‘Deprem çantası ayağınızda bir prangadır!’

AKUT Kurucu Başkanı Mustafa Ferudun Çelikmen, deprem esnasında yapılması gerekenler konusunda ezber bozdu. Bugüne kadar deprem sırasında gerekliliğine inandığımız deprem çantasının gerekli olmadığını söyleyen Çelikmen, yapılması gerekenler hakkında şaşırtıcı bilgiler verdi…

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
1 4

‘Deprem çantası ayağınızda bir prangadır’ sözleriyle ezber bozan AKUT Kurucu Başkanı Mustafa Ferudun Çelikmen, deprem esnasında yapılması gerekenleri anlattı ve "Deprem çantası hazırlamak yerine başucunuza su koyun, telefonunuzun şarjını dolu tutun ve cenin pozisyonunda kalın" dedi.

AKUT Kurucu Başkanı, Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen, bu depremde 250’ye yakın kişiyi enkaz altından kurtardıklarını, bugüne kadar yaşanan depremlerde hayatta kalmayı başaran hiç kimsenin yanında deprem çantası olmadığını söyledi. 'Çök-Kapan-Tutun' tekniğinin hayatta kalmayı sağlayıp sağlamadığı konusunda ezber bozan açıklamalarda bulunan Çelikmen, deprem esnasında yapılması gerekenleri aktardı.

2 4 Deprem Çantalarını Aracınızda Nasıl Tutacaksınız?
Deprem Çantalarını Aracınızda Nasıl Tutacaksınız?

Yıllardır depreme yönelik ilk akla gelen tedbir olan deprem çantası konusunda Çelikmen, "Öncelikle bu çantaları aracınızda nasıl tutacaksınız?" diye soran Çelikmen, şu anda deprem bölgelerinde kişisel araçların neredeyse hepsinin enkaz altında olduğunu, gelecekteki depremlerde de durumun bundan farklı olmayacağını, yeni yapı yönetmeliğine göre bina altındaki otoparklarda tutulması gereken araçların deprem esnasında bina yıkılırsa enkaz altında kalacağını dile getirdi ve ekledi:

3 4 Deprem Çantası Değil Alacağınız Pozisyon Önemli
Deprem Çantası Değil Alacağınız Pozisyon Önemli

"Deprem çantası hazırlayıp araçlarda saklamanın bir diğer dezavantajı da içine koyduğumuz şeylerin bozulmasıdır. Arabanın içi sağlıklı bir saklama ortamı değildir. Deprem çantası, çok kısa sürede çok hızlı bir şekilde uygulayacağımız bir eylem planımızın olması gereken yerde ayağımızı bağlayan bir prangadır. Deprem esnasında alacağınız pozisyon bundan çok daha önemlidir” diye konuştu.

4 4 'Çök-Kapan-Tutun' Tekniği Hayat Kurtarmıyor mu?
'Çök-Kapan-Tutun' Tekniği Hayat Kurtarmıyor mu?

Yıllardır deprem sırasında yere çöküp masa gibi bir cismin ayağına tutunmayı öneren 'Çök-Kapan-Tutun' tekniğinin doğru olduğu söyleniyor ancak Çelikel, bunun yerine hayat kurtaran cenin pozisyonunun uygulanması gerektiğini vurguladı. Çök-kapan-tutun tekniğini savunan uzmanların olduğunu ancak bugüne kadar yıkılan bir binada çök-kapan-tutun yöntemi ile kurtulan bir tek vaka olmadığını belirten Çelikel, kişi bu pozisyondayken bina yıkılırsa en ölümcül darbenin baş-boyun-omurgaya geleceğini söyledi. 

Etiketler deprem çantası
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Gülden Kı
Cenin pozisyonu uyurken bile en rahat pozisyondur. Ezber bozan açıklama ilginç ve içgüdüsel olarak kulağa, doğru geliyor.