İş insanı Güler Sabancı kimdir?

Türkiye'nin en başarılı kadınları arasında ilk sıralarda yer alan Güler Sabancı, pek çok ödülün sahibidir. Peki Güler Sabancı kimdir? İşte, Güler Sabancı hakkında merak edilenler...

Güncelleme:

Güler Sabancı, 14 Ağustos 1955’de Adana’da doğmuştur. İş insanı Güler Sabancı, Sabancı ailesinin üçüncü nesil üyesi ve Sabancı Holding’in yönetim kurulu başkanı ve murahhas üyesidir. Sabancı, kariyerine Lassa’da başlamış, daha sonra grubun farklı şirketlerinde çeşitli görevler yapmıştır. 

Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi’nin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın da Mütevelli Heyeti Başkanıdır.

Güler Sabancı’nın Hayatı

Güler Sabancı, 1955’te Yüksel ve İhsan Sabancı’nın ilk çocuğu olarak Adana’da dünyaya gelmiştir. TED Ankara Koleji’nde Ortaöğretimini, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde de yüksek tahsilini tamamlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1978’de LASSA Lastik Sanayi A.Ş’de işe başlamıştır.

KORDSA Kordbezi Sanayi ve Ticaret A.Ş’de 14 yıl genel müdürlük yapmıştır. 1997’de Sabancı Holding Lastik ve Takviye Malzemeleri Grup Başkanı olan Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’nın vefatı ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Üyeliği’ne seçilmiştir.

Güler Sabancı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk kadın Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Sabancı ayrıca, International Business Council’in ilk Türk üyesi ve  European Round Table of Industrialists’in (ERT)’ın halen ilk ve tek kadın üyesidir. Sabancı, Siemens AG Yönetim Kurulu’nda ve MIT Energy Initiative’in Uluslararası Danışma Kurulu’nda[ da görev almaktadır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) Yönetim Kurulu’nda görev yapmıştır. 

2013’te Fortune tarafından “Dünyanın En Güçlü 50 İş kadını” (Amerika harici) arasında Güler Sabancı ikinci seçilmiştir. Sabancı aralarında David Rockefeller Köprü Kurucu Liderlik Ödülü, Clinton Küresel Vatandaşlık, Raymond Georis Yenilikçi Filantropist ile European School of Management and Technology tarafından verilen Sorumlu Liderlik Ödülü’nün de yer aldığı hayırseverlik ve liderlik konusunda birçok ödül almıştır.

Sabancı’ya sanayi-üniversite işbirliğinde küresel lider olan Hong Kong Polytechnic Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı da verilmiştir.

2018 yılında Forbes dergisinin  "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesinde 64.sırada yer almıştır. Bu listede Angela Merkel birinci olmuştur.

Etiketler kimdir
Yorumlar
Kalan Karakter 800