Alışveriş bağımlılığının belirtileri ve kurtulma yolları

İstatistiklere göre her iki kadından birinde alışveriş bağımlılığı belirtileri var. Bağımlılık belirtileri gösterenler az ya da çok, pahalı veya ucuz, bir şeyler satın almadan mutlu olamıyorlar. Ancak sonrası ise hüsran.. Peki, alışveriş bağımlılığından nasıl kurtulunur?

Alışveriş bağımlısı olanlar, satın aldıktan sonra olumlu duygular yaşıyor ve zaman geçtikçe alışveriş, onlar için alışveriş yapmak kötü duygulardan uzaklaşmak için bir çözüme dönüşüyor. Ancak gelir gider dengesi bozulunca da alışveriş eylemi sonrası bağımlı bireylerde suçluluk ve pişmanlık hissi görülmeye başlıyor.

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Onyomani olarak adlandırılan alışveriş bağımlılığında; takıntılı, dürtüsel bir davranış örüntüsü söz konusu. Onyomani, ihtiyaç dışı ve kontrolsüz bir şekilde aşırı alışveriş yapma arzusu, para harcama, aşırı para harcama ile ilgili yoğun bir zihinsel meşguliyetle kendini gösterir. Bağımlılığın diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kişinin kendisini kötü hissettiği durumlarda para harcamak istemesi.
  2. Alışveriş yapınca rahatlamak, güçlü hissetme ve huzurlu.
  3. Harcanan para miktarının çok ciddi oranda yükselmesi.
  4. Para harcayan kişini aile ya da yakın çevresinde olumsuz durumlar oluşması.
  5. Hesaplanandan daha fazla alışveriş yapma.
  6. Harcamaya başladıktan sonra kişinin kendini durduramaması.
  7. Aşırı alışveriş yapma durumundan dolayı çevreden eleştiriler gelmesi.

ALIŞVERİŞ BAĞIMLIĞI TEDAVİSİ

Alışveriş bağımlılığı olan kişiler herhangi bir sorun yaşadığında bu sorunun yarattığı kötü halden kurtulmak ve anlık olarak iyi hissetmek için satın alma yoluna başvuruyorlar. Fakat bu durum geçici bir duygu olduğundan, bir süre sonra tekrar iyi hissetmek için mağazalara yöneliyorlar. Bu durumu yaratan psikolojik sorunun tedavisi ise mümkün. Alışveriş bağımlılığı da, diğer bağımlılıklar da olduğu gibi terapi ve ilaç uygulamalarıyla tedavi ediliyor. Tedavide de dürtüsel kontrolü sağlayan ilaçlar, antidepresanlar kullanılabiliyor.

BU BAĞIMLILIKTAN NASIL KURTULABİLİRSİNİZ?

Alışveriş bağımlılığından kurtulmayı sağlayan bazı yöntemler ise şöyle sıralanabilir:

  •  Alışverişe mutsuzken ve kendinizi kötü hissediyorken çıkmayın
  • Alışverişe çıktığınızda yanınıza kısıtlı ihtiyacınıza yetecek kadar para alın, mümkünse kredi kartı kullanmayın ya da kredi kartınıza limit koydurun.
  • Sadece gerçekten ihtiyacınız olan ürünleri satın alın.
  • Alışveriş listesi hazırlayın ve bunun dışına çıkmayın.
  • Ani satın almalar yapmayın, almadan önce bir süre düşünün.
  • Alışveriş yerine koyabileceğiniz sizi mutlu eden başka faaliyetlere yönelin.

Para şansı nasıl yaratılır?Para şansı nasıl yaratılır?Para kazanmanın yollarını ve nasıl daha fazla para kazanılacağını kim bilmek istemez. İnsanların hayatları boyunca düşündüğü 5 kavramdan ikisi para ve mutluluk. Parayla saadet olur mu diyenler de olacaktır ama günümüzde parasız saadet de zor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800