Ekonomik tetikçiler kimler? Bir ekonomik tetikçinin itirafları

Bir ekonomik tetikçi olarak bilinen John Perkins'in yazdığı "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" adlı kitaptan sonra akıllara bazı sorular geldi! Ekonomik tetikçiler kimlerdir? Türkiye'de ekonomik tetikçi var mı?

Ekonomik Tetikçi Nedir? 

Ekonomik tetikçiler, Dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri trilyonlarca dolardan dolandıran yüksek maaşlı profesyoneller. Dünya Bankası'ndan, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan ve diğer dış yardım kuruluşlarından dev şirketlerin kasalarına ve gezegenin doğal kaynaklarını kontrol eden birkaç varlıklı ailenin ceplerine para aktarıyorlar. Araçları arasında hileli finansal raporlar, hileli seçimler, rüşvet, şantaj, cinsel içerikli kayıtlar ve cinayet yer alıyor. 

Ekonomik Tetikçi , küreselleşme hareketinin büyük bir parçasıdır. Onlar dünyayı dolaşan yüksek maaşlı danışmanlardır.

Peki bunu nerden biliyoruz? John Perkins'ten biliyoruz. Peki o nereden biliyor? Biliyor, çünkü o bir Ekonomik Tetikçi... 

John Perkins, "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" adlı kitabında Küresel Kuzey güçleri ve onların çıkarlarını temsil eden kurumlar tarafından Küresel Güney'deki ülkelere karşı uygulanan zararlı ve yıkıcı ekonomik stratejileri ayrıntılarıyla anlattı. Ekonomik tetikçi terimi, Perkins'in kendisi gibi, gerekli finansal tahminleri ve planları yoktan var etmek, yaratmak veya icat etmek olan, ülkedeki felaket ve yıkıcı projelerin arkasındaki mantığı meşrulaştırmak olan bireylerin rolünü tanımlamak için kullanılır: Küresel Güney. Ekonomik tetikçi faaliyetinin arkasındaki amaç, Küresel Güney'deki ülkeleri daha derin bir borca, bağımlılığa batırmak ve seçkinleri beslemektir. 

Bu yıkıcı sonucu elde etmenin mekanizması, şirketlerin, bankaların, dış politika birimlerinin ve uluslararası hükümet ve hükümet dışı kuruluşların iyi örülmüş karmaşık bir altyapısıdır. Temelde şu tartışmasız gerçek var: Küresel Güney, bilinen dünya doğal kaynaklarının ezici bir kısmına ev sahipliği yapıyor ve bunlar Küresel Kuzey'in devam eden yıkıcı yaşam tarzını desteklemek için çekildi, çalındı ​​ve talan edildi.

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları - John Perkins 

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları, John Perkins tarafından yazılan ve 2004 yılında yayınlanan bir kitaptır. Perkins'in, danışmanlık firması Chas ile olan kariyerine ilişkin açıklamasını sunar. Firmada çalışmaya başlamadan önce, Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) ile bir iş görüşmesi yamıştır. Perkins, bu röportajın etkili bir şekilde bağımsız bir tarama oluşturduğunu ve daha sonra firmanın bir üyesi olan (ve NSA bağlantısı olduğu iddia edilen) Einar Greve tarafından kendi kendini tanımlayan bir "ekonomik tetikçi" olması için işe alınmasına yol açtığını iddia etmektedir.

Perkins, 1980'lerde Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları'nı yazmaya başladı. Ancak tehditler veya rüşvetler onu  her zaman durmaya zorladı.

Kitabına göre Perkins'in işlevi, az gelişmiş ülkelerin siyasi ve mali liderlerini Dünya Bankası ve USAID gibi kurumlardan devasa kalkınma kredileri almaya ikna etmekti. Ödeyemeyecekleri borçların yükü altındaki bu ülkeler, çeşitli konularda ABD'nin siyasi baskısına boyun eğmek zorunda kaldılar. Perkins, kitabında, gelişmekte olan ulusların siyasi olarak etkili bir şekilde etkisiz hale getirildiğini, servet açıklarının daha da genişletildiğini ve ekonomilerin uzun vadede felce uğradığını savunuyor. Bu sıfatla Perkins, Graham Greene ve Omar Torrijos da dahil olmak üzere bazı önde gelen kişilerle yaptığı görüşmeleri anlatıyor. Perkins, bir ET'nin rolünü şu şekilde tanımlar:


"Ekonomik tetikçiler (ET'ler), dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri trilyonlarca dolar dolandıran yüksek maaşlı profesyonellerdir. Dünya Bankası, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer yabancı "yardım" kuruluşlarından dev şirketlerin kasalarına ve gezegenin doğal kaynaklarını kontrol eden birkaç varlıklı ailenin ceplerine para akıtıyorlar. Araçları arasında hileli finansal raporlar, hileli seçimler, rüşvetler, şantaj, seks ve cinayet vardı. İmparatorluk kadar eski ama bu küreselleşme döneminde yeni ve ürkütücü boyutlar kazanan bir oyun oynuyorlar."


2006 baskısının sonsözü, G8 ülkelerinin Üçüncü Dünya borçlarını affetme yönündeki mevcut hamlesini çürütüyor. Perkins, bu borç affı için önerilen koşulların ülkelerin sağlık, eğitim, elektrik, su ve diğer kamu hizmetlerini özelleştirmesini gerektirdiğini iddia ediyor. Bu ülkeler ayrıca yerel ticareti destekleyen sübvansiyonları ve ticaret kısıtlamalarını sonlandırmak zorunda kalacak. Ancak belirli G8 işletmelerinin ABD ve diğer G8 ülkeleri tarafından sübvansiyona devam edilmesini ve G8 endüstrilerini tehdit eden ithalat üzerine ticaret engellerinin kaldırılmasını kabul edecekler.

Kitapta Perkins, bir komplonun varlığını defalarca reddediyor. Bunun yerine Perkins, şirketokrasinin rolüne dikkat çekiyor. Örneğin 4 Kasım 2004 röportajı. Röportajda şunlardan bahsetti Perkins;

İlk olarak, altmışlı yılların sonlarında, ülkenin en büyük ve en az anlaşılan casus örgütü olan Ulusal Güvenlik Teşkilatı tarafından işletme okulundayken işe alındım; ama nihayetinde özel şirketler için çalıştım. İlk gerçek ekonomik tetikçi 1950'lerin başında, demokratik olarak seçilmiş bir hükümet olan İran hükümetini deviren Teddy'nin torunu Kermit Roosevelt, Jr. Time dergisinde yılın kişisi seçilen Musaddık hükümetiydi; ve bunu hiç kan dökmeden yapmakta o kadar başarılıydı ki, biraz kan döküldü ama askeri müdahale olmadı, sadece milyonlarca dolar harcadı ve Musaddık'ın yerine İran Şahı'nı getirdi. O noktada anladık ki bu ekonomik tetikçi fikri son derece iyi bir fikirdi. Bunu bu şekilde yaptığımızda Rusya ile savaş tehdidi konusunda endişelenmemize gerek yoktu. Bununla ilgili sorun, Roosevelt'in bir CIA ajanı olmasıydı. Devlet memuruydu. Yakalansaydı başımız büyük belaya girecekti. Çok utanç verici olurdu. İşte o noktada, benim gibi potansiyel ekonomik tetikçileri işe almak için CIA ve NSA gibi organizasyonların kullanılmasına ve ardından bizi özel danışmanlık şirketlerinde, mühendislik firmalarında, inşaat şirketlerinde çalışmaya göndermeye karar verildi, böylece yakalanırsak , hükümetle hiçbir bağlantısı olmayacaktı. 

Etiketler Ekonomi
Yorumlar
Kalan Karakter 800