Zenginlerin serveti dünyanın geri kalanının 2 katı

Zenginler o kadar zengin ki… Dünyanın en zengin %1'lik kesiminin dünyanın geri kalanının %99'un toplam kazancının 2 katını kazandığını biliyor musunuz?

1 8 ONLAR EKONOMİK KAYGIDAN TAMAMEN MUAF
ONLAR EKONOMİK KAYGIDAN TAMAMEN MUAF

Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, yayınladığı raporda 2020 yılından itibaren dünyanın en zengin %1'lik kesiminin geri kalan %99'un toplam kazancının 2 katını kazandığını açıkladı.

Ekonomik kaygı özellikle pandeminin ardından her geçen gün varlığını daha da göstermeye başladı. Ancak dünya üzerinde bir kesim var ki onlar bu ekonomik kaygıdan tamamen muaf bir hayat sürüyorlar.

Raporda ayrıca bu aşırı zenginleşmenin önüne geçilmesi gerektiğinden de bahsedildi.

 

2 8 ZENGİNLER DAHA ZENGİN OLURKEN FAKİRLER GİTTİKÇE FAKİRLEŞİYOR
ZENGİNLER DAHA ZENGİN OLURKEN FAKİRLER GİTTİKÇE FAKİRLEŞİYOR

Zenginler daha zengin olurken fakirler gittikçe fakirleşiyor. Oxfam’ın raporuna göre dünyanın en zenginleri listesinde %1’lik kesimde yer alan kişiler ve şirketler, 2020 yılından bu yana her gün servetlerine 2.7 milyar dolar katarken 1.7 milyar işçinin yaşadığı ülkelerde enflasyonun asgari ücret tutarını geçtiği açıklandı.

3 8 %1’LİK KESİMİN İÇERİSİNDE ELON MUSK DA VAR
%1’LİK KESİMİN İÇERİSİNDE ELON MUSK DA VAR

Yapılan hesaplamaya göre bu %1’lik kesim pandemi süresince 26 trilyon dolarlık servet kazanırken geriye kalan %99’luk kesimse toplamda sadece 1.7 trilyon dolar kazanç elde edebildi.

Tabii ki bu %1’lik kesimin içerisinde Elon Musk ve Jeff Bezos gibi kişiler de var ancak listenin çoğunluğu dünya devi ulusal şirketlerden oluşuyor.

4 8 KİM BU ZENGİNLER?
KİM BU ZENGİNLER?

Raporda ayrıca “Sıradan insanlar pandemi nedeniyle ortaya çıkan enflasyon nedeniyle yemek, barınma ve benzeri hayati ihtiyaçlarından fedakârlık yapmak zorunda kalırken ‘süper zenginler’ ise en çılgın hayallerini gerçekleştiriyor.” İfadelerine yer verildi.

 

5 8 “SÜPER ZENGİNLERE” KADEMELİ VERGİ GETİRİLMELİ
“SÜPER ZENGİNLERE” KADEMELİ VERGİ GETİRİLMELİ

2. Dünya Savaşı’ndan beri sıradan halk fakirleşirken şirketlerin güçlenerek süper zenginler ortaya çıkarttığını ve bunun yeni dünya düzeni olmaması gerektiğini savunan Oxfam, bu süper zenginlere ve şirketlere kademeli vergilendirme düzenlemesi getirilmesini savunuyor.

6 8 RAPOR VERGİ ADELETSİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKİYOR
RAPOR VERGİ ADELETSİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKİYOR

 Bu sayede şirketler ve kişiler net servetleri ve kazançları üzerinden kademeli ve adil bir şekilde vergilendirilebilecek. Vergi adaletsizliğine de örnek veren raporda dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın 2018 yılındaki net vergi oranının sadece %3 olduğunu ancak ayda 80 dolar kazanan Uganda’daki un satıcısı Aber Christine’in %40 vergi ödediğinden bahsediliyor.

7 8 VERGİLER ZENGİNLERDEN DEĞİL FAKİRLERDEN ALINIYOR…
VERGİLER ZENGİNLERDEN DEĞİL FAKİRLERDEN ALINIYOR…

Raporda ayrıca son 40 yılda Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasındaki neredeyse tüm ülkelerin zenginlerden alınan vergi oranını düşürürken sıradan vatandaşlardan ve sağlık, eğitim gibi hizmetlerden alınan vergilerin aynı oranda arttığı belirtiliyor.

Bunun en büyük nedeniyse ülkelerin bu zenginleri ve süper zenginleri ülkede tutması ve ülkeye yatırım yapmalarını istemesi. Ancak ne yazık ki bu vergi eşitsizliği hükümetleri o kadar da etkilemezken sıradan vatandaşların yaşam standartlarını aşağı çekiyor.

8 8
Yorumlar
Kalan Karakter 800