Asaf Savaş Akat kimdir? Hayatı ve Eserleri

Türk ekonomist ve akademisyen Asaf Savaş Akat kimdir? Asaf Savaş Akat'ın eserleri nelerdir?

Güncelleme:

3 Şubat 1943 İstanbul doğumlu olan Türk ekonomist ve akademisyen Asaf Savaş Akat, ilköğretimini İstanbul’da tamamladı. Sonrasında, bir yıl ABD’de eğitim gören Akat, İstanbul’a dönerek Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Üniversiteye, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde başlayan Akat, 1968’de İngiltere Norwich'de (East Anglia University) üniversite öğrenimini tamamladı. Daha sonra İstanbul’a dönerek, doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. Okulda asistanlık görevine başlayıp, 1973’te doçent oldu.

Asaf Savaş Akat, 1970’te ziyaretçi olarak gittiği Londra Ekonomi Üniversite’sinde araştırma yaptı. 1974 yılında, öğretim görevlisi olarak Devlet Güvenlik Akademisi’nde çalışarak, 1980’de İstanbul Üniversitesi’nde profesör oldu.  Çok iyi derecede İngilizce bilen Akat, akademik kariyeri boyunca yurtdışında çeşitli çalışmalarda bulundu. 

12 Eylül Darbesi zamanında (1980) görevden uzaklaştırıldı ve 1402’likler arasına dahil oldu. Bir dönem İletişim Yayınları’nda çalıştı ve Yeni Gündem Dergisi’nde yazdı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’ye katıldı. 1993’ten sonra görüş değişikliği yaşamasıyla, Yeni Demokrasi Hareketi kurucuları arasında yer aldı. Bu partiye katılmasında öncülüğü Cem Boyner yaptı. Çeşitli özel şirket ve holdinglerde yönetim kurulu üyeliği, danışmanlık gibi görevlerde çalıştı.

Akat, TÜSİAD ve Royal Economic Society üyesidir. 1996-1998 yıllarında İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörlüğü ve Ekonomi Bölümü’ndeki öğretim üyelikleri ardından, NTV’de ‘Ekodiyalog’ adlı programa katıldı. Akat, o dönemde Sabah ve Vatan gazetelerinde köşe yazısı yazmaya başladı.

İlk evliliğini yazar Halid Ziya Uşaklıgil’in torunu gazeteci Emine Uşaklıgil ile yapmıştı. Şimdi ise sosyolog Nilüfer Göle ile evlidir.

CSA Celebrity Speakers konuşmacı bürosunun konuşmacıları arasında yer alan Akat, Türkiye Simultane Tercümanlar Derneği kurucu üyesidir.

1984’te 'Alternatif Büyüme Stratejisi' adlı kitabıyla Sedat Simavi Vakfı Ödülü’nü almaya layık görülmüştür.

Asaf Savaş Akat aynı zamanda, Galatasaray Spor Kulübü üyesi ve Terakki Vakfı yöneticilerindendir.  

Asaf Savaş Akat’ın Bazı Eserleri

  • İktisadi Analiz
  • Alternatif Büyüme Stratejisi
  • Sosyal Demokrasi Gündemi
  • Salgın Ekonomisi
  • Vitaminli Ekonomiks
Etiketler kimdir
Yorumlar
Kalan Karakter 800