İnternetten satılan deniz araçlarına piyasa gözetimi kararı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği"nin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla internet üzerinden satılan gezi tekneleri, kişisel deniz araçları ve gemi teçhizatına yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin önünü açtı. İşte haberin detayları...

Güncelleme:

Bu yönetmelikle birlikte söz konusu ürünlerin piyasaya arzı, dağıtımı, hizmete sunulma aşamalarında ve piyasada bulundukları süre boyunca gözetim ve denetim süreçleri belirlendi. Bu düzenlemelerle sektörde güvenliğin artırılması ve tüketicilerin korunması hedefleniyor.

Yeni yönetmelik kapsamında, teknik düzenlemelere uygun olan ürünler, insan sağlığı ve güvenliğiyle ilgili hükümler açısından güvenli kabul edilecek. Bu durumun tüketici güvenliğini ve kalite standardını yükselterek sektörde sağlıklı bir rekabet ortamının oluşmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor. Teknik düzenlemenin olmadığı veya insan sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümler içermediği durumlarda ise ürünlerin güvenliği ilgili yönetmelik kapsamında belirlenecek.

İnternetten satılan deniz araçlarına piyasa gözetimi kararı! resim: 0

Ürünlerle ilgili yapılan ihbarlar, şikayetler ve meydana gelen kazalara dair elde edilen diğer bilgiler piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde kullanılacak. Bu sayede potansiyel riskler daha hızlı bir şekilde tespit edilerek önlem alınabilecek. Yönetmelik ayrıca denetim görevlisi tanımını da yeniden düzenleyerek denizcilik fakültelerinden mezun olmayan liman başkanları ve yardımcılarının da denetim görevlisi olarak atanmasına imkan tanımıştır. Böylece gözetim ve denetim süreçlerinin daha etkin ve kapsayıcı bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

Yapılacak denetimler, risk esaslı bir yaklaşımla belirlenen denetim planına göre gerçekleştirilecek. Bu sayede ürünlere ve kullanıcılarına yönelik riskler daha etkin bir şekilde tespit edilerek güvenli bir denizcilik ortamı sağlanmış olacak. İlgili bölge liman başkanlıkları, denetim süreçlerini yürüterek sektörde güvenilirlik ve kalite standartlarının korunmasını sağlayacaklar.

İnternetten satılan deniz araçlarına piyasa gözetimi kararı! resim: 1

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yayımladığı "Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" gezi tekneleri, kişisel deniz araçları ve gemi teçhizatı alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Tüketicilerin güvenliği ve sektörde rekabetin sağlanması açısından bu yönetmelik, önemli bir düzenleme olarak sektöre katkı sağlamayı hedefliyor.

Etiketler araç
Yorumlar
Kalan Karakter 800