Çalışmayan kadınlar ve ev kadınları nasıl emekli olabilir?

Bir sağlık güvencesi bulunmayan çalışmayan kadınların ve ev kadınlarının sayısı günümüzde oldukça fazladır. Bu nedenle "Çalışmayan kadınlar ve ev kadınları nasıl emekli olabilir?" ve "Nasıl sigorta yapılır?" gibi sorular sıklıkla gündeme gelir. Peki çalışmayan kadınlar emekli olabilir mi?

Güncelleme:

Günümüzde yayınlanan ve geçerli olan yasalara göre, çalışmayan kadınlar emekli olabilmek için isteğe bağlı sigortalılık hizmetlerinden ya da el işi üretimi sigortalılık seçeneklerinden yararlanabilir.

Emeklilik şartları neler?

Emeklilik hizmetlerinden yararlanmayı talep eden birçok kadının bilmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren kadınlar kolaylıkla emekli olabilir ve emeklilik imkânlarından yararlanabilir. İsteğe bağlı sigorta seçenekleri ile bu kadınlar, sigortanın imkânlarından yararlanarak belli bir süre sonra emekli olmak için hak kazanırlar. Bunun yanı sıra çeşitli el işi ürünleri üreterek evden kazanç sağlayan kadınlar da emekli olma şansına sahip olabilirler.

İsteğe bağlı sigortalılık

İsteğe bağlı sigortalılık seçeneklerinden yararlanmak için kişilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi gereklidir. İsteğe bağlı sigortalılık primini gerekli süre boyunca ödeyen kadınlar, emekli olur. Yaptığı el işi ürünlerini satarak emekli olmak isteyen kadınlarının ise BAĞ-KUR kapsamında sigorta yaptırmaları ve primlerini düzenli olarak ödemeleri gerekir.

Çalışmayan kadınlar ve ev kadınları nasıl emekli olabilir? resim: 0

El işi yaparak sigortalılık ve emeklilik

Bazı kadınlar, sigortalı bir işte çalışmasa da yaptıkları el işi ürünlerini satarak geçimlerini sağlarlar. Bu kişilerin de emekli olma hakkı bulunur. El işi ile geçimini sağlayan kadınlar, ev kadını sigortası yaptırmalıdır. Bu sigorta sayesinde vergi muafiyetinden de yararlanabilirler.

Kimler sigortadan yararlanabilir?

Ev kadınları ve çalışmayan kadınlar emeklilik seçeneklerinden yararlanabilmek için bir takım şartları yerine getirmesi gereklidir. Sigortadan yararlanma şartları şunlardır;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Sosyal sigorta güvencesi olmamak
  • Sigortalı bir işte çalışmamak

Bu özelliklere sahip olan kişiler ev kadını sigortasından yararlanabilir.

Emeklilik hesaplama

Ev kadını ve çalışmayan kadınların emeklilik hesaplaması da merak edilen konulardan biridir. Kadınların yaptığı sigorta başvurusunun sisteme kaydedilmesi ile süre başlar. Bunun yanı sıra kişinin yaşı ve ödediği prim tutarına göre de emeklilik zamanı değişiklik gösterir. İsteğe bağlı sigortalılık hizmetinden yararlanan kişiler başvurunun işlendiği tarihten itibaren 25 yıl boyunca SGK primi ödemelidir. Primin hepsi toplu bir şekilde ödenmiş olsa bile kişinin 25 yıl beklemesi gereklidir. 25 yıl prim ödeme süresini dolduran kişiler aynı zamanda 65 yaş şartını da sağlamalıdır.

Çalışmayan kadınlar ve ev kadınları nasıl emekli olabilir? resim: 1

Hiç çalışmamış kadınlar emekli olabilir mi, nasıl?

Herhangi bir geliri bulunmayan, hiç çalışmayan kadınlar nasıl emekli olabilir? Sorusunun cevabını merak etmektedir. Belirli bir yaşa gelen ve primlerini düzenli olarak ödeyen kadınlar kolaylıkla emekli olabilir. Kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen isteğe bağlı emeklilik seçeneği ile çalışma imkânı bulunmayan kadınlar ya da part time çalışan kadınlar, devlet tarafından belirlenen alt ya da üst sınırdaki primi ödeyerek ve yasalar tarafından belirlenen yaşı tamamlayarak emeklilik başvurusunda bulunabilir.

Hiç çalışmayan ya da evde ürettiği el emeği ile geçimini sağlayan kadınlar, kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek isteğe bağlı sigortalılık imkânından yararlanabilir. Gerekli belgeler ile yapılan başvuru sisteme kaydedildiği zaman kişilerin sigorta süreci de başlar. Kadınlar belirlenen alt ya da üst sınıra göre ödemesi gereken primleri ödedikten sonra 65 yaşında emeklilik başvurusu yaparak, aylık gelirini almaya başlar.

Yorumlar
Kalan Karakter 800