Kripto paraya vergi düzenlemesi geliyor

31 Mart seçimlerinin ardından Meclis'e sunulması planlanan düzenleme ile kripto varlıklardan elde edilen kazançlar üzerinden işlem vergisi alınması hedefleniyor.

Güncelleme:

Yapılacak düzenlemeyle, kripto varlıkların belirli bir sınırı aşan kazançlarına vergi uygulanarak denetlenebilirlik ve şeffaflığın artırılmasını amaçlıyor. 

Türkiye Mali Eylem Görev Gücü'nün gri listesinde yer alıyor ve bu listeden çıkmak için kripto para düzenlemesi yapılması zorunlu. Aynı zamanda, kripto para ile gerçekleştirilen kara para aklama faaliyetlerinin önüne geçilmesi de bu düzenlemenin hedefleri arasında. Kripto sektörüne dair çalışmalar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarında da ele alındı. 

Sabah gazetesinin haberine göre, bu kapsamda borsalara sermaye şartı getirilerek kuruluş sürecinde teminat talep edilmesi planlanıyor. Kripto varlıkların ihraç ve dağıtımı ile alım satım işlemlerine dair ilkeler belirlenecek ve kripto varlıkların hukuki nitelik kazanma şartları detaylı bir şekilde incelenecek. Ayrıca, kripto varlıkların belirli bir şifreleme ve algoritma üzerinden tanımlanması, yasa teklifinin bir parçası olacak. Bu kapsamda, kripto varlıkların şifrelerine dair sahiplik bilgisi yasal düzenlemeye eklendi. 

Avrupa Parlamentosu kararı onayladı

Kripto para işlem vergisi, dünya genelinde birçok ülkede uygulanıyor. Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz yıl vergi alınması yönündeki kararı onayladı. Almanya'da 600 euro üzerindeki değerler için kazanç vergisi uygulanıyor, İsveç ise kripto vergisi kapsamında yüzde 30'a varan oranlarda kesinti yapıyor. 
 
 
 

Etiketler vergi
Yorumlar
Kalan Karakter 800