Olumsuz para duygularıyla nasıl başa çıkılır?

Paranın insanların hayatlarını nasıl yaşayacakları üzerinde büyük bir etkisi var. Bu yüzden paraya çok fazla duygu yükleme eğiliminde olmamız doğal. Çoğu zaman bu duygular olumsuz olabilir ve hatta zihinsel sağlığımızı bile etkileyebilir.

Paranın insanların hayatlarını nasıl yaşayacakları üzerinde büyük bir etkisi var. Bu yüzden paraya çok fazla duygu yükleme eğiliminde olmamız doğal. Çoğu zaman bu duygular olumsuz olabilir ve hatta zihinsel sağlığımızı bile etkileyebilir.

Sizin de para durumunuz böyle bir ruh halindeyse, yalnız olmadığınızı bilin. Northwestern Mutual’ın planlama ve ilerleme çalışmasına göre birçok kişi para durumu söz konusu olduğunda iyi olmalarına rağmen bu konuda olumsuz duygular da yaşıyor.

  • Kaygı: %54
  • Finansal Güvensizlik: %52
  • Korku: %48

Kaygı, utanç veya başka olumsuz duygular hissediyorsanız, belki de neler olduğunu keşfetmenin ve bu duyguları rahatlatmanın zamanı gelmiştir. İşte parayla ilgili en yaygın duygulardan bazıları ve bununla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı taktikler.

Kaygı ve korku

Kaygı veya para korkusu çok yaygın bir duygudur.

İç sesinizi en iyi siz bilirsiniz. Para durumunuz hakkında o kadar çok endişeleniyorsunuz ki stresli hale geliyor ve para durumunuzdan tamamen kaçınıyorsunuz.

Ne yapmalısınız?

Paranız için endişeli veya korkulu hissetmeye başladığınızda, takılıp kalmak yerine kendinize sorun, ‘’Bunu aşmak için ne yapabilirim?’’

Faturaları ödeyememekten endişe duyuyorsanız, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın ve bir plan oluşturun. Faturalarınızı ödemeyi unutmaktan mı endişeleniyorsunuz? Ödemelerinizi otomatikleştirin.  Her ay paranızın nereye gittiğini merak ediyorsanız, bütçe planı oluşturun ve finansal hedefler belirleyin.

Her şey sizi çok zorluyorsa, bir para uzmanıyla konuşun ya da size finansal çözümler sunacak, ücretsiz Moneye uygulamasını indirip, onunla konuşabilir, kendinizde finansal iyilik hali oluşturabilirsiniz. Bir yere takılıp kalmayın, harekete geçin.

Öfke ve pişmanlık

Bunlar suçlayıcı duygularıdır; ‘’Keşke o kadar harcamasaydın!’’, ‘’Keşke daha fazla biriktirseydin!’’, ‘’Keşke o parayı vermeseydin!’’, ‘’O kredi kartını hiç açmamış olsaydın!’’, ‘’Hiç bu kadar borcun olmasaydı…’’

Ne yapmalısınız?

Pişmanlık yerine affetmeyi düşünün. Geçmişteki finansal hatalarınız için kendinizi affedin ve devam edin.  Pişmanlık sizi hiçbir yere götürmez.

Bu pişmanlığı bırakabilir, para durumunuzu kötü yönetme yöntemlerinize asla geri dönmemenizi sağlayan sağlam bir bütçe ve strateji oluşturabilirsiniz. Pişmanlık ve öfkeye tutunmayın. Bırakın onları gitsinler ve ilerlemeye devam edin.

Utanç

Para hataları söz konusu olduğunda, utanç ve mahcubiyet çok yaygındır. Başkalarının parasal hatalarımız için bizi yargılamasından ve hata yaptığımızı kabul etmekten utanıyoruz.

Arkadaşlarımızın ve ailemizin önünde iyi görünmek istiyoruz. Para durumumuzun o kadar da iyi olmadığını kabul etmek istemiyoruz, özellikle de toplum bize belli bir yaşa geldiğimizde bazı şeyleri finansal olarak başarmış olmamız gerektiğini söylediğinde. 

İyi haber şu ki, herkes hata yapıyor. Dünyanın en zeki ve en zengin insanları bile…

Ne yapmalısınız?

Öfke ve pişmanlık gibi, geçmişteki parasal hatalarınız için kendinizi affedin ve sonra kendinizden başka kimseye kanıtlayacak bir şeyiniz olmadığını anlayın. Utancı ve kendini yargılamayı bırakmanın ve bunun yerine öğrendiğiniz dersleri almak ve ilerlemek için içsel gücünüzü bulmanın zamanı geldi.

Kıskançlık

İnsanlar başkalarının yaşayış biçimini kıskandığında ve buna ayak uydurmaya çalıştıklarında, imkanlarının ötesinde yaşıyorlar, borca giriyorlar ve kendilerini finansal hedeflerinden çok daha uzağa itiyorlar.

Ne yapmalısınız?

Her gün kendinize geçmişte sahip olmak istediğiniz şeyleri hatırlatmak için zaman ayırın. Bir memnuniyet listesi hazırlayın. Kendinizi kıskançlıktan kurtarın ve bunun yerine bu duyguları daha çok çalışmak ve finansal hedeflerinizi gerçekleştirmek için kullanın.

Duygular hissetmek içindir ancak önemli olan duygularımızı nasıl kontrol ettiğimiz ve onları nasıl kullandığımızdır. Para durumumuz söz konusu olduğunda, mesele pes etmemekle ilgili. Para hatalarımızdan öğrendiğimiz dersleri alır ve sonraki adımlarımıza uygularız.

 

Kendi Yaptığı 8000 TL'lik Karavanıyla Türkiye'yi Geziyor!Osmaniye ilinin bir köyünde doğan, ailesi çiftçilik yapan Ozan Avşar aslında tam bir girişimci ruh! Gelin bu gezginin hikayesine yakından bakalım.

 

 

 

Etiketler Endişe Kaygı
Yorumlar
Kalan Karakter 800