İstek ve ihtiyaç arasındaki fark nedir?

Harcamalarınızı anlamak bütçenizi kontrol altına almanın anahtarıdır. Aylık bütçe oluştururken atmanız gereken en önemli adımlardan biri, harcamalarınızı istek veya ihtiyaç olarak ayırmaktır.

İstek ve ihtiyaçlarınızı ayırmak en zorlu adımlardan biridir çünkü kişiden kişiye değişebilir. Eğer alışmışsanız, onlarsız yaşamayı hayal etmekte zorlanıyorsanız istekleri ihtiyaç olarak yanlış kategorize etmek de kolaylaşır. 

Harcamalarınızı ihtiyaç ve isteklere ayırarak nasıl daha başarılı bir şekilde bütçe yapacağınızı görün:

İhtiyaçlar, yaşamak için bir yer ve yemek yemek gibi, olmadan yapamayacağınız şeylerdir.

İstekler, eğlence veya spor salonu üyelikleri gibi olması güzel olan ama kesinlikle gerekli olmayan şeylerdir.

Bütçe yaparak hem ihtiyaç ve isteklere hem de tasarruf ederek birikime yer açarsınız.

İSTEKLER VE İHTİYAÇLAR NEDİR?

Bütçe yapıp harcamalarınızı tek tek yazdığınızda harcamalarınızı istekler veya ihtiyaçlar olarak sınıflandırırsınız. Bu yöntem, harcamalarınızı, sahip olmak isteyip de ihtiyaç duymadığınız (istekleriniz) ile karşılaştırıldığında, refahınız ve hayatta kalmanız (ihtiyaçlarınız) için kesinlikle gerekli olanlara ayırır.

Ayrıca "zorunlu" veya "sabit" giderler olarak adlandırılan ihtiyaçları ve "isteğe bağlı" veya "değişken" giderler olarak istekleri görebilirsiniz.

İHTİYAÇ ÖRNEKLERİ

İhtiyaçlar genellikle temel geçim ödemeleriniz, sağlığınız için gerekli şeyler veya işinizi yapmanız için gerekli olan masraflardır. Bunlar şunlar olabilir:

  • Kira veya ev kredisi
  • Faturalar
  • Sağlık 
  • Gıda
  • İş üniforması
  • İşe gidip gelmek, ulaşım


İSTEK ÖRNEKLERİ

İstekler, satın almayı seçtiğiniz ancak onsuz yaşayabileceğiniz şeylerdir, örneğin:

  • Eğlence
  • Dışarıda yemek yemek
  • Dekorasyon
  • Elektronik
  • Aylık abonelikler veya üyelikler

İstekler eğlenmek veya sağlıklı kalmak gibi önemli hedeflere ulaşmanıza yardımcı olabilirler. Ancak hayatta kalmanız veya refahınız için gerekli değildirler.

İstekler ve ihtiyaçlar arasındaki çizgi bazen bulanık olabilir ve hangi harcamaların hangi kategoriye ait olduğunu ayırt etmek zor olabilir. Bunun farklı nedenleri olabilir.

YAŞAM TARZI

Bir harcamanın ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğu genellikle onu nasıl ve neden kullandığınıza bağlıdır. Evden çalışıyorsanız evde en üst hizmet veren internet sizin için bir ihtiyaç olabilir. Ancak, ev internetinizi yalnızca sosyal medyada gezinmek veya video oyunları oynamak gibi eğlence için kullanıyorsanız bu aslında bir istektir.

BÖLÜNMÜŞ GİDERLER

Bir giderin bir kısmı ihtiyaç, diğerleri ise istek olarak sınıflandırılabilir. Market harcamaları ihtiyaçtır çünkü yemek yemeniz gerekir. Ancak temel gıda ürünlerinin yanı sıra bolca cips, çikolata da alıyorsanız, o zaman bunlardan bazıları ihtiyaçtan çok istektir.

HANGİNİ SEÇERSİN?

Telefon iletişim kurmak için en temel ihtiyaçlarımızdan biri. Yaşadığımız dönemde gerçekten zorunlu bir harcama. Ancak son model akıllı telefona binlerce lira harcamayı seçerseniz, bu ekstra masraf aniden bir istek haline gelir.

Ama bu bir seçim. Hangi harcamaların isteğe bağlı olup olmadığını anlamak, daha etkili bir hane bütçesi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte, birikim yapmak ve borçtan kurtulmak da ihtiyaç olarak düşünülmelidir, çünkü bunlar uzun vadeli finansal ve kişisel refahınıza yapılan yatırımlardır.

Örneğin, hayat sigortasına sahip olmak bu ay ihtiyacınız olan bir şey olmayabilir. Ancak beklenmedik kaza, vefat, işten çıkarılma gibi durumlarda ailenizi zor durumda bırakmamak için bu ödemeler kesinlikle bir ihtiyaç olacaktır.

Bütçelemenin anahtarı, parayı nasıl harcadığınızın daha fazla farkında olmaktır. Bu, imkanlarınız dahilinde harcama yapmanıza ve harcamalarınızın değer ve önceliklerinizle uyumlu olduğundan emin olmanıza olanak tanır.

HARCAMALARINIZI AYARLAMA

Para biriktirmek için harcamalarınızı kısmanız gerektiğinde, istekleri ortadan kaldırmak genellikle değişiklik yapmak için en kolay yerdir. Örneğin, spor salonu üyeliğinizden vazgeçebilir ve egzersiz yapmak için mahallede koşmaya başlayabilirsiniz. Ancak bir şeyin ihtiyaç olması, maliyetinin sabit olduğu anlamına gelmez.

Örneğin, tek başınıza yaşıyorsanız daha küçük bir daireye taşınarak, ev arkadaşı edinmek, ailenin yanına geçici olarak taşınarak kira harcamalarınızı düşürebilirsiniz. 

Her gün işe gidip gelmeniz gerekebilir, ancak park yeri ve benzin için para harcamak yerine bir iş arkadaşı veya komşu ile araba paylaşımı yaparak veya toplu taşıma kullanarak ulaşım harcamalarınızda tasarruf edebilirsiniz.

Bu yöntemle hem bütçenizi düzenleyin hem de para biriktirin!Bu yöntemle hem bütçenizi düzenleyin hem de para biriktirin!Bütçenizi kontrol etmekte zorluk çekiyorsanız bu basit yöntemle; hem neyi nereye harcadığınızı bileceksiniz hem de ay sonunda para biriktirebileceksiniz.

 

Etiketler istek ihtiyaç
Yorumlar
Kalan Karakter 800