Ne yapmalıyım? Özlem Denizmen sorularınızı yanıtlıyor

Özlem Denizmen Posta gazetesindeki köşesinde girişimcilik, borsa, ev alma, yatırım üzerine soruları yanıtlayarak tavsiyelerde bulundu.

Güncelleme:

Ne yapmalıyım?

İlk yatırımını yapacak gençler, girişimci olacak kadınlar, borsayı öğrenmek isteyen emekliler, evlilik yolunda çiftler, para ile ilgili sorularınız geliyor… Bu beni çok sevindiriyor. Siz sorun ben cevaplarım, haydi başlayalım…

 Mesut mesut olabilecek mi? 

  • Bu aralar ev almayı tavsiye eder misiniz? İlk evimiz olacak, kiracıyız ve ev sahibiyle sorun yaşamaya başladık. Bir miktar döviz olarak tutuyoruz ve 2 arabamız var, biri yatırım için. Hepsini topladığımız iyi bir ev almak mümkün olmuyor, kredi faizleri de mâlum. Ne önerirsiniz. Teşekkürler şimdiden. Mesut

1-Doğru lokasyon, zaman ve finansal şartlarda alınan ev, emeklilik yıllarında huzur sağlayan iyi bir yatırımdır. 

2-Borçlanarak değeri artacağı kesin şeylere yatırım yapmak iyidir. 

3-Evin değerinin beşte birini peşinat olarak hazır olmalı.  Sende bu sorun, bu da çok normal ev fiyatları sen kovaladık kaçıyor. 

4-Zorlanacaksın bir müddet

A)Küçük bir ev al, sonra büyütürsün, arabalar ve dövizi kullanıp.  Oraya sığın veya;

B) İki sene annenlerin yanına taşınıp ev kredisi öder gibi biriktirmeye başla, veya

C) Yatırım konusuna zaman ve emek harca ve paranı geliştir. Ama bu da kolay değil

5-Bankalar çok zor kredi veriyor. Kredi alabilirsen, Kredi ile Aylık kredi ödemesi gelirinin %40’ını aşmamalı 

Mesut sen o evi alacaksın,ve mesut olacaksın sadece biraz uğraşacağız. Bu gücü sende görüyorum. 

 200 bin liram var

  • 36 yaşındayım 200 bin birikimim var eşimden ayrıyım tek başıma çalışıyorum ve bu yatırımımı altında bunu nasıl çoğaltabilirim ticaret yapmak istiyorum ama cesaretim yok maddi özgürlüğüm olsun istiyorum lütfen bana yardımcı olun. Feyza

Feyza 200.000 TL iyiymiş.  Bu parayı tek bir yere koyma. Böl. Sepet yap. Biraz borsa, döviz, altın/gümüş. Birkaç soruya cevap verirsen sana özel bir tavsiye verebilirim. Tekrar yaz bana. 

  • Yaş?
  • Gelir?
  • Çocuk?
  • Evin kendinin mi?
  • Araban var mı?
  • Borç var mı?
  • Hiç borsa yatırımı yaptın mı?
  • BES in var mı?
  • Bu para tek paran mı? 
  • Bu paraya bir daha ne zaman ihtiyacın olacak?
  • Bu paranın ne kadarını kaybetmeye katlanabilirsin?
  • Sabırlımısındır?
  • Yatırımı tansiyon ölçer gibi dakka başı kontrol eder misin?

Uygulamam Monay, ücretsiz, her hafta yatırım toplantıları yapıyoruz konunun uzmanları geliyorlar, sen de gel bilinçlen, öğren. 

Öğretmen Zeliha araba alsın mı?

  • Özlem hanım merhaba, Öğretmenim, 33 yaşındayım, 6 yaşında oğlum var. Evim var. Eşimle boşandım ve elime 1 milyon 200 bine yakın para geçecek. Ben hepsini arabaya yatırmayı düşünüyordum. Çünkü hem güçlü, güvenlikli bir araba olsun gezmeyi ve kamp yapmayı çok severim diye. Herhangi bir borcum da yok. Bütün parayla araba alıp sonrasında mı birikime başlamayı önerirsiniz? Yoksa belirli bir miktar mı arabaya ayırmalıyım. Çok kararsız kaldım hocam. Gelecekteki hedefim ileride bir karavan ve ev almak. Zeliha

Zeliha, bu sayfamda  12 senedir “araba yatırım aracı değildir “ diye yazdım, ama son bir senedir arabalar özellikle sıfır arabalar yatırım araç olmuş durumda.  

1-O sebeple, araba alabilirsin. Hem yatırım aracı hem de senin yaş grubunda uygun. 

2-Ama, sakın ikinci el alma. Çok para kaybı olur.

3-1.2 milyonliralık alma; 900 bin liralık al. 300,000 yatırıma koy. Altın/Döviz/Borsa.

4-Ayrıca; Küçük çocuğun var kendine hayat sigortası yaptır

 İlk 10 müşteri ile başla

Umarım mesajlarınızı okuyorsunuzdur ya da bu konuyla ilgilenen biri vardır. Sizi taktir ve merakla takip ediyorum. Bir öğretmemim ve bekar bir anneyim. Yıllardır kendi işimi kurmanın hayali ve isteğiyle yaşıyorum. Çok çalışkanım, akıllıyım, sosyalim, aktifim ama girişimci olamadım. Keşke elimden tutsanız, bana yol gösterseniz. Her yolu deniyorum.Değerli insanlara ulaşmaya çalışıyorum, eğitimlere katılıyorum. Benim acil parayı bulmam lazım.

Zeliha, bir şeyi çok yapmak istemeden girişimci olunmaz…Senin çok yapmak istediğin ve de etrafta olmayan bir şey bulalım. Enstitü İstanbul İSMEK https:// enstitu.ibb.istanbul/ 4 Ana  Dal, Mesleki eğitimler, Kişisel Gelişim, Güzel Sanatlar ve son olarak da El Sanatları ve Zanaat altında 22 Alana ayrılmış 850 Eğitim Programı var. 15 Uzmanlık Okulu 128 Eğitim Merkezinde yüz yüze ya da online eğitimler var.

  1.  Burayı bir incele. Kısaca 
  2. Bir şey üretmeye karar ver (sevdiğin) 
  3.  İlk 10 müşteriyi bul çevrenden
  4. Fiyat belirle
  5. Satışa başla
  6. Kazandıkça işi büyüt  

 22 yaşındayım ne yapacağımı bilmiyorum

  • Merhaba, 22 yaşındayım ve 20 bin tl birikmişim param var ama nasıl ne yapacağımı bilmiyorum Buse

Buse bu güzel ve kolayca çözülebilir bir soru. Senin yaşında borsayı öğrenmen çok önemli. Çok kullandığın 1-2 şeyin hissesini al oradan başla… Diyelim her gün kahve içiyorsun o şirket, diyelim koşucusun spor ayakkabın önemli o şirket, her gün market alışverişe gidiyorsun o şirket. Kullandığın telefon markasını çok beğeniyorsun ve her yerde görüyorsun… O şirketlere BAK. Almadan önce o şirketlerle ilgili internette minicik bir araştırma yap OKU. Paranın 10-12 binini böl şirketler arasında ve hisse al. Normalde FON derdim sana hisse diyorum 22 yaşındasın direk ORTAK olma bilincine alışmalısın. Araştırma yapmayı öğrenmelisin. Paranın geri kalan kısmı ile, örneğin Altın al.Bitcoin/Etherium biraz kripto (22 yaşındasın diye). Kısaca bütün bunları öğren öğrenme olarak kullan bu parayı.

  • Özlem Hanım borsayı nasıl öğrenebiliriz öneriniz var mı?Hayrettin 

Var tabi. Yatırımı düzenli her ay yapmak … Yatırımı elinize para geçer geçmez yapmak… Yatırım elinize geçenin %10'u ile yapmak. Yatırım yaptıktan sonra beklemek sabretmek… Bütün bunları yapmak nereye yatırım yapacağınızdan daha önemli.

Borsaya yatırım fonu ile başlayın 500 liralık, 1000 liralık alın, sonra bu fon hangi hisselere sahip olduğu, nasıl çalıştığını, getirisini takip edin. Borsada yalnız başına kitabını okuyun.

Sizin gibi borsaya meraklı, şirketlere ortak olan arkadaşlar edinin. Borsa haberleri dinlemeye başlayın. Ülke ekonomisi ile ilgili genel gidişatı ve yatırım yaptığınız sektörlerle ilgili meraklı olun. Fonun aylık performansına bakın. Ondan sonra 1000 TL daha yatırın… Böyle böyle fonunuzu büyütün. Herkes satarken alıp herkes alırken de satmaya çalışın…

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Selin GümüşAltıntaş
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻