Kadın, Çiftlik ve Horoz

Bu sabah bir hayal kurdum. Çiftlik kurmuşum, doğal ürünler yetiştiriyor, tavuklarım etrafta eşelerken, onları izliyorum. İneklerim çayırda geziniyor, kuzularım meliyor…

Bu sabah bir hayal kurdum. Çiftlik kurmuşum, doğal ürünler yetiştiriyor, tavuklarım etrafta eşelerken, onları izliyorum. İneklerim çayırda geziniyor, kuzularım meliyor… Sabah kalkmışım derinden bir nefes alıp, içime çekiyorum bu güzelliği…

Ne de güzel olur değil mi?

Arayıp bulduğun yerli geleneksel tohumların toprağa düşüşünü izlesen, yeşerdiklerini olgunlaştıklarını görsen, taptaze sütten yoğurtlar yapıp tüketsen, dalından meyvelerini koparsan, hele bir de bulunduğun yerde dağlar da varsa değme keyfine. İster tırman istersen arabana atla çık tepelere, haykır doğanın sana sunduğu rengarenk güzelliklere.

Hele bir de civar köylerden ev kadınlarına anlatsan yapmak istediklerini, o kadınlara istihdam sağlasan, iş gücüne katkıda bulunsan. Kadınlar para kazansa, aile bütçesine yardım etse, üretmenin keyfine varsa, değme keyfim değme… Ne iyi hissedersin kendini... Ve ben ne güzel bir girişimciymişim meğer desen!

Yıllar önce böyle bir çiftliği görmek, doğa ile baş başa olmak için atladık arabamıza yola çıktık. Gezdik, gördük, doymadım doyamadım… Bir kez daha bu güzelliği kızım ve torunlarımla yaşamalıyım dedim. Onlar da doğayı sevsin, dağları, toprağı, ineği, tavukları ve tarlaları görsünler, canlı canlı yaşasınlar istedim.

Şubat 2014, uzun zamandır sebze, meyve, bakliyat, süt ve ürünleri gibi gıda malzemelerini getirttiğimiz “İpek Hanımın Çiftliği’’ diye bir çiftlik vardı. Kurucusu ve sahibi ‘Hanım Ağa’ lakaplı Pınar Kaftancıoğlu. Çiftlik Nazilli’nin Ocaklı Köyü içersinde. Geçen sene İstanbul’dan araba ile ben ve asırlık dostum Metin Bener ve eşlerimizle gitmiş, kaldığımız iki gün içersinde hem çiftlik tarlalarını, ineklerini, hem de Nysa Antik Kenti’ni gezmiştik. Bu arada Bey Dağları’nın doruklarına kadar da çıkmıştık.

Antik Karia Bölgesi Nysa Kenti Aydın Sultanhisar ilçesi yakınında bulunmaktadır. Detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz: https://aydin.ktb.gov.tr/TR-64434/nysa.html

Kaldığımız otel: http://nysahotel.com

Çiftlik sabahında hani bir kuş sütü eksik derler ya öylesine müthiş bir köy kahvaltısı bizi bekliyordu. Torunlarım ise çiftlikte hayvanların peşinden özgürce koşturuyor, çimenlerde yuvarlanıyordu.

Para Durumu TV çekimi için Kızım Özlem, kendine özel bir kıyafet seçmişti. Kahvaltı sonrası dışarı çıkıp, çiftlik kenarında bir traktör görünce dayanamadı. Tepesine çıktı ve kendine has pozlarından birini verdi.   

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 0

İpek Hanımın Çiftliği- Nazilli Ocaklı Köyü 22.02.2014

Hamur açan kadınları görünce de daldı içeri başladı kadınlarla sohbete… Hamur açtılar, şiir söylediler, türkü seslendirdiler. Tüm çiftlik bayram havasına girmişti sanki…

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 1

Benim esas ilgimi çeken ve ziyadesiyle bende bir memnuniyet hissi uyandıran şey neredeyse tüm çiftlik çalışanlarının KADIN oluşuydu. Erkek çalışanların sayısı %10 bile değil, kadın çalışan oranı yaklaşık 90%’dı.

Kadınlarımızın iş gücüne katılması çok büyük önem arzetmekte. En büyük arzum her dalda, her konumda, üst düzey sorumlu yöneticilikten tutun bilim insanlığına, ekonomiden, siyasete, kadınlar yönetimde olsun. Bu arzum boşuna değil... Çünkü kadınlarımız titiz, yaratıcı, pratik zekası yüksek, koruyucu, tasarrufçu ve büyük zekaya sahiplerdir.   

Londra’da 1970 de düzenlenen ‘Miss World’ yarışmasında yaşanan olayları konu eden “Misbehaviour” filminde de izleneceği gibi ‘Kadın Hareketi’ üyeleri tarafından protestolara maruz kalır. Erkek egemenliğinin, ataerkilliğin sonlandırılması, kadınların görsellik üzerinden yarıştırılması gibi konular protesto kapsamındaydı.

World Economic Forum’a ( WEF ) göre ilerleme kaydedilmesine rağmen, kadınlarla erkekler arasındaki iş gücüne katılımdaki boşluklar hala büyük. 2018 verilerine göre hiçbir gelişmiş veya orta gelirli ekonomi, cinsiyet farkını yüzde 7 puanın altına indiremedi. Kadınlar ve erkekler arasındaki dengesizlik, üretkenliği engellediği ve büyümeye ağırlık verdiği için önemli bir ekonomik maliyete neden oldu. Kadınların iş gücüne girmesinin önündeki engellerin önerilenden daha pahalı olduğu ve cinsiyet farklılıklarını kapatmanın faydaları düşünüldüğünden daha zor olduğunu araştırmalar net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu nedenle, var olan tüm engelleri kaldırmaya odaklanmak gerekiyor.

Yine WEF’e göre cinsiyet eşitliğine önem veren şirketlerin finansal performanslarının da iyileştiği gözlemlenmiştir. Makroekonomik, sektörel ve firma düzeyindeki büyümede kadın istihdamını arttırmanın ek bir fayda yarattığı da kanıtlanmış bir realitedir. Kadınlar iş yerine yeni beceriler kazandırdıkları için, verimlilik ve büyüme kazanımları düşünülenden daha da yüksektir.

Kadınların iş gücüne daha fazla dahil edilmesinin, üretkenliği artacağı için, erkeklerin ücretlerinin de artacağı sonucunu da beraberinde getirmektedir. Bu önemlidir, kadınları insana yakışır işlerden alıkoyan engellerin kaldırılmasına yönelik desteği güçlendirmelidir.

When more women join the workforce, everyone benefits. Here’s why | World Economic Forum (weforum.org)

Son zamanlarda ülkemizde de gerek kadın girişimcilerin artması gerekse başarı hikayelerinin yansımaları, özellikle de sporcu kızlarımızın uluslararası harika başarıları bizlere gurur kaynağı olmakta. Jimnastik dalında çok başarılı Göksu Üçtaş Şanlı’nın; ‘’Bu ülkede kadına güçlü olmayı öğretiyorlar, bebeklikten itibaren sindirilmiş, bastırılmış ve kalıplara sokulmuş kadınlar, bu yüzden hangi işi yaparlarsa yapsınlar, en mükemmel şekilde yapıyorlar.” sözleri geleceğe güzel bakışın belirtileridir.

Çiftliğe geri dönecek olursak, kadın çalışanların %60'nın geldiği Sinekçiler (Bugünkü adı ile Yaylapınar.) Köyü’nü kızım Özlem ile ziyaret ettik.

Çiftlikteki çekimler bitince, Sinekçiler Köyü’ne doğru yol aldık. Tarlada çalışan kadınlara kızım, ‘’Kahvehanedeki kocalarınıza ne soru sorayım?“ diye sordu.

Kadınlar hep birden “Biz tarlada çalışırken, siz kahve köşelerinde ne yapıyorsunuz?’’ diye sorabilirsiniz dediler.

İşte bu fotoğrafta görüyorsunuz köyün erkeklerinin ne yaptığını!

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 2

Sinekçiler Köyü- Nazilli / 22.02.2014

Sohbetimiz kadınların kocalarına sorulmasını istedikleri soru ile başladı.

Kadınlarınız çalışıyor siz burada kahve keyfinde çalışmadan oturuyorsunuz sorusuna tek cevapları oldu. Gülümseyerek ve müteşekkir ses tonuyla ‘’Allah Pınar Hanım’dan razı olsun.’’ dediler.

Sinekçiler Köyü, Bey Dağları’nda yer alan tipik bir dağ köyü. Tertemiz havası, uçsuz bucaksız manzarası ile şirin bir yerleşim yeri. Çalışan kadınların %20’si Nazilli. Diğerleriyse Hasköy ve Hamzallı Köyleri’nden.

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 3

Pınar Kaftancıoğlu İle Dünya Kadınlar Günü İçin Söyleşi…

Ben de söyleşiyi izliyor, ilgiyle söylenenleri dinliyorum. Nasıl mı, işte bakın gördüğünüz gibi!

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 4

O gün üzerimde morlu beyazlı bir atkım vardı. Torunlarımın da aşırı ilgisini çekmişti. Adımı “Rengarenk Dede’’ koymuşlardı bile.. Aslında renkli olmayı her anlamda seviyorum. Sene 1972 Rotterdam Limanı’nda stajdayım. Çorap almaya gittim. Alışmışız siyah, gri veya koyu kahverengi almaya… Ara ara yok, hiçbir yer satmıyor. Her yerde sarı, yeşil, mavi, kırmızı, pembe, turuncu var… İstanbul’a dönünce aldığım çorapları atacak değilim ya… İş yerinde meğer çalışanlar benim çoraplar üzerine bahis oynuyorlarmış, yarın hangi rengi giyecek diye…

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 5

Çiftliğin çalışan kadınları ile bir arada.. Beyazlar, pembeler, morlar değişik görevleri temsil ediyor. Şalvarlılar da tarla çalışanlarını temsil ediyor. 

Ve fotoğraf çekiminde Özlem kızımın spontane bestelediği şarkı:

Nazilli'deki İpek Hanımın Çiftliği - YouTube

İpek Hanım’ın bir çiftliği var

Çiftliğinde kadınları var

Çalışın çalışın çalışın diye bağırır

Çiftliğinde İpek Hanım’ın

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 6

Karnabahar Tarlasında….

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 7

O gün hep birlikte çiftlikte çok güzel vakit geçirdik. Oynadık, şarkı söyledik, koştuk ve hayvanları izledik. Hele ufacık tefecik paçalı bir horoz vardı ki, izlemeye doyamadık. Devamlı koşuşturuyor ve ötüyordu, şekli çok komikti. Eskiden tavuk yemeği hatırlı misafirler için ikram edilen en değerli yemekti. Şimdiyse eskisi gibi bir tavuk eti bulmak bile çok zor.     

Kadın, Çiftlik ve Horoz resim: 8

Adı Aşko

Dünyamızı yönetecek kadınlarla birlikte BEREKETLİ, ADİL, BARIŞ VE HUZUR içerisinde yaşamamız dileğiyle…

Fetih DENİZMEN

6 Şubat 2021

Heybeliada

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ayşe Mortaş
1.Ezelden beri köyde kadın çalışır, adam oturur. O zaman bu bir gelişme değil. 2. Mademki erkek oturuyor, Karsın bağrından kopup gelen Pınar Hanım gibi işverenler çalışan erkek yüzdesini arttırıp ıslah etsinler. 3. Türkiye 40 sene önce en üst yüzde bir pozisyonda kadın çakışanı ile İsveçin önündeydi. Okuma oranındada, eğitimci oranındada, tıp fakültesi bitirme oranındada, şantiyede mühendis oranındada. 4. Hangi kafayla reform yapıp kadın işgücünü arttıracağız bugünün şartlarında, “bir kereden birşey olmaz” kafasında bakanlarımı arttıracağız? Önce aile değerleti ve eğitim konuşalım. Sonrası kendiliğinden gelir.
Hilal Hundur
Güzel bir yazı daha sizden Kadınlar adına teşekkürler Kadınlar ve üretime katkıları yadsınamaz Evde kadın olmasa o evin hayat damarı adeta kopmuş gibi oluyor Kadın hayata üretime katıldıkça bakış açısıyla yaratıcı düşüncesiyle verim çok daha artacaktır.
Saim Oğuzülgen
Fethi Dostum. Güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. Sevgiler.
Ayşe Mortaş
1.Ezelden beri köyde kadın çalışır, adam oturur. O zaman bu bir gelişme değil. 2. Mademki erkek oturuyor, Karsın bağrından kopup gelen Pınar Hanım gibi işverenler çalışan erkek yüzdesini arttırıp ıslah etsinler. 3. Türkiye 40 sene önce en üst yüzde bir pozisyonda kadın çakışanı ile İsveçin önündeydi. Okuma oranındada, eğitimci oranındada, tıp fakültesi bitirme oranındada, şantiyede mühendis oranındada. 4. Hangi kafayla reform yapıp kadın işgücünü arttıracağız bugünün şartlarında, “bir kereden bir şey olmaz” kafasında bakanlarımı arttıracağız? Önce aile değerleri ve eğitim konuşalım. Sonrası kendiliğinden gelir.
Ethel Hazar
Yine harika bir Pazar günü yazısı ve okuması Sayenizde hayal dünyamda bende bu yolculuğu yaptım Emeğinize sağlık 💯
Cüneyt Çevik
Çok güzel bir yazı olmuş yine.Benim gibi içinden köy hayatın da yaşamayı isteyip de,(üretmek koşuluyla) bir türlü bunu yapmayı beceremeyenlere, benim yaşım nedeniyle arka planda kalan ,bu yaşam tarzına geçiş için ,yeni bir hamle yapacaklara vesile olur bu yazdıkların,
Efana Akpulat
Günümüzde kadınlara yönelik yapılan pozitif ayrımcılığa karşı çıkanlar var ne yazık ki... Bu güzel yazınızla bana bir umut ışığı oldunuz. Teşekkürler. Kaleminize, gönlünüze sağlık.
Erol Aksoy
Tebrikler Fethi yine ufkumuzu genişlettin sevgiler
Etdoğan Köroğlu
Üstat tebrikler, bu da güzeldi.👏👏👏
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER