Aniden çok para gelirse!

Özlem Denizmen, miras, şans oyunlarını, emeklilik ikramiyesi gibi yıllık gelirinin çok üstünde para elimize geçmesi halinde yapmamız gerekenleri Posta gazetesindeki köşesinde yazdı.

Normalin dışında elimize geçebilecek, miras, şans oyunu ya da emeklilik ikramiyesi gibi bazen bir yıllık gelirimizin bile üzerinde olan paralarla baş başa kalıveriyoruz. İşte böyle bir para elimize geçince hemen ve biraz sonra yapmamız gerekenler... 

Hayatımızın normal akışında, çabamız sonucu oluşturduğumuz bir gelirimiz var. Bu gelir elimize günlük, haftalık ya da aylık frekanslarla geçiyor ve bize bir standart oluşturuyor. 2023 Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiye çeyrek biletlere çıktı. 4 talihli 50’şer milyon liranın sahibi oldu. Şans oyunları, miras, ikramiye, tazminat vs... Ani gelebilecek olan paraya karşı hazırlıklı olmak şart.

HEMEN O ANDA NE YAPMALI?

· Aman sakin ol.

· Nasıl ki şirketlerin yönetim kurulu oluyor, sen de kendine yönetim kurulu gibi bir ‘destek takımı’ kur. Bu destek takımında güvenilir ve tecrübeli bir avukat, bir vergi uzmanı, bir finans uzmanı ve terapist olsun. (Ciddiyim, piyangodan gelen zenginlik için bu çok önemli!)

· Destek takımının da tavsiyelerini alarak özel bankacılık ile iletişim kur.

· Paranın 4’te biri kadar acil durum fonu ayır.

· Borcun varsa hemen öde.

· Geçmişte almak istediğin ama bütçe nedeniyle kendini frenlediğin şeyler için küçük de olsa bir bölüm ayır.

· “Aman bu fırsatı kaçırma, çok iyi fırsat...” gibi sözlere kulaklarını tıka. Hiçbir şey için acele etmene gerek yok.

· İşini hemen bırakma. Kendini bir şekilde oyalamalısın! Para ne kadar büyük olursa olsun sonsuz olmadığını unutma.

· Hemen bir kişisel finans eğitimi al.

BİRAZ ZAMAN GEÇTİKTEN SONRA NE YAPMALI?

· İş kurma planların varsa hemen hareket etme, önce iyice araştır, bilgi sahibi ol.

· Eş dost tavsiyesiyle bilmediğin işe girme. Vermenin, paylaşmanın bereketini göz ardı etme. Bu paranın ne kadarıyla, kime, nereye, ne şekilde yardım yapmayı düşünüyorsan, bunu da planla.

· Borç verme. Verdiğin para için ‘borç’ deme ki, dostların, arkadaşların, akrabalarınla içtiğin kahvenin tadı değişmesin.

· En doğru yatırımı yapabilmek için danış, araştır, öğren.

· Unutma ki, bu para sonsuz değil, bitebilir! Bunu da hesaba katarak yatırımlarını çeşitlendir.

· Risk iştahını iyi tahlil et. Ne kadar kaybedersen üzülmezsin, analiz yap.

· Çalışmaya, kazanmaya, yatırıma, biriktirmeye, ‘Para Durumu’ sayfamı takip etmeye devam…

· Para miktarı ister büyük ister küçük olsun, doğru para yönetimiyle kazanan her zaman sen olursun.

NEDEN

Bugüne kadar şans oyunlarından büyük paralar kazananlara bakacak olursak, çoğunun eskisinden bile kötü duruma düştüklerini görüyoruz. Çünkü plan yapmamışlar!

Bazen hiçbir şey yapmamak bir şey yapmaktan daha doğru olabilir!

EYT’LİLER DİKKAT!

EYT’lilerimizin önümüzdeki aylarda ellerine kıdem tazminatları geçecek, bunlar da piyango gibi olmasa da ani para ve muhakkak plan yapılmalı, sakin kalınmalı. Para gelecek diyerek henüz ele geçmemiş bir zenginlik hayaline kapılıp çarçur olmasına engel olunmalı.

ZENGİNLER MİRASLARINI NASIL PAYLAŞTIRACAKLARINI BİLMİYOR

Önümüzdeki 20 yıl içinde sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde 84 trilyon doların bir nesilden diğerine geçmesi bekleniyor. Ancak İsviçre bankası UBS’nin bir raporuna göre, şu anda bu parayı elinde tutanların yüzde 41’i servetlerini genç nesillere nasıl aktaracaklarını düşünmemişler. Ankete katılan her biri 1 milyon doların üzerinde varlığa sahip 4 bin 500 yatırımcı, paralarını ve yatırımlarını nasıl bölüşeceklerini düşünüyor olsa da çoğu durumda somut bir planları yok.

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800