Çocuğunuzun özgüven gelişimini nasıl destekleyebilirsiniz?

Ebeveynler olarak, çocuklarınıza sunabileceğiniz en değerli armağanlardan biri, kendi potansiyellerine inanmaları, kendilerine güvenmeleri, değerlerinin farkında olmaları ve hatalardan ders çıkarabilen bireyler olmalarıdır. Peki çocukların sağlıklı özgüven gelişimini nasıl desteklemeliyiz?

Anne babalar olarak, çocuklarımıza verebileceğimiz en büyük hediyelerden biri, kendisi hakkında olumlu düşüncelere sahip olması, kendine ve yapabileceklerine güvenmesi, kendi değerinin farkında olması ve hatalarından öğrenen bireyler olabilmeleridir.

Çocuklarınızın bu özelliklere sahip olmasını desteklemek için neler mi yapabilirsiniz?

Çocuğunuza yaşına uygun şekilde seçim yapma imkânı verin

Çocuğunuza küçük yaştan itibaren günlük yaşamında seçenekler sunmanız ve kararı ona bırakmanız kendini güçlü hissetmesine ve büyüdükçe karşı karşıya kalacağı daha zor seçimler için hazırlanmasına yardımcı olabilir. Örn; Dışarı çıkmaya hazırlanırken iki kıyafet arasında seçim yapabilir.

Onun yerine her şeyi yapmayın

Çocuğunuzun yerine birtakım işleri yapmak bazen daha kolayımıza gelebilir. Örn; Yemeğini kendisinin yemesine izin vermek yerine bizim yedirmemiz. Oysa ki, sabırlı olup, kendi başına iş yapmasına izin vermek yeni beceriler edinmesine, yapabilirim duygusunun gelişimine katkı sağlayabilir.

Yaşına uygun sorumluluklar verin

Çocuğunuza evde yapabileceği basit sorumluluklar vermeniz kendine olan güvenini artırabilir ve problem çözme becerisini destekleyebilir. Örn; Masayı kurmaya yardımcı olabilir, yatağını kendi başına toplayabilir.

Hata yapmasına izin verin

Çocuğumuzun hata yapmaması için onu korumaya çalışmamız doğaldır. Ancak, deneme yanılma yoluyla çocuklar öğrenir. Çocuğunuzun hiç kimsenin mükemmel olmadığını, herkesin hata yapabileceğini, önemli olan noktanın hatalarından ders alması olduğunu görmesini sağlayın.

Çocuğunuzu dikkatli bir şekilde övün

Övgüleriniz samimiyetsiz veya çok abartılı olmasın. Sonuçtan çok çocuğunuzun gösterdiği çabaya odaklanın. Örn; Çocuğunuz yaptığı resmi size gösterdi. “Tek kelimeyle müthiş olmuş, sen dünyanın en iyi ressamısın” demek yerine “Yaptığın resimde ailemizi ne kadar güzel çizmişsin. Babanın sakalını bile çizmeyi unutmamışsın. Her geçen gün daha güzel resimler yapıyorsun” gibi bir ifade kullanabilirsiniz.

Çocuğunuz ona olan sevginizin koşulsuz olduğunu bilsin

Çocuğunuza olan sevginizi sözlü ve sözsüz şekilde (sarılmak, öpmek, beraber zaman geçirmek vb.) her fırsatta gösterin. Sevginizin onun başarılarına, özelliklerine veya becerilerine bağlı olmadığını açıkça ifade edin.

Etiketler Çocuk
Yorumlar
Kalan Karakter 800