Altın fiyatlarındaki bu yükselişin yatırımcı için sonucu ne olacak? Fırsat mı, tuzak mı?

Geçen haftadan bu yana altın fiyatlarında oluşan artışlar, yatırımcıları birbirinden ayırdı. Ekonomik belirsizlikler ve döviz piyasasındaki dalgalanmalar altın fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Peki, bu yükseliş sürdürülebilir mi, yoksa bir düzeltme mi gelecek? İşte detaylar…

Güncelleme:

Döviz piyasasındaki hareketlilik, altın fiyatlarındaki bu artışı tetikler duruma getiriyor. Konuyla alakalı Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk; “Altın fiyatında cuma gününden başlayan kapanışında başlayan bir hareketlilik olduğunu görüyoruz ve sert bir yükseliş var. Dolayısıyla bu videonun başlığını da altın fiyatındaki sert yükseliş tuzak mı şeklinde bir soru sormak istedim. Çünkü böyle hızlı bir yükselişin olduğu süreçte yatırım araçlarında daha sonra bir düzeltme hareketi, bir geri çekilme söz konusu olabilir.

Böyle bir beklenti de piyasalarda var aslında ama yine de içeride bu görüşü desteklemeyen özellikle seçim sürecine girdiğimiz şu süreçte, bu ayın sonunda yerel seçim yapılacak olması piyasalarda bir beklenti oluşturuyor. Seçimden sonra döviz fiyatı tabiri caizse fırlayacak gibi, buna çok katılmıyorum.’’ ifadeleri ile kurların bir çekilme yaşayacağını düşündüğünü dile getirirken böyle hızlı yükselişlerin sonunda bir düzeltme hareketinin olabileceğini belirtti.

Altına olan talep dövize yansıyor

Açıklamalarının devamında; Döviz fiyatındaki yükseliş biraz da altına yansıyor, altına olan talep de dövize yansıyor. Böyle birbirinin içine girmiş gibi bir pozisyon var. Dolayısıyla 3 günden beri altın fiyatı 6 Aralık 2023'te zirve seviyesinde geçti, oradaki zirve 2148 dolar seviyesindeydi, şimdi 2154 dolarlara ulaşmış haldeyiz.’’ cümleleri ile yeni zirve noktasına ulaşıldığını açıkladı.

Nisan ayında yaşanabilecek fiaz indirim beklentisinden bahseden Yıldırımtürk; ‘’Nisan'da bir faiz indirim beklentisi var. Eğer böyle bir şey biraz daha ertelenirse altın bundan biraz olumsuz etkilenebilir ve geri çekilme olacak. Bu arada rezervler de bir süreden beri azalma olduğu için o rezervlerin azalması da bir miktar etkili oluyor. Esas temel sebep pazartesi günkü döviz fiyatının yükselişinde genel temel sebep özellikle Şubat ayı için açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelmiş olması.

Belki de KDV oranlarında %1 olan oranların %8'e çıkarılması gibi beklentiler var. Dolayısıyla bunlar enflasyonun yine yükselmesine neden olacağı düşüncesi oluştuğu için bir kısım vatandaş veya da yatırımcı veya  elinde likitte birikimi olanlar altın almaya yöneldiler, bir kısmı da döviz almak için özellikle aracı döviz bürolarına yöneldiğini görüyoruz. “ ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800