Finansal sorunların en büyük nedenleri ve çözümleri

Finansal sorunların nedenlerini anlamak, gelecekte benzer durumlarla karşılaştığınızda bu hatalardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Peki finansal sorunlar nasıl çözülür?

Güncelleme:

Para konularında düzensiz hissediyorsanız ve hiçbir şey planlamıyorsanız, muhtemelen sorun yaşayacaksınız. Parasal hedefleriniz yoksa (Ev, araba almak, acil durum fonu, çocukların eğitimi, emeklilik döneminde rahat etmek için birikim, yatırım) bu durum sorun yaşama ihtimalinizi yükseltir.

Ani harcamalar

Bazı şeyler planlanamaz. Örnek: Sağlık sorunları. Bu durumu birkaç kez yaşarsanız, acil durum fonunuzu tüketebilirsiniz. Öngörülemeyen durumlar, para konusunda doğru yolda olsanız bile sizi hedeflerinizden alıkoyabilir.

Yeterli para kazanamamak

Gelirinizin çoğunu borç, kira, gıda gibi alanlara ayırdığınızda, maaşınızdan geriye geçiminizi sağlamak için yeterince kalmayabilir.

Finansal okuryazarlık eksikliği

İster CEO olun, ister öğretmen, doktor… Paranızı doğru yönetmeniz için finansal okuryazar olmanız şart ve bunun eğitim seviyesi, gelir düzeyi ile bir ilgisi yok. Finansal eğitim eksikliği, para, kredi, kredi kartı, borç, yatırım, risk kavramları hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaktır.

Aile sorunları

Ailesel konular mali durumu etkileyebilir. Siz ve eşiniz parayı nasıl idare edeceğiniz konusunda anlaşamıyorsanız veya sizden sürekli borç isteyen bir aile üyeniz varsa, bu sizin para hedeflerinizden uzaklaşmanıza sebep olabilir.

Finansal sorunların ilişki temelli nedenleri

İlişkilerinizde parayla ilgili anlaşmazlıklar veya stres gerçek bir sorun olabilir. Örneğin, her zaman yeni iş fikirlerine yatırım yapmanızı isteyen bir aile üyesi sizi strese sokuyor olabilir. Ya da çocuklarınızın eğitimi için ödeme yapmak istiyorsunuz ama bunu karşılayamıyor olabilirsiniz.

Finansal sorunların bilgi temelli nedenleri

Para hakkında yeterince bilginiz yoksa, kötü kararlar vermek kolaylaşır. Kaçırılan bir fırsat, yanlış giden bir yatırım, gelire uygun şekilde borçlanmamak…

Finansal sorunların gelire dayalı nedenleri

İşinizden yeterince para kazanamıyorsanız, öylece ortadan kalkacak olan finansal sorun türlerinden biri değildir. Kesinlikle bir şeyleri değiştirmeniz gerekir. Yeni bir iş, ek iş veya daha iyi para yönetimi gerektirebilir.

Hayatınızdaki finansal sorunları nasıl çözersiniz?

  1.  Sorunu tanımlayın
  2. Finansal okuryazarlığınızı artırın
  3. Parayı konuşun: Finansal sorunun bir parçası olan kişilerle bazı zorlu konuşmalar yapmak gerekebilir. Bu genellikle eşiniz, bir aile üyeniz veya bir arkadaşınız olur. 
  4. Zaafları erteleyin: Bunu yapmak zor mu? Evet. Buna değer mi? Kesinlikle! Harcama zaaflarınızı ertelemek finansal gelişiminiz için çok önemlidir. Bir şey satın almadan önce 10 saniye düşünün, hedefinizi aklınıza getirin.
  5. Daha fazla para kazanın: Finansal sorunları çözmenin bir başka yolu da daha fazla para kazanmaktır. Maaşınıza zam talep edebilirsiniz, iş değiştirmeniz veya ek bir iş aramanız gerekebilir.
Etiketler finans
Yorumlar
Kalan Karakter 800