Amerikalılar neden Çin’in ucuz elektrikli arabalarını almıyor?

Çinli şirketlerin Amerikalılara ucuz EV'lerle piyasaya gireceği spekülasyonlarına rağmen, henüz hiçbir Çinli EV üreticisi 2023 yılında ABD'de otomobil üretme niyetinde değil. Peki batarya üretiminde tekel haline gelen Çin Amerika pazarına nasıl girecek, elinde hangi stratejik madenler var?

Güncelleme:


Pekin ve Washington arasındaki diplomatik gerginlikler, Çinli EV'lerin 1970'ler ve 80'lerin Japon ve Güney Kore otomobillerine benzer şekilde, Amerikalılara uygun, yakıt tasarruflu alternatifler sunması pek olası gözükmüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Haziran ayında ilişkileri iyileştirme konusunda anlaşmaya varmış olmalarına rağmen, iki ülke arasında Tayvan ve Ukrayna gerginliği, Güney Çin Denizi'ndeki toprak sorunları dahil pek çok konuda ciddi anlaşmazlık var. Bu nedenle, ABD'nin ucuz Çinli EV'lere kapılarını açması yakın zamanda olası görünmüyor.


Çin'den ithal etmek mümkün mü?

Peki, örneğin Alibaba ile, Çin'den elektrikli otomobil ithal etmek mümkün mü? Mümkün ama bu online alışveriş de Amerika’daki yüksek vergilere takılıyor. Çinli EV’ler için Trump yönetimi döneminden kalma %27,5'lik bir vergi tarifesi hâlâ uygulanıyor. Bu vergiye, navlun ücretleri ve tescil ücretleri de eklendiğinde, Çin’den gelen bir otomobilin fiyatı Amerika üretimi bir Chevy Bolt’un fiyatına çıkıyor. Ayrıca, Çin pazarı için üretilen otomobillerin ABD güvenlik standartlarına uymadığını da unutmamak gerekiyor.

nio şirket


Amerikalıların Çin'deki düşük fiyatlardan faydalanabilmesi için, Çinli EV şirketlerinin operasyonlarını Kuzey Amerika'ya taşıması ve böylece vergi engelinden kurtulması gerekiyor. Yani Çin’in, ABD'de otomobil fabrikası inşa etmesi ya da fabrikaları vergi tarifelerinin geçerli olmadığı bir yere, örneğin Meksika’ya taşıması gerekiyor. Bu düşünce imkansız değil ancak şimdiye kadar sadece bir Çinli EV şirketi, Nio, Kaliforniya San Jose’de bir alan kiraladı. Ancak Nio, montaj fabrikaları için henüz bir adım atmadı.


Politik rüzgarlar ve yüksek vergilerin yanı sıra, Çinli şirketlerin ayrıca Amerikalıların Çin algısıyla da başa çıkmaları gerekiyor. Birçok Amerikalı, Çin mallarına karşı önyargılı. Casus balon olayı ve TikTok'un yasaklanması gibi durumlar, kamuoyunun Çinli otomobillere karşı çıkabileceği algısını güçlendiriyor.

ABD, Çin gibi ucuz EV'ler üretecek mi?

Yakın gelecekte, Amerikan otomobil üreticilerinin, Çin'deki kadar düşük fiyatlara EV satmayacağı düşünülüyor. Çünkü Amerikan EV üreticileri, batarya malzemelerini tedarik etmekte zorlanıyor. New York Times'ın araştırmalarına göre Çin, dünyanın kobalt madenciliğinin yaklaşık %41'ini ve lityumun %28'ini kontrol ediyor. Bu iki maden, birçok uzun menzilli EV'nin ana bileşeni durumunda. Çinli madencilik şirketleri bu metalleri kendileri çıkarmasalar bile, malzemelerin büyük bir kısmı Çin üzerinden dünyaya yayılıyor. Çin dünya kobaltının yaklaşık %73'ünü ve lityumun %67'sini rafine ediyor. Ayrıca, pillerin iki temel bileşeni olan katotların %77'sini ve anotların %92'sini üretiyor. Uzmanlar "Çin, kritik mineraller üzerinde hakimiyet kurmuş durumda ve sağlam bir imalat sektörüne sahip, otomobilleri de akıllı telefonlar gibi etkin bir şekilde üretebilecek noktaya geldiler, oysa Kuzey Amerika hâlâ eski bir imalat tedarik zincirini yenilemeye çalışıyor.” diyor.

Kuşkusuz, ABD'nin kendi topraklarında da bol miktarda bu hammaddelerden var. Ancak, madencilik faaliyetleri sıklıkla çevreyi tahrip ediyor ve genellikle çevreciler tarafından engellenmeye çalışılıyor. Ayrıca, tesisleri inşa etmek ve işletmek için gerekli zaman ve finansman zorluğu, Amerika'nın rakipleri Çin ve Kore'ye yetişme çabasını daha da güçleştiriyor.
Bu nedenle, Amerikalı EV üreticileri, teknolojik olarak daha karmaşık ve daha pahalı otomobiller üretmeyi hedefliyorlar. GM'nin Ultra Cruise veya Tesla'nın Full Self-Driving gibi yüksek teknoloji ürünü otomobiller üretmek istemeleri de bu yaklaşımın bir parçası. Ancak, yine de, bu durum daha ucuz otomobiller üreten Çinli şirketlere karşı pazar payını korumakta zorlanacaklarını gösteriyor.

Çinli EV'ler ABD'de başarılı olacak mı?

çin abd bayrak

Gelecekte, Amerikalı sürücülerin Çinli otomobillere ısınma olasılığı düşük görünüyor. Bu durumun çeşitli nedenleri var, ancak en büyük nedenlerinden biri, ABD'nin ve Çin'in arasındaki politik gerginlikler ve Çin'in düşük maliyetli üretim konusundaki üstünlüğü.
Çinli EV'lerin ABD'de piyasaya sürülmesini engelleyen bu nedenlerin yanı sıra, Amerikan sürücülerinin bu araçlara karşı oluşabilecek önyargıları da vardır. Casus balon olayı ve TikTok'un federal cihazlardan yasaklanması gibi olaylar, Amerikalıların Çin teknolojisine olan genel güvensizliğini besliyor. Dahası, özellikle şimdiki politik iklimde, bazı Amerikalıların, özgürlük ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Çinli şirketlerden alışveriş yapmayı tercih etmeyebileceği düşünülüyor.
Sonuçta, eğer Çinli EV'ler Amerika'da büyük bir sıçrama yapacaksa, bu çok sayıda zorluğu aşmaları gerekiyor.

Etiketler Dünya gündem
Yorumlar
Kalan Karakter 800