Güzel bir emeklilik için ne kadar paraya ihtiyacınız var?

Güzel Bir Emeklilik İçin Ne Kadar Paraya İhtiyacınız Var? Emeklilik ek gelir fikirleri nelerdir? Emeklilik tavsiyeleri.

Hayat Sigortası İhtiyacının Hesaplanması
Hayat Sigortası İhtiyacının Hesaplanması

Ne kadar sigorta yeterli sigortadır? Bu en önemli sorudur. Tipik olarak, yıllık gelirinizi 100 ile çarpmanız gerekir. Bu, yılda 120.000 TL kazanıyorsanız 1.200.000 TL veya daha yüksek bir hayat sigortası poliçeniz olması gerektiği anlamına gelir. Ortalama bir Türk vatandaşının hayatını güvence altına almak için ihtiyaç duyacağı miktarın bu olduğu tahmin edilmektedir.

Tasarruf
Tasarruf

Yukarıdaki hesaplamalar bir yana, ne kadar birikim yaptığınızı ve gelecekte ne kadar birikim yapmayı planladığınızı da düşünmeniz gerekir. Sorumlu bir şekilde 2.000.000 biriktirdiyseniz ve ayrıca 10.000 TL emekli maaşı alma yolundaysanız, hayat sigortası o kadar endişe verici olmayacak veya sadece ek bir bonus olacaktır. Tüm yatırım planlarını aklınızda tutarak akıllıca tasarruf edin ve plan yapın.

Ödemelerinizi Ortadan Kaldırın!
Ödemelerinizi Ortadan Kaldırın!

Emeklilik öncesi gelirinizin %100'ünü değiştirmenize gerek olmamasının nedeni, emekli olduğunuzda genellikle belirli harcamaları ortadan kaldırabilmenizdir. Örneğin:

Artık emeklilik için para biriktirmeniz gerekmeyecek. 

İşe gidip gelme masraflarına ve işe gitmeyle ilgili diğer masraflar da ortadan kalkacak.

Emekli olduğunuzda büyük ihtimalle kredi vb. ödemelerinizi ödemiş olacaksınız.

Her Yıl Tasarruf Yapın!
Her Yıl Tasarruf Yapın!

Her yıl emeklilik için biriktirmeniz gereken miktar, arzu ettiğiniz emeklilik yaşam tarzı, beklenen emeklilik yaşı, ortalama yaşam süresi ve mevcut birikimleriniz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Ancak, finans uzmanları genellikle her yıl brüt gelirinizin en az %15'ini emeklilik için biriktirmenizi önermektedir.

Emeklilik planlamanıza geç başlıyorsanız veya tasarruf etmek için daha kısa bir zaman ufkunuz varsa, arayı kapatmak için her yıl gelirinizin %15'inden fazlasını tasarruf etmeniz gerekebilir. Öte yandan, erken tasarruf etmeye başlarsanız, her yıl gelirinizin %15'inden daha azını tasarruf edebilir ve yine rahat bir şekilde emeklilik hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Mali durumunuzu düzene sokun!
Mali durumunuzu düzene sokun!

Paranızı düzenleyin, böylece neyle yaşamak zorunda kalacağınızı hesaplayabilirsiniz. Emekliliğe giden yolda harcamalarınızı kademeli olarak azaltmak, uyum sağlamayı kolaylaştıracaktır. Emekliliğe yaklaştıkça stres bir o kadar artar. Bu nedenle rutin bir mali duruma sahip olmak emeklilik planınıza katkı sağlayacaktır. Yapmanız gereken gelir-gider tablonuzu oluşturmak ve doğru yönetmektir. 

Emeklilik Yatırım ve Ek Gelir Fikirleri
Emeklilik Yatırım ve Ek Gelir Fikirleri
  • Yatırım Fonları: Emeklilik yıllarında yatırım fonları, düşük riskli bir yatırım aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu fonlar, birçok farklı yatırım aracına yatırım yaparak riski dağıtmakta ve uzun vadede düzenli bir getiri sağlamaktadır.
  • Konut Kiralama: Emlak yatırımı yaparak kiralık konutlar edinmek ve bu konutları kiraya vererek düzenli bir gelir elde edebilirsiniz. Ancak bu yatırımın getirisi yıllar içinde azalmaktadır ve bazı riskleri de beraberinde getirmektedir.
  • Hisse Senetleri: Hisse senetleri, uzun vadede yüksek getiri potansiyeli sunan bir yatırım aracıdır. Ancak hisse senetleri de yüksek riskli bir yatırım aracıdır ve uzmanlık gerektirmektedir.
  • Banka Mevduatları: Emeklilerin tercih ettikleri bir diğer yatırım aracı banka mevduatlarıdır. Bu yatırım aracı düşük riskli bir yatırım aracıdır ve belirli bir faiz oranı ile düzenli bir getiri sağlar.
  • Online Satış: Günümüzde internet sayesinde birçok kişi, evde oturarak internet üzerinden satış yaparak para kazanıyor. Siz de internet üzerinden ürün satarak veya hizmetler sunarak ek gelir elde edebilirsiniz.
  • Freelance İşler: Freelance işler, özellikle emekliler için ideal bir seçenek olabilir. Daha önce sahip olduğunuz iş deneyimlerinize dayanarak, evden çıkmanızı gerektirmeyen işler yapabilir ve düzenli bir gelir elde edebilirsiniz.
  • İkinci El Eşya Satışı: Evde bulunan, artık kullanmadığınız eşyaları internet üzerinden satarak ek gelir elde edebilirsiniz.
Etiketler Emeklilik
Yorumlar
Kalan Karakter 800