Finansal güvenlik nedir, sistem nasıl çalışır?

Çoğu kişi finansal güvenliği büyük bir birikim hesabına, sağlıklı bir yatırım portföyüne ve rahat bir emeklilik fonuna sahip olmak olarak düşünür. Ancak, finansal güvenlik sadece paradan çok daha fazlasıdır.

Finansal güvenlik aynı zamanda, hayatınızın kontrolünün sizde olduğunu hissetmek ve mevcut koşullarınızdan bağımsız olarak onu nasıl yaşayacağınız konusunda seçim yapma özgürlüğüne sahip olmakla ilgilidir.

İşte finansal güvenceye sahip olmanın ne anlama geldiğine ve bunu kendiniz nasıl deneyimleyebileceğinize daha yakından bir bakın. 

FİNANSAL GÜVENLİK TANIMI VE ÖRNEKLERİ

Finansal güvenlik, aylık giderlerinizi rahatça karşılamak, finansal aksaklıklardan kurtulmak ve geleceğiniz için tasarruf etmek için yeterli paraya sahip olmayı içerir. Aynı zamanda düşük finansal strese sahip olmak ve paranızın kontrolünün sizde olduğunu hissetmekle de ilgilidir.

Finansal güvenceye sahip olmak, yüksek bir gelire sahip olmak anlamına gelmez. Yüksek bir maaşınız olabilir ve yine de faturalarınızı ödemekte zorlanabilirsiniz. Örneğin, Mehmet’in altı aylık bir acil durum fonu var, kredi kartı borcu yok ve şu anda gelecek yıl kendi işini kurmak için para biriktiriyor. Beklenmedik tutarda bir fatura geldiğinde paniğe kapılmaz çünkü onu karşılayacak kadar parası vardır. Kendini sakin ve mali durumundan sorumlu hissediyor, bu da finansal güvenliğe ulaştığının iyi bir işareti.

FİNANSAL GÜVENLİK NASIL ÇALIŞIR?

Finansal güvenlik, yaşam kalitenize katkıda bulunan önemli bir faktördür. Mevcut yaşam giderlerinizi karşılayacak ve gelecek için para biriktirecek kadar paranız olduğunda yepyeni bir dünya açılır.

Finansal bir aksilik olduğunda artık paniklemezsiniz. Kendinizi borca ​​sokmadan isteklere harcamak için yeterli paranız var.

Kariyerinizde riskler alabilir ve sizi mutlu eden fırsatların peşinden koşabilirsiniz. Ancak işin püf noktası şudur: Finansal güvenceye sahip olmak, geleceğe yönelik olmanızı gerektirir. İmkanlarınızın altında yaşamak için şimdi bir finansal plan yapmalısınız, böylece daha sonra kendinize özgürlük, esneklik ve seçenekler satın alabilirsiniz.

En önemlisi, finansal güvenlik bir refah halidir. Kendinizi sakin ve paranızın kontrolünde hissetmekle ilgilidir.

FİNANSAL GÜVENLİK ÖRNEĞİ

Ayşegül’ün yılda 90.000 lira kazandığını varsayalım. Aylık harcamalardan sonra hala gelirinin yüzde 15'i kalıyor. Finansal güvenlik onun için önemlidir, bu yüzden bu ekstra parayı borcunu ödemek, acil durum fonu oluşturmak ve gelecekteki hedefleri için biriktirmek için kullanır.

Öte yandan Umut, yılda 160.000 lira kazanıyor ve neden hiçbir şeye gücü yetmediğini hissettiğini anlayamıyor. Bir sonraki maaşına kadar geceleri rahat uyuyamıyor. Arabasının lastiğinin patlayacağı günden korkuyor çünkü bu ödeyemediği bir şey daha anlamına geliyor.

Bu durumda Ayşegül, Umut’tan daha fazla finansal güvenceye sahiptir. Umut’tan farklı olarak, kendini güvende ve kontrol altında hissediyor çünkü mevcut yükümlülüklerini yerine getirmek ve gelecekteki yükümlülükler için biriktirmek için yeterli parası var. Ayrıca, önüne çıkan finansal aksiliklerle başa çıkabileceğini bilerek içiniz rahat ediyor.

NASIL FİNANSAL GÜVENLİĞE SAHİP OLUNUR?

Finansal güvenliğe katkıda bulunan birçok faktör vardır, ancak bu üçü en önemlileridir:

AYLIK BİRİKİM PLANI OLUŞTURUN

Finansal güvenliğin ilk adımı, sizi bilinmeyenden koruyan bir güvenlik ağı oluşturmaktır. İster patlak lastik gibi kötü bir şey, ister bir düğün gibi iyi bir şey olsun, beklenmedik şeyler olması kaçınılmazdır.

Bu masrafları karşılayacak bir fona sahip olmak, sürprizler olduğunda uzun vadeli hedeflerinizin raydan çıkmasını engellemenize yardımcı olur.

BORÇLARINIZI ÖDEYİN

Maaşınızın büyük bir kısmı her ay borç ödemelerine gittiğinde finansal güvenlik sağlamak zordur. Bu nedenle, özellikle yüksek faizli borçları ödemek için bir plan yapmak, başarıya hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Bu borcu ödedikten sonra, ekstra parayı finansal güvenlik oluşturmak için kullanırsınız.

YATIRIM 

Yatırım, servet oluşturmanın önemli bir parçasıdır ve bu da onu finansal güvenliğin kritik bir bileşeni yapar. Bileşik faiz bir güçtür ve sizi finansal hedeflerinize doğru ulaştırır.

Bununla birlikte, birçok insan yatırım yapmaktan çekiniyor çünkü bunun bir tür kumar veya oyun olduğunu, başlamak için çok paraya ihtiyaçları olduğunu düşünüyorlar. Bunların hiçbiri doğru değil. Herkes nasıl yatırım yapacağını öğrenebilir. 

FİNANSAL GÜVENLİK VE FİNANSAL ÖZGÜRLÜK

Tüm masraflarınızı karşılayacak ve geleceğiniz için biriktirecek kadar paranız var. Ne kadara mal olursa olsun, ideal yaşam tarzınızı finanse etmek için elinizde yeterli nakit ve yatırım var. Finansal özgürlüğe ulaşmadan önce bu adıma ulaşmalısınız. Bu adıma ancak finansal olarak güvende olduktan sonra ulaşabilirsiniz.

Finansal güvenlik ile finansal özgürlük arasındaki fark nedir? Basitçe söylemek gerekirse, finansal özgürlüğe ulaşmadan önce finansal güvenceye ulaşmalısınız. Finansal özgürlük yolculuğunuzda basamak taşları gibidirler.

Finansal güvenlik, finansal aksiliklerden kurtulmak için güvenlik ağlarına sahip olduğunuz, birikim hedeflerinize ulaşma yolunda olduğunuz ve finansal durumunuz hakkında daha sakin hissettiğiniz anlamına gelir.

Finansal özgürlük ise maaş karşılığı çalışmayı bırakabileceğiniz ve istediğinizi istediğiniz zaman yapabileceğiniz bir yerdesiniz demektir. İdeal yaşam tarzınızı ve ardından bazılarını finanse etmek için elinizde yeterli nakit ve yatırım vardır.

BİRİNİN FİNANSAL OLARAK GÜVENDE OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?

Mali açıdan güvende olmanın eğitiminiz, maaşınız veya kredi puanınızla hiçbir ilgisi yoktur. Bunun yerine, sahip olduklarınızı yönetmede ne kadar iyi olduğunuzla ilgilidir.

Genel olarak, finansal olarak güvende olan bir kişi şu dört özelliği sergiler:

  • Kendi mali durumlarını kontrol altında hissederler
  • Finansal aksaklıklardan hızla kurtulabilirler.
  • Finansal hedeflerine ulaşma yolundalar.
  • Kendi seçimlerini yapmak ve hayattan zevk almak için finansal araçlara sahiptirler.

Finansal güvenlik, finansal şokları ortadan kaldırmak, birikim hedeflerinize ulaşmak ve hayatınızdan keyif almanızı sağlayacak seçimler yapmak için yeterli paraya sahip olmakla ilgilidir. 

Finansal güvenlik önemlidir çünkü finansal stresi minimumda tutar ve geleceğinizin kontrolünün sizde olduğunu hissetmenize yardımcı olur. 

Finansal güvenliğe katkıda bulunan üç ortak faktör, borçsuz olmak, bir birikim planına sahip olmak ve yatırım yapmaktır.

Finansal güvenlik, finansal özgürlüğe giden yolda atmanız gereken ilk adımlardan biridir.

Finansal İyilik Hali PiramidiFinansal İyilik Hali PiramidiFinansal özgürlük, finansal istikrar, finansal kabullenme, finansal güvence, finansal huzur nedir? Siz finansal iyilik haline giden yolda hangi basamaktasınız?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800