358 lüks aracın ithalatında sahte fatura usulsüzlüğü

Ticaret Bakanlığı, 530 milyon lira değerindeki 358 lüks aracın sahte faturalarla yapılan ithalatının ortaya çıkması üzerine, konuyla ilgili olarak cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Güncelleme:

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, lüks araçların paralel ithalatı (grey market) yoluyla gerçekleştirilen işlemlerde, ticari avantaj elde etmek amacıyla gümrük vergilerinin kısmen veya tamamen ödenmemesi ve gerçeğe aykırı belgeler kullanılmasıyla ilgili olarak yürütülen incelemeler ve soruşturmalar devam ediyor.

Bakanlık müfettişleri tarafından yapılan detaylı incelemeler sonucunda, çeşitli marka ve modellere ait lüks araç ithalatlarında, düşük değerli sahte/çifte faturalar ve sahte A.TR dolaşım belgeleri kullanılarak 358 aracın ülkeye sokulduğu belirlendi.

530 milyon liralık kamu zararı

Söz konusu işlemleri gerçekleştiren firma ve kişilere yönelik soruşturma raporları ile ilgili suç duyurularında bulunularak, araçlara el konulması ve müsaderesi talep edildi. Ayrıca, bu usulsüzlüklerden kaynaklanan yaklaşık 530 milyon liralık kamu zararının ilgili firmalardan tahsil edilmesi için girişimde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Bakanlığın lüks araç ithalatındaki ihlallerin tüm detaylarıyla ortaya çıkarılması, usulsüzlüklerin ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla gözetim ve denetim faaliyetlerinin devam edeceği vurgulandı. Bu süreçte, kamu maliyesinin haklarının korunması ve gümrük mevzuatına uygun işlemlerin gerçekleştirilmesi için gerekli tüm tedbirlerin kararlılıkla alınacağı belirtildi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800