Girişimci olmak için uygun musun?

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde, girişimcilik ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Bazıları ticarette, girişimde iyidir, elini attığı altın olur. Peki kimdir bu insanlar? Siz de benzer özellikler taşıyor musunuz? Evinizdeki tutumlarınızla karakterinizi test edin. Bakın bakalım sizde de bir iş kurup yönetebilme yeteneği, girişimci ruhu var mı? Yoksa hayata bakış açınızı değiştirmeden girişimci olmasanız daha mı iyi?

1- Gözlem yeteneğiniz ve değişime uyumunuz ne alemde?

Her sektörün şartlarını takip etmek gerek. Neler moda, nelere ihtiyaç var, ne gibi çözümler üretilmiş, neler çok satıyor? Bunları araştırıp yeniliğe açık olan işini büyütüyor. Peki karakteriniz inovasyona uygun mu? Bakalım.

Evde eski CD’ler: Kullanmadığınız cd’ler hâlâ tozlu halde raflarda mı? Yoksa çağa uyup içerisindeki dosyaları daha kolay kullanıma ve erişime müsait hale getirdiniz mi? Taşınabilir hard disklere ya da flash belleklere kopyalayanlar bile artık eski kafa, artık bulut var.

Bu neden önemli:  Öyle düzenliyim ki; ihtiyacım olan her bilgi elimin altındadır.

Kullanılmayan İngilizce kitaplar: Bir gün İngilizce öğreneceğim diye hep sakladınız. Artık internette ve telefonlarımızda müthiş uygulamalar var. Hem de bedava. Hiç kullandınız mı?

Bu neden önemli:  Bir fırsat oldu mu en iyi ben değerlendiririm.

2-Özgüveniniz nasıl, daha iyi olduğunuz alanlar hangileri?

Olmadık yerden gelir elde ettiğiniz oldu mu? Para kazanabileceğinizi kendinize ispat edin. Özgüven tazeleyin. Taşı sıkıp suyunu çıkartabilir misiniz?

Eski elektronik aletler: Öyle kenarda köşede duracaklarına (her geçen gün daha da çalışmaz hale gelmelerini beklemek yerine) paraya çevirebilirsiniz. Parçalarını satabilir ya da hurdacıya verebilirsin. Deneyin nakde çevirince çok hoşunuza gidecek.

Bu neden önemli:  Benimle iş yapmalısın. Elimi attığım paraya döner.

Piyasanın kurtu sen misin? Sinemaya giderken arkadaşlarınızı organize eder misiniz? En hesaplı akşam yemeğini nerede yiyeceklerini etrafındakiler sana mı soruyor? Hangi markette neyin ucuz olduğunu bilir misin? Bunlarda iyi değilsen hemen başla. İş hayatınızda kurduğunuz ilişkilerde en büyük destekçiniz bu tür fırsat bilgileri olacak.

Bu neden önemli:  Çevrem çok geniştir, ticari ilişkilere çevirebilirim. Beni dinleyen kazanır.

Al ver, al ver, al ver: İçli köfteyi en iyi eşiniz mi yapıyor? Memleketten bal getiriyorsunuz, herkes istiyor mu? Belki arkadaşlarınızdan çok değil ama onların tavsiye ettikleri müşterilerden de üç beş bir şeyler size kalıyorsa tebrikler, ticaret kanınızda var.

Bu neden önemli:  On parmağımda on marifet. Para kazandıracak stratejileri biliyorum.

3- Harcamanız kazandığınızdan az değilse iş nasıl yürüyecek?

Faturalarınız arkadaşlarınızın, akrabalarınızın faturalarından düşük mü? Paranızın nereye gittiğini kuruşu kuruşuna biliyor musunuz? Küçük tasarruf kararları büyük sonuçlar doğurabilir. Siz zaten kendi aile bütçenizin kahramanlarısınız. Şimdi yapacağınız girişim ile giderler fazlalaşacak. Peki aynı işi daha az masrafla yönetebilme beceriniz var mı?

Delikli çoraplar: O deliği kapamaya, sorunu çözmeye çok ihtiyacınız olacak. Çorap deliği kadar sorun tamir edilmezse büyüyecek. Ya yeni çoraba kaynak aktaracaksınız ya da yamayı dikip çorabı kullananlardan olacaksınız.

Bu neden önemli: Çözemeyeceğim problem yoktur benim.

Faturalardan tasarruf: Faturaları daha aza düşürmeyi oyun haline getirin. Ofis ya da dükkan, yeni açacağınız işte, faturalar çok daha yüksek geldiğinde olaya bir sıfır önde başlayın.

Bu neden önemli: Konu para yönetimiyse, o iş benden sorulur.

Mutfak masrafı: Her alışverişte ‘’Üşenmem, fiyatları karşılaştırırım’’ diyin. Toptan alışveriş, stok maliyeti... Hepsini mutfağınızda test edin. İş kurmadan önce mutfakta tecrübelenin. İş hayatının harika bir laboratuvarıdır mutfak.

Bu neden önemli: İş yaptığım pazarı bilirim. Kimse bana kül yutturamaz.

Türkiye’nin finansal iyiliğine yolculuk yapalım mı?

Ben de bir girişimciyim. Finansal okuryazarlık girişimcisi... 13 senedir hem bu satırlardan hem de Türkiye’nin dört bir yanından farklı faaliyetlerle ve platformlarla sizin için, ekonominizi kolaylaştırmak adına girişimlerde bulunuyorum. En sonuncusu bir teknoloji girişimi ve herkes için ücretsiz. İsmi Monay. Kategorisindeki ilk fintech uygulaması sektöre ‘merhaba’ dedi. Ne zaman mı? Çok anlamlı bir günde: Cumhuriyetimizin yeni yüzyılının ilk gününde. 30 Ekim’de. Siz de gelin, kullanın, finansal hayatınız değişsin.

Girişimci olmak için uygun musun? resim: 0

‘Alışkanlık oldu’

İşte bir kullanıcımızın yorumu. İzni ile paylaşıyorum: “Artık gelir ve giderlerimi, harcamalarımı, borçlarımı tek bir uygulama üzerinde rahatlıkla görebiliyorum. Monay günlük yazışmaları sayesinde hayatta bir araya gelemeyeceğimiz yatırım uzmanlarına istediğimiz soruları sorabiliyoruz. Şimdilerde Monay yolculuklarını yapmak ve günlük Monay motivasyonları mesajlarını almak benim için bir alışkanlık oldu. Hayatıma finansal açıdan daha çok disiplin geldiğini söyleyebilirim.’’

Yorumlar
Kalan Karakter 800