması nedir?

Devlet kapanmalarında kolluk kuvvetleri hariç pek çok kişi işe gitmez ve çalışmaz. Bu durumda onlara maaşta ödenmez. Memur veya sözleşmeli çalışan fark etmeksizin gerçekleştirilen bu durum 2.1 milyon sivil çalışanı ilgilendiriyor. Aynı zamanda devlet içerisinde 4 milyona yakın çalışanda yer alıyor.

Ekonomi üzerinde büyük etkisi olacak olan bu durumun ABD hükümetinin Gayri Safi Milli Hasılasını'da etkilemesi bekleniyor. Kapalı kalınan her dönem için milli hasıla %0.2 oranında azalacak. En son 2018 yılında Donalt Trump başkan iken görülen bu kapanma o zaman dahi 35 gün sürmüştü. 

Etiketler ABD Ekonomi
Yorumlar
Kalan Karakter 800