Fazla prim ödemek emekli aylığına etki eder mi?

Prim gününü dolduran ancak yaş için 3 yılı daha olan bir emekli adayının çalışmaya devam edip prim ödemesinin emekli aylığına katkısı olur mu?

Prim gününü dolduran ancak yaş için 3 yılı daha olan bir emekli adayının çalışmaya devam edip prim ödemesinin emekli aylığına katkısı olur mu?

Okurdan gelen soruyu Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, köşesinde şöyle yanıtladı: "Emekli aylığını tüm çalışma hayatı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ile prim gün sayısı birlikte belirliyor.

PRİM ÖDEME DÖNEMLERİ ÖNEMLİ

Burada prim ödeme dönemleri de çok önemli. Çünkü 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler emekli aylığını farklı etkiliyor. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999’dan önce olup asgari ücret üstünden prim ödeyenlerde fazla prim ödeme, emekli aylığını düşürüyordu. Ancak 1 Ocak 2022’den itibaren asgari ücret 5 bin 4 liraya yükseltildiği için (bu yıl sonunda da yükselecek) artık fazla prim ödeme emekli aylığında dikkate değer düşmeye yol açmaz.

Bugüne kadar asgari ücret üstünden prim ödemişseniz muhtemelen taban aylık üstünden emekli aylığı bağlanacağından (bugün için 2 bin 500 TL) fazla prim emekli aylığınızı artırmaz.

Yüksek kazanç üstünden prim ödemişseniz fazla prim ödeme emekli aylığınızı artıracağı için prim ödemeye devam etmelisiniz.

Emekli promosyonu 8000 TL’ye dayandıEmekli promosyonu 8000 TL’ye dayandıEmeklilerin aylıklarını kendileri üzerinden almasını isteyen bankalar, emeklilerin aylıklarına promosyon ödemesi yapıyor. Promosyon ödemeleri 8 bin liraya kadar dayandı.

 

Emekliye 7500 TL promosyon! Hangi banka ne ödüyor?Emekliye 7500 TL promosyon! Hangi banka ne ödüyor?Bankalar, emekli maaş promosyonunda bir ayda ikinci kez artışa gitti. 5 bin lira olan en yüksek maaş promosyonu 7 bin 500 liraya kadar çıktı. Özel bankalar arasında adeta emekli kapma yarışı başladı. Promosyon artıran bankalara yenileri de ekleniyor. İşte promosyonu yukarı çeken bankalar…

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800