Vergi Denetiminde Dijital Dönüşüm Başlıyor: Tüm Süreçler Elektronik Ortama Taşınıyor
Vergi denetim süreçlerinde önemli bir dijital dönüşümün başladığını duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni sesli ve görüntülü iletişim dahil olmak üzere tüm vergi denetim süreçlerinin elektronik ortama taşınacağını açıkladı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBakanlık olarak vergi uygulamalarında dijitalleşme dönemini başlattıklarını belirten Şimşek, sesli ve görüntülü iletişim dahil olmak üzere tüm vergi denetim süreçlerinin elektronik ortama taşınacağını açıkladı. Bu kapsamda gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapıldığını ifade eden Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülecek denetim faaliyetlerinde Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik sistem araçlarının kullanılacağını bildirdi. Bu sayede kamusal denetim süreçlerinin köklü ve dijital bir dönüşüm geçirmesinin hedeflendiğini vurguladı.
İnceleme Süreçleri Artık Dijital Ortamda
Bakan Şimşek, vergi incelemelerine ilişkin defter ve belgelerin ibrazı, tutanakların düzenlenmesi ve görüşmelerin sağlanması gibi tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayacak sistemlerin oluşturulduğunu anlattı. Şimşek, "Böylece vergi inceleme süreçleri elektronik ortama taşınacak, sesli ve görüntülü iletişimle tutanakların alınmasına kadar tüm süreç bu ortamda yürütülecek. Bu da mükelleflerimiz için zaman ve maliyet bakımından önemli kolaylık sağlayacak" dedi.
Dönüşümün Kapsamı Genişleyecek
Bu dijital dönüşümün devam edeceğini belirten Şimşek, düzenlemelerin "izaha davet", "rapor değerlendirme komisyonu işlemleri", "gönüllü uyum" gibi pek çok kamusal hizmeti kapsayacak dönüşümün ilk adımı olduğunu bildirdi. Daha önce mükelleflerle Bakanlık personelinin fiziksel olarak bir araya geldiği ve tutanakların kağıt ortamında düzenlendiği süreçlerin, bu dönüşümle beraber elektronik ortamda gerçekleştirileceğini ifade etti.
Mükellef Maliyetleri Azalacak, Kamusal Tasarruf Sağlanacak
Dijitalleşmedeki temel amacın mükellefler için denetim maliyetlerinin azaltılması ve her kesimden iş çevresine kamusal hizmetlerin sunumunda kolaylık sağlamak olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, elektronik süreçlerin mükelleflerin işlerini kolaylaştıracağını ve vergi dairesiyle ilgili işlerin elektronik ortamda birkaç ekranda halledilmesiyle mükelleflerin kendi işlerine odaklanmasına olanak tanınacağını söyledi.
Bakanlığın diğer inisiyatiflerinde olduğu gibi, vergi denetimlerindeki dijital dönüşümün ardında da tasarruf gayesi bulunduğunu vurgulayan Şimşek, elektronik sistem araçlarının devreye alınmasıyla konaklama, ulaşım, iletişim masrafları başta olmak üzere kamusal anlamda pek çok alanda tasarruf sağlanmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.