Tüketicinin en büyük şikayeti tüketici hakem heyeti!

Tüketiciler en çok kimleri şikayet etmiş olabilir? Fahiş fiyatla ürününü piyasaya sürenleri mi? Ayıplı mal satan üreticileri mi? Aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan firmaları mı? 2022'de tüketicilerin en büyük şikayeti tüketici hakem heyetleri oldu.

1 7 YANLIŞ DUYMADINIZ ORTADA BİR YANLIŞ VAR…
YANLIŞ DUYMADINIZ ORTADA BİR YANLIŞ VAR…

Tüketiciler,  tüketici hakem heyetlerinden şikayetçi. Yanlış duymadınız. Şaşılacak bir durum. Ama  2022'deki tüketici şikayetlerinde birinci sırayı tüketiciyi korumakla alakalı kurulan tüketici hakem heyetleri aldı.

2 7 TÜKETİCİ HAKLARINI SAVUNMADIĞI GEREKÇESİYLE EN ÇOK TEMSİLCİLERİNDEN ŞİKAYETÇİ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 2022 yılındaki tüketici şikayetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Her yıl şikayetlerin yüzde 100'ünün mal ve hizmetler üzerine olduğuna değinen Şahin, bu yıl ise tam tersi bir durum yaşadıklarını anlattı. Şahin,"Bu yıl birinci sırayı yüzde 32 ile tüketici hakem heyetleri şikayetleri aldı.

Tüketiciyi korumakla alakalı kurulan tüketici hakem heyetleri, tüketici tarafından en çok şikayet edilen kurum oldu" dedi.

3 7 TÜKETİCİ HER SENE İLK SIRADA BANKALARI ŞİKAYET EDİYORDU…
TÜKETİCİ HER SENE İLK SIRADA BANKALARI ŞİKAYET EDİYORDU…

Her sene ilk sırada bankaların yer aldığını belirten Şahin: ikinci sırada GSM operatörleri yer alırdı. Uzaktan satışlar, internet hizmetleri, mobilya, beyaz eşya ya da elektronik teknik servislerle ilgili şikayetler birbiriyle yer değiştirirdi. Bu yıl birinci sırayı yüzde 32 ile tüketici hakem heyetleri şikayetleri aldı. Yani şaşılacak bir durum.

Tüketiciyi korumakla alakalı kurulan tüketici hakem heyetleri, tüketici tarafından en çok şikayet edilen kurum oldu. Gelen şikayetler kaymakamlıklara bağlı ilçe hakem heyetleriyle alakalı. Bize gelen 14 bin 763 şikayetin yüzde 32'si ilçe hakemi heyetleriyle alakalı."

4 7 TÜKETİCİ HEYETLERİ ÇOĞUNLUKLA SATICI LEHİNE KARARLAR VERDİ

İlçe hakem heyetlerinin kararlarının çoğunun satıcı lehine sonuçlandığını iddia eden Şahin, Tüketici Kanunu'na aykırı bir şekilde, satıcı lehine verilen kararlardan dolayı tüketicilerin hakem heyetlerini şikayet ettiğini dile getirdi.

Şahin, bu kararların başında cayma bedellerinin geldiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Tüketici bir abonelik hizmeti alıyor, ondan caydığı zaman ki kanun 'bir seneden fazla olduğu zaman bir cayma bedeli ödenmez' demesine rağmen bir cayma bedeli ödetmek noktasında ilçe hakem heyetleri gönüllü bir yarış içerisine girdiler. Tüketicinin aleyhine kararlar verdiler.

5 7 TÜKETİCİLERİN ŞİKAYETLERİ ŞÖYLE…
TÜKETİCİLERİN ŞİKAYETLERİ ŞÖYLE…

Şikayetler şöyle, 'Kanunda böyle yazıyor ama hakem heyeti neden böyle karar verdi?' Özel okullarla ilgili pandemi döneminde okulun olmadığı dönemdeki ücret iadesiyle alakalı da hakem heyetleri hep okulların lehine karar verdiler. Bunların tamamı görüşle alakalı, bir görüş yazısıyla alakalı kararlardı. İlçe hakem heyetleri aslında vasfını yitirdi, kesinlikle bir değişiklik gerekiyor. İl hakem heyetlerine söyleyecek bir sözümüz yok, orada bu işin uzmanları çalışarak, araştırarak, gerçekten kanuna göre kararlar vererek tüketicinin şikayet etmediği bir kurum halinde."

6 7 HUKUK OFİSLERİ İNSANLARI SİCİLİNİ BOZMAKLA TEHDİT EDİYOR

Şahin, ikinci sıradaki şikayetleri ise yüzde 30 ile hukuk ofislerinin oluşturduğunu, bazı hukuk ofislerinin insanları icrayla, hapis cezasıyla, sicilini bozmakla tehdit ettiğini ileri sürerek, bunun Türkiye Barolar Birliği'nin sorunu olduğunu, meslek itibarını sarsacak bir sonuç verdiğini söyledi.

7 7 TÜKETİCİ UZAKTAN SATIŞLAR KONUSUNDA SIKINTIDA

Şikayetlerde üçüncü sırayı uzaktan satışların oluşturduğunu anlatan Şahin, dördüncü sırada ev sahibi kiracı sorunlarının yer aldığını bildirdi.

Şahin, ilçe hakem heyetlerinin vermiş olduğu kararların hukuka ve kanuna uygun olmadığını sürekli Bakanlığa ilettiklerini, ilçe hakem heyetlerinin kapatılıp görevlerinin il hakem heyetlerine yüklenmesi yönünde bir gelişme beklediklerini sözlerine ekledi.

Etiketler şikayet tüketici
Yorumlar
Kalan Karakter 800