Finansal stres nedir, nasıl başa çıkılır?

Para konularıyla ilgili endişeleriniz mi var? İnanın yalnız değilsiniz. Para hemen hemen herkes için stres kaynağı. Bu konunun yani finansal stresin pek çok sağlık sorunuyla bağlantılı olduğu düşünüldüğünde de oldukça önemli.

YETİŞKİNLERİN YÜZDE 78'İ STRES ALTINDA

Finansal stres, ekonomik şartlar nedeniyle oluşan bir ruhsal gerilim kaynağıdır. Morgan Stanley tarafından yapılan ankete katılan yetişkinlerin yüzde 78'inin finansal stres altında olduğu belirlenmişti.

BAZI RUHSAL SORUNLARIN ARKASINDAKİ NEDEN

Yale Üniversitesi'nde 2014 yılında yapılan bir araştırma, bazı ‘ruh sağlığı sorunlarının’ aslında maddi sorunlar olduğu fikrini ortaya çıkarmıştı. Günlük hayatta finansal stres, maddi kararlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir, aşırı veya yetersiz harcamalara yol açabilir.

FİNANSAL STRES NELERE YOL AÇAR?

Herhangi bir stres sağlığınıza zarar verebilse de, finansal konularla ilgili stres özellikle toksik olabilir. Finansal stres şunlara yol açabilir:

Bütçesinde az para olduğu için finansal stres altında olan insanlar, sağlık hizmetleri gibi, yapmamaları gereken alanlarda bütçeyi kısma eğilimi gösteriyor. Bu taktik maliyetleri kısmak için iyi bir yöntem gibi gelse de tıbbi bakımı geciktirmek aslında kötü sağlık sonuçları ve daha yüksek maliyetlere yol açabilir.

Çoğu durumda, zihinsel ve finansal sağlık arasındaki bağlantı döngüseldir. Kötü finansal sağlık, zayıf zihinsel sağlığa yol açabilir, bu da giderek daha kötü finansal sağlığa yol açar. Yıllardır yapılan araştırmalar borcu olan insanların, borcu olmayanlara göre depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarının daha yüksek oranlara sahip olduğunu gösterir.

Para konusunda devam eden stres, migren, kalp hastalığı, diyabet, uyku sorunları ve daha fazlasıyla bağlantılı. Tedavi edilmediği takdirde, bu koşullar sizi daha fazla borca sokabilir.

Finansal stres, aşırı yemekten kötü alışkanlıklara kadar çeşitli sağlıksız davranışlarda bulunmanıza neden olabilir. 

FİNANSAL STRESLE BAŞA ÇIKMA İPUÇLARI

Finansal stresle başa çıkmayı ve para durumunuzu etkin bir şekilde yönetmeyi öğrenmek, hayatınızı daha fazla kontrol altında hissetmenize, stresinizi azaltmanıza ve daha güvenli bir gelecek inşa etmenize yardımcı olabilir. Başlamak için aşağıdaki ipuçlarından bazılarını deneyin:

EKSTRA GELİR KAYNAĞI YARATIN

Finansal konularda stresli hissediyorsanız, muhtemelen bütçenizde daha fazla paraya ihtiyacınız olduğunu hissediyorsunuzdur. Ancak, kendiniz için önemli bir stres yaratmadan finansal varlıklarınızı nasıl artıracağınızı bilmek de zor olabilir. Neyse ki, gelirinizi artırmanın ve stresinizi azaltmanın birkaç yolu var.

BÜTÇENİZİ KONTROL EDİN

Finansal sağlığınızı iyileştirmek için düzenli bütçe kontrolleri yapmalısınız. Banka hesabınıza giren ve çıkan tüm parayı planlamak, düzenlemek ve dağıtmak için biraz zaman ayırarak para durumunuzu kontrol altına alın. Ne kadar fazla kontrole sahipseniz, o kadar az stres hissedeceksiniz.

GENEL STRES YÖNETİMİNİ UNUTMAYIN

 Para durumunuzu iyileştirmeye çalışırken, stresi azaltan teknikler uygulayarak ve düşük stresli bir yaşam tarzı yaratmak için başka değişiklikler yaparak stresi azaltabilirsiniz.

BORÇ DÖNGÜSÜNÜ ANLAYIN

Borçları anlamak, kendinizi ondan kurtarmanın ilk adımıdır. Ondan nasıl ayrılacağınızı öğrendikten sonra, bakımı kolay basit alışkanlıklarla geleceğinizi daha olumlu bir şekilde inşa etmeye başlayabilirsiniz.

Para durumunuzun stresinizin üstesinden gelemeyeceğiniz kadar fazla olduğunu düşünüyorsanız, endişelerinizi sadece kendinize saklamayın, paylaşın. Güvenilir arkadaşlarınız ve ailenizle parayla ilgili endişeleriniz hakkında konuşun.

Ayrıntılara girmek zorunda değilsiniz, ancak endişeleriniz hakkında ne kadar çok konuşursanız, o kadar az izole ve stresli hissedeceksiniz. Sevdikleriniz, finansal sorununuzu kontrol altına almak için farklı olarak neler yapabileceğiniz konusunda size yeni bir bakış açısı sunabilir.

Bütçe Yaparken Hesaba Katmayı Unutabileceğiniz 8 Şey:Bütçe yaparken hesaba katmayı unutabileceğiniz 8 detayı sizler için derledik:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800