Warren Buffett’tan yatırımcılarına mektup! İşte 6 önemli bilgi

Ünlü yatırımcı Warren Buffett, Berkshire Hathaway (BRK) yatırımcılarına yazdığı mektubu bu yıl da paylaştı. İşte mektupta dikkat çeken 6 önemli tavsiye...

Ünlü yatırımcı Warren Buffett, her sene geleneksel olarak Berkshire Hathaway (BRK) yatırımcılarına yazdığı mektubu bu yıl da paylaştı.

İşte mektupta dikkat çeken altı önemli bilgi...

1. Piyasayı geride bıraktı

Berkshire hisseleri bu yıl yüzde 16 artarak S&P'nin yüzde 7'lik ilerlemesini geride bıraktı ve endeksteki liderliğini genişletti. Buna göre şirkete Buffet'ın görev süresinin başında 100 dolar yatıran bir kişi şu anda 400 milyon doların üzerinde birikime sahip olabilirdi.

2. Varlıkları %19 arttı

Berkshire, aralık sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 561 milyar dolarlık net varlığa sahip oldu. Buffett, bunun herhangi bir Amerikan işletmesi için kaydedilen en büyük net varlık rakamı olduğunu ve 2022 yılında S&P 500'ün toplam değeri olan 9,5 trilyon doların yüzde 6'sına denk geldiğini söyledi.

Berkshire'ın 1 trilyon doları aşan varlıkları arasında 354 milyar dolarlık hisse senedi, 178 milyar dolarlık mülk ve ekipman, 130 milyar dolarlık Hazine bonosu bulunuyor.

Şirketin yaklaşık 500 milyar dolarlık yükümlülükleri arasında ise ödenmemiş zararlar, kazanılmamış primler ve sigorta ve diğer işletmelerindeki sağlık yardımları yer alıyor.

3. Nakit varlıklarda rekor

Berkshire'ın nakit varlığı, 31 Aralık itibarıyla 168 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı ve sadece 15 ayda yaklaşık 60 milyar dolar arttı. Bu rakam; General Electric (167 milyar dolar), Comcast (166 milyar dolar), Uber (162 milyar dolar), Nike (160 milyar dolar), Walmart (159 milyar dolar), American Express (156 milyar dolar) ve Pfizer'i (155 milyar dolar) geride bıraktı.

4. Hisse senedi varlıkları

Buffett ve meslektaşları, hisse senetlerinin rekor seviyelere tırmanmasının ardından son yıllarda fırsatlar bulmakta zorlanıyor.  Berkshire'ın yükselen hisse fiyatı geri alımları daha az çekici kılıyor.

31 Aralık itibarıyla Berkshire, 354 milyar dolarlık hisse senedi ve 168 milyar dolarlık nakit ile diğer kısa vadeli yatırımlara sahip.

Buffett uzun zamandır dolar ya da tahviller yerine hisse senetleri ve işletmeler gibi üretken varlıklara sahip olmayı tercih ettiğini söylüyor. Bu nedenle nakit ve Hazine tahvillerinin Berkshire portföyünün neredeyse üçte birini oluşturması şaşırtıcı karşılanıyor.

5. 6,1 milyar dolarlık faiz ve yatırım geliri

Berkshire geçen yıl yaklaşık 6,1 milyar dolar faiz ve diğer yatırım geliri elde ederek 2021'de topladığı 589 milyon doların yaklaşık 10 katına ulaştı.

Berkshire daha önce nakit ve tahvillerinden ihmal edilebilir miktarda faiz elde ediyordu ancak bu durum değişti. Buffett ve ekibi bu büyük artışı öncelikle yüksek faiz oranlarına bağladı. Tarihi enflasyona yanıt olarak Fed'in gösterge faiz oranını yüzde 5'in üzerine çıkarması devlet tahvillerinin getirilerini artırdı.

6. Toplam iş gücü 400 bin kişi

Berkshire'ın toplam iş gücü geçen yıl yaklaşık 400 bin kişiye ulaştı, ancak bunların sadece 26'sı şirketin Omaha, Nebraska'daki merkezinde çalıştı. Geico'dan (30 bin 584 çalışan) Pampered Chef'e (309) kadar Berkshire'ın sahip olduğu işletmeler etkin bir şekilde bağımsız olarak faaliyet gösterdi.

Buffett, şirket içinde ve dışında sermaye tahsisi yapıyor ve günlük yönetimi başkalarına bırakıyor.

Etiketler Warren Buffett
Yorumlar
Kalan Karakter 800