Finansal hedefleri belirlemenin 5 yolu!

Finansal hedefler, belirli bir miktar parayla ulaşabileceğiniz somut ve ölçülebilir hedeflerdir. İşte finansal hedeflerinizi ve önceliklerinizi belirlemenin yolları:

Finansal hedefler, belirli bir miktar parayla ulaşabileceğiniz somut ve ölçülebilir hedeflerdir. 

Kişisel finansal hedefler örnekleri 

  • Üç ila altı aylık harcamalardan tasarruf etmek
  • Bir sonraki seyahatinizi finanse etmek için bir yıl boyunca birikim yapmak
  • Yüksek faizli borç ödemek
  • Net değerinizi artırmak
  • Gıda harcamalarını kısmak 

İşte finansal hedeflerinizi ve önceliklerinizi belirlemenin yolları:

1. Harcamalarınızı gözden geçirin

Yapmanız gereken ilk şey, harcamalarınızı gözden geçirmek olacak. Gerçek harcamalarınız size en sık yaptığınız harcamalar hakkında fikir verecek ve nereden kısabileceğinizi gösterecek.Para harcadığınız, zorunlu olmayan ilk üç alana bakın. Yani, belki sizin için bu sabah kahveleri, filmler ve online hizmetler olabilir. Harcama alışkanlıklarınızı ve paranızı nereye harcayacağınızı bilmek, finansal önceliklerinizi belirleme sürecinde size yardımcı olabilir. Harcamalarınızı gözden geçirmek, finansal önceliklerinizin tam olarak ne olduğunu belirlemeye yönelik daha büyük bir sürecin ilk adımı.

2. İhtiyaçları ve istekleri anlayın 

Finansal önceliklerinizden birinin zengin olmak veya dünyayı gezmek olduğunu düşünebilirsiniz. Ama mesele şu ki: Yine de kira ödemeniz, faturalarınızı karşılamanız ve yemek yemeniz gerekiyor. Finansal önceliklerinizi belirlerken, ihtiyaçlar ve istekler arasındaki farkları anlamanız ve tanımlamanız gerekir. İhtiyaç, sahip olmanız gereken bir şeydir; hayatta kalmak için ihtiyacın olan bir şey. Başınızın üstünde bir çatıya, yiyecek yiyeceğe ve sağlık hizmetine ihtiyacınız var. İstek, gerekli olmayan ancak muhtemelen hayatınıza değer katan bir şeydir. Finansal öncelikler söz konusu olduğunda, istekleriniz ihtiyaçlarınızı geride bırakabilir. Ama ihtiyaçlarınızı da hesaba katmalısınız. 

3. Sizin için neyin önemli olduğunu bilin 

Finansal önceliklerinizi belirlemek tek bir anahtar sizin için gerçekten neyin önemli olduğunu bilmek. Para, yaşam hedeflerinize ulaşmak için bir araç olarak kullanılır. Seyahat etmek mi yoksa işinizi bırakmak mı istiyorsunuz? Hayatınız için bir vizyonunuz olduğundan ve sizin için neyin önemli olduğunu bildiğinizden emin olun. Bu, finansal önceliklerinizi belirlemenize ve bir oyun planı oluşturmanıza yardımcı olabilir. 

Unutmayın: Para biriktirmek sadece para biriktirmek değildir, bir ev veya yıl dönümü geziniz için yapılan bir ön ödemedir.

4. Net değerinize bakın

Sizin için neyin önemli olduğunu bilmenin yanı sıra, net değerinize bakmak da finansal önceliklerinizi belirlemenize yardımcı olabilir. Net değeriniz nedir? Varlıklarınız eksi tüm yükümlülükleriniz. Bu nedenle, varlıklarınızı nakit, tasarruf, yatırımlar vb. ve borç ödemeleri olarak borçları düşünün. 

Net değeriniz negatifse, panik yapmayın! Ancak bu, borcu ödemenin en önemli finansal öncelik olması gerektiğine dair kesin bir işaret. 

Net değeriniz pozitifse ancak çok yüksek değilse, tasarruf ve yatırıma öncelik vermeniz gerekebilir. Unutmayın: Net değerinizi incelemek, hangi finansal önceliklere odaklanmanız gerektiğini belirlemenin iyi bir yoludur.  

5. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedefleri karşılaştırın

Birçok farklı tasarruf önceliği ile hepsini yönetmek imkânsız görünebilir. Bu nedenle kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerinizi karşılaştırmak önemli. Uzun vadeli hedefleriniz muhtemelen emeklilik olacak. Ancak kısa vadeli hedefleriniz seyahat etmek, taşınmak veya araba satın almak gibi şeyler olabilir. Şu anda, kısa vadeli hedefleriniz daha yüksek bir finansal öncelik olabilir, ancak uzun vadeli hedefleriniz hala finansal resminizin önemli bir parçası. Bu yüzden hedeflerinizi yazın. Her şey listelendikten sonra, önem sırasına göre numaralandırın. Bu, finansal önceliklerinize başlamak için bir rehber görevi görebilir. 

Bu süreçten geçtikten ve finansal önceliklerinizi belirledikten sonra, kişisel finans hedeflerinize ulaşmak için harekete geçme zamanı. Nihai finansal önceliklerinize hizmet etmeyen ekstra harcamaları keserek başlayabilirsiniz. Ardından, finansal hedeflerinize ulaşmak için her ay ne kadar ayırmanız gerektiğini hesaplayın. 

 

Monay mobil uygulamasını indirerek finansal hedeflerinizi belirlerken kendinize yol arkadaşı edinebilirsiniz. Monay içerisinde barındırdığı yapay zekası ve "Para biriktirme", "Harcama zaaflarınızı kontrol etme", "Yatırım yapma" gibi konularda sohbet tabanlı, etkileşimli yolculukları ile seni bilinçlendirir. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliğiyle harcarken kazanabilirsiniz.

Monay Uygulamasını Ücretsiz Olarak İndirmek İçin Tıklayın

Etiketler Hedef
Yorumlar
Kalan Karakter 800