Yapay zeka 2.4 milyon kişiyi işinden edecek! Hangi işler risk altında?

ABD'de bir araştırma merkezinin raporuna göre, yapay zeka 2,4 milyon kişiyi işinden edecek. İşte yapay zekanın tehdit ettiği meslekler...

ABD merkezli araştırma şirketi Forrester tarafından yayınlanan yeni bir rapor, üretken yapay zekanın gelecekteki etkisini ve teknolojinin esas olarak beyaz yakalı işleri nasıl etkileyeceğini ayrıntılarıyla değerlendirdi.

Rapor, üretken yapay zeka kavramını tanımlayarak, bu teknolojinin ABD'deki iş dünyasını nasıl değiştirebileceğini ele alıyor.

Raporda üretken yapay zekanın tanımı şu şekilde yapıldı: "Yeni içerik (örneğin metin, video, görüntü, ses, kod) üretmek için büyük dil modelleri de dahil olmak üzere devasa veri külliyatlarından yararlanan bir dizi teknoloji ve teknik. Girdiler doğal dil komutları veya diğer kod dışı ve geleneksel olmayan girdiler olabilir."

Forrester, teknolojinin 2030 yılına kadar ABD'de yaklaşık 2,4 milyon işin yerini alabileceğini tahmin ediyor. Bu, insanların bu görevler için gerekli olmayacağı ve otomatik teknolojinin devralacağı anlamına gelmektedir. Beyaz yakalı işlerin ağırlıklı olarak etkileneceği vurgulanıyor.

Hangi işler risk altında?

Rapor, risk altında olabilecek beyaz yakalı iş rolleri arasında teknik yazarlar, sosyal bilim araştırma asistanları, düzeltmenler, metin yazarları ve idari pozisyonlarda çalışanları sıralıyor.

"Üretken yapay zeka beyaz yakalı işlerin peşinden geliyor" denilen raporda, otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin 2030 yılına kadar ABD'deki işlerin yüzde 4,9'unu yerine alabileceği belirtiliyor.

Raporda, 2030 yılına kadar otomasyon nedeniyle yüzde 0,6'lık bir iş kaybı öngörülüyor. Özellikle fiziksel robotların kullanılması gibi işleri doldurması zor olan görevlerin otomasyon tarafından yerine getirilebileceği vurgulanıyor.

Üretken Yapay Zeka'nın da otomasyon nedeniyle kaybedilen işlerin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturmayı amaçladığı ifade ediliyor.

 

Etiketler Yapay Zeka
Yorumlar
Kalan Karakter 800