Finansal Stres ve Sağlık

Para konusunda endişeliyseniz veya endişeli olduğunu düşündüğünüz bir ekip üyeniz varsa, bu makale size yardımcı olacaktır.

İş yerinde para endişeleriyle başa çıkmak zordur.

Çoğumuz hayatımızın bir döneminde para konularıyla ile ilgili endişe duymuşuzdur.

Kariyerinize yeni başladığınızda, finansal durumunuza muhtemelen yok denilebilir. Kariyerinizin ortasındayken ise finanse etmeniz gereken bir dizi yeni taahhütlere sahipsinizdir. Üst düzey bir yöneticiyseniz, çocuklarınızın okul ödemeleri ile ilgili endişeleriniz olabilir veya güvenli bir emeklilikle ilgili olabilir. Bu, günlük kaygıların yanı sıra, alacaklılardan mesajlar alıp kendinizi sosyal çevrenizden dışlanmış bulabilirsiniz. Ortaya çıkan stres enerjinizi tüketebilir, sizi işinizden uzaklaştırabilir ve muhakemenizi bulanıklaştırabilir. Fakat, para konusunda endişeliyseniz veya endişeli olduğunu düşündüğünüz bir ekip üyeniz varsa, bu makale size yardımcı olacaktır.

 

Para Yönetimi, Sağlık ve Verimlilik

Gerçekler ve rakamlar katidir. Araştırmalara göre çalışan nüfusun yüzde 30'u finansal sorunlar ile "mücadele" halinde. Finansal açıdan sıkıntı yaşayan insanlar genellikle daha kötü beslenme düzenine de sahipler, evlerini kaybetmekten korkabilirler ve tipik olarak kendilerine ve ailelerine bakamama konusunda güçlü bir utanç duygusu yaşarlar. İster uzun vadeli geleceğinizi planlıyor olun, ister mevcut borcunuzu yönetiyor olun, finansal durumunuzu düzene sokmak fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınız için çok önemlidir.

 

Finansal Sağlığınızı İyileştirmek için 8 Adım

Aşağıdaki sekiz adım, endişelerinizi geçmişte bırakmanıza yardımcı olacak...

1. Kontrolü Ele Alın

Finansal durumunuzu iyileştirmek için uzman olmanıza gerek yok, ancak koşullarınızın kurbanı olduğunuzu hissetmenize de gerek yok. Kontrolü ele alma zamanı.

Finansal durumunuzu organize etmek için mantıklı planlama çok önemli. Gelecekte sahip olmak istediğiniz finansal hedeflerinizi listeleyerek başlayın. Bu liste; bir tatil için tasarruf etmek gibi kısa vadeli olabilir. Ya da kira borcunuzu kapatmak gibi acil ve gerekli olabilir.

Ya da uzun vadeli ve daha karmaşık olabilirler. Örneğin, çocuklarınız için üniversite fonu planlamak veya rahat bir emekliliği rahat geçirmeni sağlayacak bir plan gibi… Sizin için en önemli olana öncelik verin.

 

2. Hesaplarınızı Düzenleyin

Çoğu banka ücretsiz çevrimiçi bankacılık hizmeti sunar, böylece dizüstü bilgisayarınızdan veya cep telefonunuzdan gelirinizin ve giderinizin üstesinden gelebilirsiniz. Bazı hesaplar maaşınızı onlara ödemenizi gerektirirken, diğerleri size para iadesi veya geçiş yaparsanız başka avantajlar sağlar. İyi bir anlaşma için harekete geçin! Tasarruf ve acil durum fonları için (daha fazla ayrıntı için aşağıya bakın), faiz getiren hesapları arayın. 

 

3. Bir Bütçe Oluşturun

Kişisel bir bütçe belirlemek size angarya gibi görünebilir, ancak bu önemli bir disiplindir, özellikle de kendi belirlediğiniz hedefleri gerçekleştirecekseniz. Etkili bir şekilde bütçe ayıran kişilerin borca düşme veya tek seferlik beklenmedik maliyetlere kapılma olasılığı daha düşüktür.

İlk önce, tüm normal gelirinizin bir listesini yapın. Buna maaşınız ve diğer kaynaklardan planlanmış ödemeler dahildir. Garanti edemeyeceğiniz "olası" geliri eklemeyin. Gelirinizin olabildiğince yüksek olduğundan emin olun. Zam istemek asla kolay değildir, ancak gerçekte hak ettiğinizi alamadığınızı düşünüyorsanız bu iyi bir fikirdir. En azından kısa vadede ikinci bir işe girmeyi düşünmeniz gerekebilir. Doğru bir şekilde vergilendirildiğinizden ve herhangi bir ek ödeme veya ödenek talep ettiğinizden emin olmanız da önemlidir. İkinci olarak, temel harcamalarınızı listeleyin. Buna kiranız, su, yakıt, yiyecek, sağlık sigortası, iş kıyafetleri ve işe gidip gelme masraflarınızda dahildir.

Üçüncüsü, gerekli olmayan harcamaların bir listesini yapın. Bunlar boş zaman aktivitelerini, tatilleri ve kablo planınızı içerecektir.

Ardından, neyi azaltabileceğinizi veya ortadan kaldırabileceğinizi görmek için önce gerekli olmayan listenizi hedefleyin. Tüm bu kanallara gerçekten ihtiyacınız var mı? Zar zor kullandığın spor salonu üyeliğine ne dersin? Kredi kartı koruma ücretleri gibi gerçekten yapmanız gerekmeyen ekstra sigorta ödemelerine dikkat edin.

Son olarak, temel ihtiyaçlarınıza bakın. Fiyat karşılaştırma web siteleri, elektrik, gaz ve su gibi temel ihtiyaçlardan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Sürüşünüzü ofise paylaşabilir misiniz yoksa haftada bir gün evde çalışabilir misiniz? Ve nerede alışveriş yaptığınızı veya hangi markaları satın aldığınızı değiştirerek büyük olasılıkla önemli tasarruflar sağlayabileceksiniz.

 

4. Borçlarınızı Yönetin

Tüm borçlar kötü değildir. Zamanla değer kazanacak bir şeye sahip olmak için edindiğimiz borç iyi borçtur. İyi borç gelir elde etmemize yardımcı olur ve net değerimizi arttırır. İyi borç, öğrenci kredilerini, ipotekleri ve güvenilir kullanılmış otomobiller için kredileri içerir. "Kötü borcun" uzun vadeli getirisi yoktur ve parayı boşa harcar. Hızlı bir şekilde değer kaybeden yepyeni bir arabaya verilen kredi, kötü borç örneğidir. Diğer borçları kapatmak için yüksek faiz oranlarından borç almak da öyle. Dolayısıyla, bütçenizdeki temel harcamadan sonra yedek bir şeyiniz varsa, alacaklılarınızın önüne geçmeyi ve borçlarınızı "kartopu" veya "çığ" yöntemini kullanarak ödemeyi düşünün.

Kartopu yöntemi ile öncelikle tüm borçlarınız için minimum haftalık veya aylık ödeme yaparsınız. Ardından, kalan en az miktarda parayı da borcunuzu kapatmak için kullanırsınız. Bu borcu ödediğinizde, bir sonraki en küçük borcu ödemek için ilerlersiniz ve bu böyle devam eder. Bu yöntemin avantajı, bir dizi küçük, moral artırıcı kazanç elde etmenizdir. Ayrıca, her bir borcu ödediğinizde, bir sonraki borcu ödemek için koyabileceğiniz miktar da artar. Borç "çığ" yöntemi de kartopu yöntemi gibi çalışır, ancak önemli bir fark vardır. Tüm borçlarınız için minimum ödeme yaptıktan sonra, en küçük bakiye yerine en yüksek faiz oranına sahip borcu ödersiniz. Daha sonra, en düşük faiz oranıyla borcunuzu ödeyene kadar borçlarınız üzerinden çalışırsınız.

Çığ yöntemi, toplamda kartopundan daha az ödeme yapacağınız anlamına gelir, ancak sizi motive eden hızlı kazançlar elde etmek daha zordur.

 

5. Alacaklılarınızla İşlem Yapın

Bazen borçlarınız acil hale gelebilir. Ödeme yapamadığınız durumlarda riske göre borçları önceliklendirmeniz gerekir. Borçları aşağıdaki sırayla ödeyin:

·       İpotek veya kira borçları

·       Vergiler

·       Mahkeme cezaları

·       Hizmet faturaları

·       Araç kredileri

·       Kredi kartları

·       Mağaza kartlar

·       Diğer borçlar

 

6. Bir Acil Durum Fonu Geliştirin

Herhangi bir nakit fazlasına sahip olur olmaz, ani bir mali kriz durumunda sizi korumak için bir acil durum fonu oluşturmaya başlayın. İdeal olarak, üç ila altı aylık temel günlük masrafları karşılayacak kadar büyük olmalıdır.

Bu, aniden işten çıkarılırsanız, bir sonraki maaşınızdan önceki boşluğu doldurabilir. Fonu tıbbi acil durumlar için veya beklenmedik bir şekilde bozulan temel ev eşyalarını değiştirmek için de kullanabilirsiniz.

 

7. Gelecek İçin Tasarruf Edin

Gelirinizin yaklaşık yüzde 10'unu emekliliğiniz için biriktirmeyi hedefleyin. Çalışmadığınız zamanlarda finansal olarak bağımsız olmanızı sağlamak için tercihen bir emeklilik tasarruf hesabı aracılığıyla yatırım yapabilirsiniz.

 

8. Yardım Alın

Finansal kaygılar bunaltıcı görünebilir. Ancak bu kaygılarınızın üstesinden gelmeniz için pek çok yardım da mevcuttur. Sadece sorunlarınızı anlayan ve pratik tavsiyeler sunabilen biriyle konuşmak, hisleriniz ile ilgili büyük fark yaratabilir. Mesela Moneye uygulaması ile yaptığınız harcama istek miydi yoksa ihtiyaç mıydı? Kendinize koyduğunuz “ev” ya da “araba” hedefinizde yolun neresindesiniz? Bu ay ne kadar para harcadınız? gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. İyi bir bütçe planlaması yapmak için bu uygulamayı indirebilirsiniz: https://moneye.co/

 
Önemli Noktalar:
Finansal açıdan mücadele etmek, sağlığınızı ve işinizi etkileyebilir. Bu sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için:

1.     Kontrolü ele alın ve finansal geleceğiniz için hedefler belirleyin. Bunlar mütevazı olabilir, ancak size çalışmanız için bir alan yaratacaktır.

2.     Paranızı takip edebilmek için size uygun banka hesapları oluşturun.

3.     Bir bütçe oluşturun, gelirinizi maksimize edin, harcamalarınızı en aza indirin.

4.     Borçlarınızı sorun haline gelmeden yönetin ve önceliklendirin. Kira ve yemek gibi temel ihtiyaçlarınızı korurken önce en riskli olanları ödeyin.

5.     Alacaklılarınızdan saklanmaktan kaçının. 

6.     Acil durumlarla başa çıkmak için bir acil durum fonu geliştirin.

7.     Emeklilik için plan yapın.

8.     Yardım isteyin: Hissettiğiniz korkunun veya utancın üstesinden gelin ve ihtiyacınız olan desteği alın.

 

Kaynak:  https://www.mindtools.com/pages/article/personal-financial-wellbeing.htm

 

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800