3 Adımda Alışkanlıklarınızı Değiştirin!

Yazar Charles Duhigg, "Alışkanlıkların Gücü" adlı kitabında, alışkanlıklar için izlenebilecek dinamikler hakkında şunları söylemiştir:

Alışkanlıkları değiştirmek için genellikle insanların özledikleri ve arzuladıkları şeyi başarmaya sınırlayan inançlar üzerinde çalışmak gerekir.

Yazar Charles Duhigg, "Alışkanlıkların Gücü" adlı kitabında, alışkanlıklar için izlenebilecek dinamikler hakkında şunları söylemiştir:

Üç temel an:

Tetikleyici: Bir şey olur ve beyin bu sinyali ‘’bilişsel önyargı’’ (insanların çevrelerindeki bilgileri yorumlarken ortaya çıkan ve verdikleri kararları etkileyen sistematik bir düşünme hatası.) aracılığıyla otomatik olarak hareket edecek şekilde yorumlar.

Rutin: Bu tetikleyici tarafından otomatik olarak tetiklenen fiziksel, duygusal ve zihinsel bir eylem.

Ödül: Olumlu bir uyaran ortaya çıktığında ve beyne uygulanan rutinin işe yaradığına dair bir gösterge verdiğinde, gelecekte tekrar kullanılmak üzere depolanması veya gerektiği kadar çoğaltılması gerekir.

 

Alışkanlıkları değiştirmek için bir yöntem

Hayatınızda bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız, alışkanlıklarınızda da bir değişiklik yapmanız gerekir. Örneğin, işte daha fazla sorumluluk almak, diyet yapmak, yeni bir şeyler öğrenmek veya bir egzersiz programına başlamak gibi.

Bunları değiştirmek için, genellikle insanları özledikleri ve arzuladıkları şeyi başarmaya sınırlayan inançlar ve paradigmalar üzerinde çalışmak gerekir; otomatik tepkinin üstesinden gelmek, odaklanmayı yeniye yönlendirmek, sonuca daha yakın yeni bir yaşam deneyimine yol açar.

Bu sadece irade ile de mümkün olmayabilir, çünkü insan, sonucu oldukça hızlı görmezse, reddetme eğilimindedir. Bu yüzden sabırla devam etmeniz gerekir.

Alışkanlıklarda bir değişiklik başlatmanın pratik bir yolu şudur:

 

1) Yeni bir tetikleyici oluşturun

Hayatınıza dahil etmek istediğiniz yeni alışkanlığı belirlemekle işe başlayabilirsiniz.

Hedefinizin inanılır, ulaşılabilir, ölçülebilir ve somut olması ve bunu zaman içinde sürdürmek için ihtiyaç duyduğunuz öz motivasyona eşlik edecek kadar size ilham vermesi çok önemli. Bir yere yazın ve net bir şekilde kafanızda görselleştirin.

Alışkanlıklar tekrarlar üzerine inşa edilir. Bu nedenle, ona ulaşmak için bir yol haritası çıkarmanız gerekir. 

Enerjinin düşünceyi takip ettiğini hatırlayın. Bu nedenle bilinçaltı zihninizin bu yeni alışkanlık yaratma ruhuyla aynı yolda ilerlemesi gerekir. Hayatınıza dahil edilecek yeni bir şey olduğunu ve bunu yalnızca bilinçaltında pozitif duygular ve hislerle ilişkilendirerek başaracağınızı düşünün. Örneğin, başarmak istediğiniz şeyi zaten başardığınızda nasıl hissedeceğinizi hayal edin.

 

2) Olumlu bir rutinle ilişkilendirin

Yeni alışkanlığınız rutine uyum sağladığında, zihin rahatlamış hisseder. Çünkü iyi bir iş yaptığını bilir: içsel tatmin, başarı duygusu ve bir enerji yaratır. Bunu günlük yaşamınıza dahil edene kadar tekrar tekrar yapmalısınız.

Yeni alışkanlığı olumlu bir rutinle ilişkilendirmek için başarınıza katkıda bulunan küçük eylemlere odaklanmanız önemli.

Pek çok insan "ne istemediğini" çok iyi tanımlar, ancak buradaki uygun yaklaşım "ne istediğinizi" ifade edip, hissetmeniz. 

Bu bağlantı duygusal ve derindir; Zihninizdeki yeni davranışı ve bunu günlük olarak somut terimlerle nasıl ifade edeceğinizi onaylayana kadar atacağınız küçük adımları tasarlamak disiplin gerektirir; yani eyleme geçmeniz gerekir.

Bu noktada, yeni alışkanlığınıza götürecek adımları kurgularken, kalıcı olarak harekete geçirecek duygularla da ilişkilendirmeniz gerekir.

 

3) Bir ödül ile ilişkilendirin

Bir alışkanlığı değiştirmenin üçüncü noktası belirleyici kısımdır. Beyninizin içindeki merkezi harekete geçirmek için bir ödül yaratmanız gerekir. Bu alan, beynin birçok bölgesine uyarılar yayan, motivasyon, arzu, zevk ve duygusal değerlendirmede temel bir rol oynayan nöronları içerir.

Tüm insanlar gibi biz de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bir miktar fayda sağladığımızı hissetmek istiyoruz. İşte tam da bu noktada alışkanlığın ödülü sizi heyecanlandır ve harekete geçirir.

WhatsApp ve Telegram Arasındaki Fark!Türkiye’de ‘WhatsAppıSiliyoruz’  etiketi ‘Telegram’ etiketiyle birlikte TT oldu. Peki Telegram nedir, nasıl kullanılır? WhatsApp mı daha iyi Telegram mı?

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800