Evlilikte para yönetimi nasıl olmalı?

Çiftlerin birbirinden farklı para görüşleri olabilir. Biri pervasızca para harcayabilirken diğeri tutumlu olabilir. Para hakkındaki görüş farkının büyük sorunlara yol açmaması için bunları uygulayın!

Güncelleme:

Siz ve eşiniz para hakkında tartışıyorsanız yalnız değilsiniz. Evlilikteki finansal tartışmalar boşanmanın en önemli nedenlerinden biridir. Bu da ancak iletişimle çözülür.

EVLİLİKTE PARA KONULARI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR?

Para hayatınızın büyük bir parçası. Cüzdanınızı etkiler, aynı zamanda yaşam tarzınızı ve ailenizi de etkiler. 

Her evli çiftin farklılıkları ve benzerlikleri vardır ve bu muhtemelen para için de geçerlidir. İlk evlendiğinizde farklı harcama alışkanlıklarınız, aylık harcamalarınız ve hatta iletişim becerileriniz olabilir.

Uzun süredir ilişkiniz olsa da, konu evlilik ve para olduğunda yine de zorluklarla karşılaşabilirsiniz.

Para faturaları ödemekten çok daha fazlası, aynı zamanda ekip çalışması ve iletişimle de ilgili. Para gibi büyük konuları tartışabilmek, ilişkinizdeki diğer büyük kararları ele almak için de iyi bir pratik olabilir.

EVLİLİKTE PARA HAKKINDA İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Eşinizle finansal durumunuzu başarılı bir şekilde yönetmenin anahtarı iyi iletişimdir. 

DÜRÜST OLUN

Dürüst olun, siz ve eşiniz finansal olarak nasılsınız? Sağlıklı bir finansal yola girmek için, eşinize paranız konusunda dürüst olmanız çok önemlidir.

Mali durumunuzla nerede olduğunuzu ortaya çıkarmak için kendinize bazı para soruları sorun.

Geçmişten beri devam eden finansal hatalarınız var mı? Örnek: Kumar alışkanlığı mı? Cimri misiniz? Bu sorunları eşinizle konuşun. 

PARA KARAKTERİNİZİ ANLAYIN

Her birimizin para karakteri var. Kimimiz para konularında masumuz, kimimiz düşünmeden harcıyoruz… Para karakterinizi bilmek önemlidir, çünkü bu para alışkanlıklarınızı anlamanıza yardımcı olur.

Para karakterinizi bulduğunuzda tasarruf, yatırım ve sağlam bir finansal plan oluşturmak için en iyi yaklaşımı anlayacaksınız.

Para karakterinizi biliyor musunuz? Para karakterinizi biliyor musunuz? Para karakterimiz nasıl şekilleniyor? Özlem Denizmen, para karakterlerini açıkladı.

 

ORTAK HEDEFLER BELİRLEYİN

Evlilikte finansal başarıyı görmek için birlikte hedefler belirlemek çok önemlidir. Başlamak için aşağıdaki alanları göz önünde bulundurun:

Çocuklarınızın ne tür okullara gitmelerini istersiniz?

Ev sahibi olmayı mı hayal ediyorsunuz yoksa uzun süreli kiralamayı mı planlıyorsunuz?

Bunu konuştuğunuzda ev kredisi için planlamaya başlayacaksınız. Kredi notunuzu gözden geçirin, bütçenizi belirleyin ve ev sahibi olma için plan yapın.

Sizin ve eşinizin seyahat tutkusu varsa, önce diğer hedeflerinize ulaştığınızdan emin olun.

Emekli olmak birçok kişi için en önemli uzun vadeli hedeflerden biridir. Ancak emeklilik planlarınızın işe yaraması için eşinizle birlikte hedeflerinize karar vermeniz gerekecek.

Borç ödemesi, evlilikte para yönetiminin çok önemli bir parçasıdır. Kredi kartı borcunuz veya borçlu olduğunuz başka bir durum varsa borç kapatma planı yapmanın zamanı geldi.

ZAMANI PLANLAYIN

Plansız bir hedefin sadece bir dilek olduğunu biliyorsunuzdur. Bu nedenle, eşinizle finansal konular hakkında düzenli buluşma yapın.

Haftalık veya aylık toplantı saatlerini seçebilir ve hatta hangi para konularını tartışacağınızı önceden planlayabilirsiniz.

ESNEK OLUN

Planlarınız ne kadar mükemmel olursa olsun, muhtemelen başarısız olacağınız bir zaman gelecek. Bu anlar her ilişkide kritik noktalardır. Bunları nasıl ele alacağınız, bir çift olarak sert konularla ne kadar iyi başa çıkacağınızı belirler. Farklı görüşleriniz varsa uzlaşmaya istekli olun. 

HARCAMA LİMİTİ BELİRLEYİN

İlişkinizde aşırı harcama bir sorunsa, uygulayabileceğiniz en iyi sistemlerden biri harcama limiti getirmektir. İkinizden biri sınırı aşarsa konuşun, nedenini anlayın.

DUYGULARINIZI KONTROL ALTINDA TUTUN

Bazen evlilikte finansal durum bunaltıcı olabilir. Duygular bu durumlarda kolayca yükselebilir. Para konusunda sakin kalmayı ve verimli konuşmalar yapmayı öncelik haline getirin. Duyguları ve stresi yönetmek, birlikte güçlü bir finansal gelecek inşa etmenin anahtarıdır.

Para hakkında konuşmak, kavga etmek değildir. Güzel bir akşam yemeği planlayın, uzun bir yürüyüşe çıkın. Hem mali durumunuz hem de duygularınız hakkında konuşabileceğiniz rahat bir ortam yaratın.

Tüm finansal durumunuzu tek bir konuşmada değerlendirmeniz gerekmiyor.  Akşam yemeğinde bir konu hakkında konuşabilir ve diğer konuları ayrı bir zamana bırakabilirsiniz.

Bu şekilde işler çok bunaltıcı veya stresli olmaz. Unutmayın, bu bir konuşma, bu yüzden eşinizin bakış açısını, fikirlerini ve düşüncelerini dinlediğinizden emin olun.

Paranızı yönetmenin temel olarak üç yolu var. Birlikte, ayrı veya karma.

ORTAK PARA YÖNETİMİ

Birçok çift, finansal durumlarını basitleştirmek için ortak hesaplar açmayı tercih ediyor. Yani ay sonunda maaşları müşterek hesaba gelir ve giderleri buradan ödenir.

Bu çiftler, faturaları bölmek ve hedefleri konusunda aynı sayfada olduklarından emin olmak için genellikle birlikte çalışırlar.

Tatil ve eğlence için ne harcayacaklarını önceden belirlerler. Çocuklarının eğitimine ne katkıda bulunmak istediklerini bilirler. Tüm hesaplar ortak olduğu için aynı yolda kalmak kolaydır.

AYRI HESAPLAR

Ayrı banka hesaplarını da tercih edebilirsiniz. Buradaki temel fark, herkes sorumluluklarının kendi bölümünü yönetmesi. Çiftlere finansal  durumlarını yönetme özgürlüğü verir.

KARMA FİNANSAL HESAPLAR

Bu modelde, herkes maaşlarını kendi banka hesabında tutar. Ayrıca ev faturalarını ödemek için kullanacakları ortak bir banka hesapları olur.

Burada tek bir doğru yok, eşiniz ve size uyan yöntemi belirleyebilirsiniz. Seçim sizin!

Mutlu evlilik için en iyi ilişki ipuçlarıMutlu evlilik için en iyi ilişki ipuçlarıMutlu bir evlilik için ne gerekiyor? İşte en iyi ilişki ipuçları:

 

Etiketler Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800