2024 enerji verimliliği açısından başarıya geçiş yılı olacak

Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, enerji verimliliği alanındaki yatırımların artırılması gerektiği konusunda görüş belirterek, "2024, enerji verimliliği açısından başarılı bir yıl olacak şeklinde inanç taşıyorum." dedi.

Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, 14 Aralık Enerji Tasarrufu Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye'de enerji tasarrufu ve verimliliği konularında devletin ciddi bir değişim sürecine girmesiyle birlikte bu alandaki farkındalığın arttığını vurguladı.

Ünlü, Türkiye'nin 2030'a kadar 100 milyon ton emisyon azaltım hedefine işaret ederek, enerji verimliliği uygulamalarının ve bu alandaki desteklerin tüm sektörlerde artacağını belirtti. Uluslararası finans kuruluşlarının yeşil dönüşüm odaklı kaynaklarına dikkat çeken Ünlü, bu kaynakların enerji verimliliği açısından önemli bir etkisi olabileceğine inandıklarını ifade etti.

Yatırımlar 600 milyar dolara ulaştı

Geçen yıl dünya genelinde enerji verimliliği yatırımlarının 600 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Ünlü, Türkiye'nin bu pazardaki payının düşük olduğunu belirterek, bu alana yapılan harcamaların artması gerektiğini söyledi. Ünlü, 2024'ün Türkiye için 'enerji verimliliği' yılı olması gerektiğini vurgulayarak, resmi mercilerin belirttiği harcama rakamının bu alanda daha fazla çaba gerektirdiğini ifade etti.

Son 10 yılda dünya genelinde enerji tüketimi azaltımının yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Ünlü, Türkiye'nin bu ortalamadan daha iyi bir performans sergilediğini belirtti. Ancak, 2022'de bu oranın dünya genelinde yüzde 2,2'ye çıkmasına rağmen Türkiye'nin yüzde 2,7'lik azaltım oranıyla lider ülke olduğunu belirtti. Ünlü, bu artışın sebeplerini iklim değişikliğiyle mücadele önlemleri ve Rusya-Ukrayna krizi kaynaklı yükselen enerji fiyatları olarak açıkladı. Ancak, uluslararası iklim değişikliğiyle mücadele senaryolarına göre yıllık azaltım oranının yüzde 4'e ulaşması gerektiğini belirterek, bu hedefe ulaşmak için daha fazla çaba harcanması gerektiğini ifade etti.

Etiketler Enerji
Yorumlar
Kalan Karakter 800