Finansal sağlık nedir, neden önemlidir?

Finansal durumunuz sağlıklı mı? En son ne zaman kişisel finans kontrolü yaptınız? Finansal sağlık ne anlama geliyor? Cevaplar burada.

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
1 12 DURUMU KONTROL ETMEK

Tıpkı fiziksel ve zihinsel sağlık gibi, finansal durumunuza da bakmak, kontrol etmek gerekir.

Finansal sağlık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve mali durumunuzu daha sağlıklı hale getirmek için bazı ipuçları almak için okumaya devam edin.

2 12 DÜZENLİ EGZERSİZ GİBİ...

Finansal sağlığınız basitçe mali hayatınızın mevcut durumudur. Gelir, harcamalar, borçlar, birikim ve yatırımları kapsar. 

Finansal sağlığınızı fiziksel sağlığınıza benzer şekilde düşünebilirsiniz. Dengeli beslenir düzenli olarak egzersiz yaparsanız vücudunuzu korursunuz. Harcamalarınızı dengelemeniz, değeri artan şeyler için borçlanmanız, borçlarınızı düzenli olarak ödemeniz, geleceğiniz için birikim ve yatırım yapmanız sizi finansal açıdan güçlendirir. 

3 12 FİNANSAL SAĞLIK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Sağlıklı bir finansal yaşam tarzı sürdürmek, fiziksel veya zihinsel sağlığınızı korumak kadar önemlidir. Maddi durumunuz fiziksel ve zihinsel sağlığınızı da etkiler.

Finansal refaha sahip olduğunuzda, finansal güvenliğiniz olur. Finansal güvenlik, parasal konularda kaygı ve stres seviyenizi azaltır. Bu da sizin stresle ilgili fiziksel veya zihinsel problemler yaşamanızın önüne geçer.

4 12 FİNANSAL SAĞLIĞINIZI GELİŞTİRMEK İÇİN İPUÇLARI

Genel finansal sağlığınızı iyileştirmek istiyor, ancak nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Finansal sağlığınızı iyileştirmek için bu ipuçlarını uygulayın.

5 12 FİNANSAL CHECK-UP

Sağlık kontrolü için doktora gidiyorsunuz. Aynı şeyi finansal durumunuz için de yapabilirsiniz.

Mevcut mali durumunuz hakkında bir fikir edinmek için kendinize şu soruları sorun:

  • Ayrı bir hesapta en az üç aylık yaşam giderlerimi karşılayacak kadar para var mı?
  • Ne kadar borcum var? Ödemek için doğru yolda mıyım? Son ödeme tarihlerimi ve asgari ödemelerimi biliyor muyum?
  • Gerçekçi finansal hedeflerim var mı?
  • Kazandığımdan fazlasını mı harcıyorum?
  • Kredi notumdan memnun muyum?
  • Emeklilik dönemimi veya çocukların eğitimi için geleceği planlıyor muyum?

6 12 FİNANSAL HEDEFLER BELİRLEYİN

Finansal hayatınızda hedefler belirlemek finansal planlamanın önemli bir parçası. Gerçekçi, ulaşılabilir hedefler, borcunuzu ödemek veya yatırım yapmak için motive olmanıza yardımcı olur. Kendiniz için hem kısa hem de uzun vadeli finansal hedefler belirleyip hedefinize nasıl ulaşacağınızı planlayın. 

7 12 KISA VADELİ HEDEFLER

Kısa vadeli para hedefleriniz yaklaşık altı ay ile bir yıl arasında ulaşılabilir olmalıdır. Bu hedeflere ulaşmak, daha uzun hedeflere doğru ilerlerken kendinizi ödüllendirilmiş hissetmenin harika bir yoludur.

8 12 KISA VADELİ HEDEF ÖRNEKLERİ:
  • Acil durum fonu oluşturmak
  • Harcamaları azaltarak nakit akışını iyileştirmek
  • Tatil veya yeni bir cep telefonu gibi bir hedef için para biriktirmek
9 12 UZUN VADELİ HEDEFLER

Uzun vadeli finansal hedefler onlara ulaşmak için kısa vadeli hedeflere göre daha fazla bağlılık gerektirir. Genellikle uzun vadeli finansal geleceğiniz hakkında büyük resmi oluşturur.

10 12 UZUN VADELİ HEDEF ÖRNEKLERİ:
  • Emeklilik hesaplarını yönetmek
  • Ev almak
  • Kredi notunu iyileştirmek 
11 12 BÜTÇE YAPIN

Bütçe önemli bir finansal araçtır. Her ay paranızın nereye gittiğini görmenize yardımcı olur. Masrafları nereden keseceğinize veya hedeflerinizde doğru yolda olup olmadığınızı gösterir.

Bütçe yapmak için, tüm gelir ve giderlerinizi toplayın. Gelirinizi giderlerinizden çıkarın. Bu, kazandığınızdan daha fazla harcama yapıp yapmadığınızı gösterir.

Her ay ne kadar harcadığınızı öğrendikten sonra harcamalarınızın detaylarına inin. 

12 12 BORÇLARI PLANLAYIN

Öğrenci krediniz, kredi, kredi kartı borcunuz olabilir. Bunun için iyi bir geri ödeme planı yapın. 

Borcunuzun türü, miktarı, vadesi, faiz oranı gibi tüm detayları yazın listeleyin. Borçlarınızı tek bir yerde görmek onu daha yönetilebilir hale getirir ve ödemeleri takip etmenize yardımcı olur.

Yorumlar
Kalan Karakter 800