Kazanma ihtimali düşük de olsa herkesin hayali

“Büyük ikramiyeyi kazandığımda ………….. yapacağım." boşluğu nasıl doldurursunuz? Piyangoyu kazanma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu hepimiz biliyoruz ancak bir gün kazanırsak neler yapacağımıza dair hayaller kurmadan da duramıyoruz.

1 8

Bir araştırmaya göre; Amerikalılar şans oyunlarına yılda yaklaşık 70 milyar dolar harcıyor. Bu da kişi başı ayda ortalama 86 dolara denk geliyor.

2 8

Moneynation.com paylaştığı bilgiye göre “Yılda 55.000 doların üzerinde geliri olan insanlar yüzde 44 ile en çok şans oyunu oynayan gruptur ve yılda 25.000 ila 55.000 dolar arasında para kazananlar yüzde 33'lük bir paya sahiptir. Yılda 25.000 doların altında geliri olan Amerikalılar, tüm şans oyunu oynayanların yüzde 23'ünü temsil ediyor." Ama bu hikayenin sadece bir kısmı. Geliri düşük olan insanlar, zenginlere göre gelirlerinin çok daha yüksek bir kısmını şans oyunlarına harcıyor.

3 8

Şans oyunlarından para kazanma ihtimalinin düşük olduğunu hepimiz biliyoruz. Örneğin; Amerika’daki Mega Millions’ta ikramiye kazanma şansı 302 milyonda 1'dir. Diğer bazı rastgele olay olasılıklarına bakacak olursak; Olimpiyat altın madalyası kazanma, 662.000'de 1, uçak kazasında ölme, 11 milyonda 1 veya 5.5 trilyonda 1 doğum diyebiliriz. 

4 8 MUTLULUK VE İKRAMİYE

"Büyük ikramiyeyi kazanırsam çok mutlu olacağım." Aslında, muhtemelen işi bıraktıktan sonra ilk coşku patlaması geçecek ve çok da mutlu olmayacaksınız.

Northwestern Üniversitesi ve Massachusetts Üniversitesi'ndeki araştırmacılar; ikramiye kazananların, yeni servetlerinin mümkün kıldığı zevklere alıştıkça, bu zevklerin artık genel mutluluk seviyelerini çok fazla değiştirmediğini söylüyor.

Bir süre sonra süper lüks arabalara, 10.000 metrekarelik bir eve alışıyorsunuz ve bunlar yeni normaliniz oluyor.

5 8

Psychology Today'de bu konuyla ilgili yazan Dr. Robert Puff, "hedonik adaptasyon" olarak bilinen bir süreci anlatıyor ve şu benzetmeyi kullanıyor: "İlk başta tadı çok güzel olan bir yemekle kendinizi şımarttığınızı düşünün. İlk ısırık harikaydı. İkincisi oldukça iyiydi. Ancak, o yemekle midenizi doldurduğunuzda, başlangıçta bu kadar şahane olan şeyden artık pek hoşlanmadığınızı fark edebilirsiniz.” 

6 8 İFLAS EDİYORLAR

The Conversation’da yer alan bir makaleyede; "Araştırmalar, ikramiye kazanmanın insanları finansal sıkıntıdan kurtarmak yerine zor duruma soktuğunu, çünkü talihlilerin genel olarak para kazandıktan üç ila beş yıl sonra iflas ettikleri" belirtiliyor.

7 8

Paris School of Economics’in bir araştırmasında ‘pozitif gelir şoku’ndan bahsediliyor. Buna göre; ikramiye kazanmak yaşam tarzlarında sağlığa zararlı olabilecek değişikliklere neden oluyor. Şans oyunlarından para kazanan bazı kişiler alkol ve kötü alışkanlıklara sürükleniyor ve hayatlarını kaybediyor. 

8 8 GERÇEK HİKAYELER
  • Aralık 1996'da Denise Rossi, bir şans oyunundan 1.3 milyon dolar kazandı, ancak ani gelen bu parayı 25 yıllık kocası Thomas'tan gizledi. Birkaç gün içinde, servetini Thomas'la paylaşmak istemediği için boşanma talebinde bulundu. Ancak The Los Angeles Times'a göre, Los Angeles aile mahkemesi hakimi, Denise’in yasaları ihlal ettiğine karar verdi ve kazandığı tüm parayı eski kocasına vermesine hükmetti.
  • Abraham Shakespeare, 20 milyon dolarlık şans oyunu kazancının bir kısmını ihtiyacı olan insanlara veren tatlı bir adamdı.Shakespeare, Dorice “Dee Dee” Moore’un, yardımları hakkında bir kitap yazma fikrini kabul etti. Moore, Shakespeare'in güvenini kazandı ve onu açgözlü insanlardan koruyabilmesi için parasını ona aktarmaya ikna etti. Kısa bir süre sonra, Abraham Shakespeare tüm parasını kaybetmiş bir şekilde sokakta yaşamaya başladı.
  • Michael Carroll, 2002'de bir şans oyunundan 13.1 milyon dolar kazandı. 2012 yılında tek kuruşu kalmamıştı. 10 yıl boyunca adeta harcama çılgınlığına yaşadı. Eşiyle boşandı, yasaları çiğnediği için gözaltına alındı. Son olarak, bir kurabiye fabrikasında asgari ücretle çalışıyordu ve eski hayatını geride bıraktığı için mutlu olduğunu söylüyordu.

Etiketler İkramiye piyango
Yorumlar
Kalan Karakter 800